Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
36063726_1978790448838979_511573623346036736_n

(Szvámí Tírtha 2014. január 10-ei szófiai előadásából)

A bhakti 64 fő gyakorlatával kezdtük tanulmányainkat. A bhakti mint az isteni szeretet ösvénye egy jóga iskola, a jóga pedig egy szabályrendszer, gyakorlatok rendszere, amelyek által valami felsőbbel léphetünk kapcsolatba. A filozófusok számára a jóga arra szolgál, hogy a Legfelsőbb Abszolút Igazsággal tudjanak kapcsolatot teremteni – ez egy kissé steril elképzelés. Míg azok számára, akik a saját személyes útjukon keresik a tökéletességet, a jóga arra való, hogy kapcsolatot létesítsenek a Legfelsőbb Istennel. Ez nem csupán a létezés energiájának koncepciója, inkább az Igazság személyes koncepciója. 

De a jóga valamennyi fajtájának megvannak a gyakorlatai és szabályai, így a mi jógánknak szintén megvannak a szabályai és gyakorlatai. Az első öt nagyon pozitív utasítás után elérkeztünk a következő öthöz.

„Készen kell állnunk arra, hogy minden anyagit feladjunk az Istenség Legfelsőbb személyiségének, Srí Krsnának az elégedettségére. Ez azt jelenti, hogy amikor a Krsna iránti odaadó szolgálatban vagyunk elkötelezettek, akkor fel kell adnunk valamit, amit nem szeretnénk feladni, és el kell fogadnunk valamit, amit nem szeretnénk elfogadni.”

Erre lázadó elménk azonnal elkezd tiltakozni: ’Igen, látjátok? Ez itt erőszak! Valamit rám erőltetnek, amit nem szeretnék elfogadni, és valamit el kell hagynom, amihez pedig nagyon ragaszkodom.’ Gondoljátok meg hát kétszer, hogy valóban nektek való-e ez a folyamat! ’Ez talán valami szekta? Nagyon veszélyes – úgyhogy óvakodjatok!’

De kedveseim, tudtok nekem mutatni egyetlen dolgot vagy gyakorlatot az életben, ami nem hasonló elvek alapján működik? Ha elvállaltok egy munkát: el kell fogadnotok bizonyos szabályokat, amiket talán nem szerettek – koránkelés, időben odaérni, éjszakai műszakot vállalni, elfogadni a főnökötöket… Olyan sok dolog van, amit el kell fogadnotok, pedig nem szeretitek. Bár attól nem fogtok tartani, hogy egy munka elvállalása valami szektás megközelítés. És aztán szeretnétek elérni valami előléptetést is a munkátokban, de nem jön – amit szeretnétek, azt nem kapjátok meg, amit nem szeretnétek, azt el kell fogadnotok. Bármi, amivel próbálkoztok az életben, ezen az elven működik, ezért ne féljetek attól, hogy a lelki gyakorlatokban el kell fogadnotok bizonyos szabályokat, és fel kell adnotok néhány rossz szokást. Ez a hajlandóság nagyon szükséges ahhoz, hogy előre haladjatok a lelki fejlődésben. 

Hallottam egyszer egy nagyon mélyreható magyarázatot a bhakti-jógáról. A bhakti-jóga elszigetelődést jelent az ostobaságtól. Ahhoz, hogy ezt a célt elérjük, el kell fogadnunk valamit, amit kezdetben nem könnyű, és készek vagyunk feladni valamit, ami nagyon vonzónak tűnik.

Ez a gunákkal is kapcsolatos, a gunák az anyagi természet alapvető minőségei. A radzsaszból, a világ szenvedélyes oldalából származó boldogság nagyon vonzó. Nagyon édesnek tűnik az elején, de később nagyon keserűvé válhat. Míg a jóságból, az anyagi természet legjobb részéből származó boldogság – kezdetben szokatlannak tűnik, nem túl jóízű, de később éltető nektárrá válik. Ezért a bhakti-jóga folyamatának gyakorlása közben ne féljetek attól, hogy jó gyakorlatokat fogadjatok el, amelyek a javatokra válhatnak! És ne féljetek attól, hogy feladtok valamit, ami káros a lelki fejlődésetekre nézve! Úgy hiszem, ennek van értelme. Ha ezt a célt el akarjuk érni, minden kedvezőt követnünk kell, és óvakodnunk kell minden egyébtől, ami e tekintetben kedvezőtlen! 

Kérdezhetlek benneteket erről? Tudtok nekem valami olyasmit mondani, ami ijesztőnek tűnik az elején vagy nagyon szokatlan?

Dámódar: A szent nevek ismételgetése kezdetben elég furcsának tűnik. 

Szvámí Tírtha: Igen! De később nagyon édessé válik! Ez jó példa valamire, ami nagyon szokatlannak tűnik, de ha elfogadjuk, és megértjük a mélyebb jelentéseit, akkor megérezzük az ízét. Más példa?

Hajagríva: Hatha-jóga gyakorlatok.

Szvámí Tírtha: De mi nem végzünk hatha-jóga gyakorlatokat. Bár tulajdonképpen mégis. Egy leckén ülni két órán keresztül lótusz- vagy fél-lótusz ülésben – ez a mi ászanánk. És vannak légzőgyakorlataink is – hangosan énekeljük a bhadzsanjainkat. A különböző jógaiskolák valamennyi gyakorlata szerepel a mi finom folyamatunkban. 

(folytatása következik)Leave a Reply