Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
jump1

Rádhá-kunda kérdése: Amikor elérjük a célt, akkor is elkalandozunk majd ezekben az érzelmekben – pozitív és negatív? Vége lesz ezeknek az érzelmeknek?

Tírtha Mahárádzs: Igen – Brahman. Nincsenek érzelmek. Béke. Elérhető.

Rádhá-kunda: Reggel arról beszélgettünk, hogy a bhakti egy transzcendentális lelki folyamat, és még ha nem is vagy elég tiszta, gyakorolhatod.

Tírtha Mahárádzs: Igen.

Rádhá-kunda: Most pedig arról beszélgetünk, hogy sok erőfeszítést kell tennünk, sokat kell dolgoznunk érte, hogy elérjük az isteni áldást. Nem ismét ezekről a fel-le hullámokról van szó?

Tírtha Mahárádzs: Nem. Miért beszélek az erőfeszítésekről és a nehézségekről? Azért, hogy ez ne egy olcsó propaganda legyen. Azért, hogy az emberek, akik el akarnak köteleződni a lelki gyakorlatokban, legyenek készek, tudják, hogy mi vár rájuk. Mert ha belefogsz egy játékba, a szabályok ismerete nélkül, lehet, hogy a második fejezetnél csalódott leszel. Igaz? Mert az elvárásaid és a játékszabályok különböznek.

Az utóbbi években az a feladatom, hogy elijesszem az embereket a bhakti-jógától. Mégis, látod, elég gyenge vagyok ebben a szolgálatban. Nem tudom megfelelően végezni.

Rádhá-kunda: Ezért nagyon hálásak vagyunk!

Tírtha Mahárádzs: De, hogy egy kicsit komolyabbak legyünk: egyszer egy nagyon kedves, nagyon sikeres bhakta panaszkodott nekem. Azt mondta: „Nos, a leckék olyan vonzóak, és ez a szannjászí, a prédikálásával, olyan megnyerő, de amikor megyek, és megpróbálok személyes darsant venni, minden alkalommal földbe döngöl.”Azt válaszoltam: „Hah! Az én hangulatom másmilyen. Szeretek kemény leckéket tartani, de több gondoskodást és figyelmet adni, amikor valaki személyesen jön.”

Mert mi haszna, nagy meghívást rendezni, mondjuk: „Neked adjuk a nektárt!” és ha jön valaki „ Rendben! Add nekem a nektárt!” és mérget adunk. Jobb ha azt hirdetjük. „Itt van, egy nagyon bonyolult folyamat: a korlátozott anyagi szenvedés helyett, bevezetünk a korlátlan lelki szenvedésbe! Neked adom a mérget!” És ha valaki kész eljönni és azt mondja: „Rendben, add nekem a részem a méregből. Kész vagyok meghalni.” Akkor készek vagyunk amrtával megtölteni a poharát, a hallhatatlanság nektárjával. De néha nagyon nehéz megtölteni a poharat!

Sríla Srídhar Mahárádzs azt mondja: „Krsna útja tele van csodákkal.” Legyetek készek tehát a csodákra. A csodák azoknak működnek, akik készek ugrani.

 

 

 Leave a Reply