Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Tírtha szvámí 2018. 01. 03-i szófiai reggeli tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása)

Pavitra kérdése: Sríla Rúpa gószvámí, az Odaadás nektárja című könyvében említi, hogy az Úr Visnu még a démonokat is felszabadítja, tehát még van esélyünk az üdvösségre.

Tírtha Szvámí: Így van! Bhaktivinód Thákur is erről ír a Gópináth (I.) című dalában: „Óh, Gópínáth! A bűnösök közül a legbűnösebb vagyok. Mégis ülök, és várok Rád, hiszen már sok démon eljutott a Te lótuszvirág lábaidhoz.

Említettél egy nagyon fontos dolgot, miszerint Krisna szarva-kárana-káranam (minden ok végső oka), tehát a démonok elpusztítása, mint tulajdonság is Tőle származik. Vagy az is, hogy Ő a világ Teremtője – tehát a Róla, a feladatköréről szóló összes elképzelés, minden Tőle ered. Ezek mind olyanok, mint egyazon forrásból származó különféle rezgések. Az egyik aspektusa ilyen, a másik tulajdonsága olyan, a harmadik kisugárzása pedig amolyan, mint egy hullám – tehát nagyon sokféle arca van.

A kérdés az, hogy mi milyen tulajdonságával rezonálunk? Vajon Istennek ehhez a nagyon elemi, teremtő, külsődleges, anyagi világhoz kötődő aspektusához tudunk inkább kapcsolódni, vagy pedig, mint démonölőt ismerjük, mely kissé furcsán hangzik, talán jobb ha úgy fogalmazunk, hogy Ő a démoni mentalitás megszüntetője. Esetleg Istennek egy szintén külsődleges tulajdonsága vonz bennünket, hogy Ő az egyensúly, a harmónia megteremtője vagy újjáteremtője? Tehát mi az a lényeges tulajdonság, mi az az alapvető kapcsolat ezzel a Végső Okkal, a Forrással? Az, amikor megérintjük a Forrás eredeti természetét, mely szat-csit-ánanda (örök, tudatos és boldog). Ehhez az eredeti természethez pedig ugyanazokkal az elvekkel és eszközökkel kapcsolódhatunk. 

Krisna örökké létező, igaz? Mivel kapcsolódhatunk az Ő örök létezéséhez? A pránánkkal, az életünkkel, ha ugyanazt az elvet tesszük hozzá, ami Őt is jellemzi. És hogyan érhetjük el a csit aspektusát? Ha Neki szenteljük a gondolatainkat, a vágyainkat és az érzelmeinket, akkor ezekkel kapcsolódhatunk ehhez a csit jellemzőjéhez. És végül  hogyan érthetjük meg a boldog természetét? Amikor a saját örömünket összekötjük az Ő boldogságával. Mindannyiunkban van bizonyos fokú boldogság. Tehát Őt azzal érhetjük el, ha neki ajánljuk a prémánkat is. Prána és préma.

Tehát ilyen módon léphetünk kapcsolatba a végső Forrás alapvető tulajdonságaival. Ne elégedjetek meg a létezés elméleti szabályaival. Éljetek bhaktaként! Ne elégedjetek meg a tudatosság néhány elméleti fogalmával. Gondoljatok Rá! És ne elégedjetek meg az anyagi örömök keserű morzsáival. Inkább táncoljatok extázisban! Micsoda meghívás, kedveseim! Ilyen módon kapcsolódhatunk a végső forrás alapvető természetéhez.Leave a Reply