Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. május 25, Szófia)
Már biztosan sok-sok tapasztalatot, benyomást gyűjtöttetek. Ezért azt mondom: itt az ideje, hogy gyakoroljátok is. Természetesen a gyakorlat mindig azt jelenti, hogy felélesztjük ismereteinket, a téma mélyére hatolunk, átgondoljuk, és nem csak átgondoljuk, hanem imádattal fordulunk azon eszmények felé, amit szeretnénk elérni. A legjobb módszer arra, hogy a bhakti mélyére hatoljunk, a jó példák követése. Folytassuk tehát a Csaitanja Csaritámrita olvasását.
Ne feledjétek mi volt Szanátan Gószvámí eszménye: „A testem fertőzött, haszontalan a szolgálatban, jobb ha Dzsagannáth szekerének kereke alá hajítom és végzek vele!” Ez egyfajta öngyilkosság, így van? Általában mi az emberek fő oka arra, hogy feladják az életüket? Legtöbbször valamilyen sikertelenség, vagy szerelmi csalódás, így van? Dühössé válnak az ilyen apróságok miatt és meg akarnak válni a testtől, mert azt gondolják, hogy csak gond van vele, szabaduljunk meg tehát a gondoktól. Ami egy nem túl okos ötlet, mert ha erőszakot követsz el, büntetést érdemelsz. Erőszak másokkal szemben, vagy saját magaddal szemben, ugyan az. És ahelyett, hogy csökkentenéd a gondokat, növelni fogod.
Az anyagi világban az embereknek legtöbbször egyszerű anyagi okaik vannak arra, hogy ilyesfajta következtetésre jussanak. De mi volt Szanátan Gószvámí eszménye? „A testem nem alkalmas Isten szolgálatára, szabaduljunk hát meg tőle!” Mondhatjuk erre azt, hogy testi tudatosság? Azt hiszem nem. Ez volt tehát az eszménye, és bár úgy viselkedett mintha nem így lenne, mégis ott lapult a szíve mélyén. És aztán Csaitanja Maháprabhu hírtelen így szólt:
„Kedves Szanátanám, ha elérhetném Krsnát az által, hogy öngyilkosságot követek el, gondolkodás nélkül válnék meg milliónyi testtől.” Mintha olvasna a másik személy szívében, a praszád fogyasztása közben megemlíti: „Nos… tudod Szanátan, öngyilkosság által nem fogod elérni…” Olvas a szívében. „Tudnod kell, hogy Krsnát nem lehet elérni egyszerűen a test feladásával.” Ez egy nagyon fontos tanítás. Nem elég tehát meghalni. Élnünk kell Krsnáért! A test feladásával sehová sem jutsz. „Krsnát az odaadó szolgálat által lehet elérni. Nincs más eszköz. Az olyan tettek, mint az öngyilkosság a tudatlanság befolyása alatt álnak. És a szenvedély vagy tudatlanság kötelékében nem érthetjük meg, hogy kicsoda Krsna. Anélkül, hogy gyakorolnánk az odaadó szolgálatot, nem ébredhet fel a bennünk szunnyadó Krsna iránti szeretet. És nincs más eszköz arra, hogy elérjük Őt, mint ennek a szunnyadó szeretetnek a felébresztése.”


Leave a Reply