Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
fifth gear

Krsnaprijá kérdése: Mitől függ a bhakti útján való utazásunk sebessége, és hogyan érthetjük meg, hogy mennyi van még hátra?

Mandzsári: A kisgyerekek mindig azt kérdezik: „Mennyi idő még, mikor érünk haza?”

Tírtha Mahárádzs: Hogy meghatározd a sebességet: kapcsolj ötödik sebességbe. Mi határozza meg? Jobb kezed mozgása – amikor sebességet vált. A sebességváltás a lelki repülőgépünkön ezzel a két ujjal történik (nagyujj és középső ujj). Ez egy nagyon erőteljes kapcsolat is, mint egy mudra, különösképpen, ha teszel valamit e közé a két ujj közé. Az felgyorsítja a sebességet.

De általánosságban, a bhakta fejlődésének sebességét nagyon sok faktor határozza meg. Lehet, hogy valaki egy nagyon megtisztult lélek, kevesebb akadállyal, és a fejlődés nagyon könnyű és gyors. Aztán az is lehet, hogy valaki nagyon eltökélt, de nehéz a karmája. Akkor kicsit lassabb a fejlődés. Több időt vesz igénybe elérni ugyanazokat a kis eredményeket. Vannak, akik lassan haladnak, mert nincs agyuk. Mások azért haladnak lassan, mert túl sok agyuk van. Megtalálni az arany középutat tehát nagyon nehéz.

És háromféle élőlény létezik. Az egyik a fafej, a második a vallási fanatikus, a harmadik pedig az anyagilag inspirált. A fafejű nagyon eltökélt, de nem fogad el semmiféle irányítást: „Tudom, tudom!” Rendben, ha tudod, menj és csináld! A vallásik fanatikusok a vakon követés rajongói. Ez a kezdők betegsége. Az anyagilag inspirált emberek pedig szeretnének némi földi hasznot elérni, nem pedig az isteni célokat. Ha van valami még a listádon a lelki célokon túl, akkor nagyon nehéz elérni a lelki céljaidat. Igaz?

A kérdésed valójában rövidebb útról szól. Az elején pedig azt mondtam, hogy nincs rövidebb út. De ne higgyetek mindenben, amit mondok. Van rövidebb út. Zengd Haré Krsna!

De ez tényleg egy rövidebb út. És tesztelheted – ha követed a bhakti jóga elveit, nagyon gyorsan fogod látni a fejlődést. Ha feladod ezeket az elveket, visszatérsz az előző ponthoz, ahonnan indultál. Például, ha korábban alkoholista voltál, majd elkezdted követni a bhakti jóga elveit, olyanná lehetsz, mint egy angyal. Feladod a bhakti elveit – ismét alkoholista leszel. Vagy ha például egy költő voltál – hogy jobb rálátást adjak – elkezded követni a bhakti elveit, lelki költővé válsz. Ha feladod ezeket az elveket, visszatérsz az egyszerű költőhöz.

Ezeket az elveket követve tehát – elkerülve a rosszat és a jót gyakorolva – azonnal jelentős, erőteljes és gyors fejlődést fogsz érezni. Ezért megpróbáljuk feladni az erőszak, a mámorítószerek, a túlságos elmerülés az alacsony csakra cselekedetekben, a szex rossz szokásait, valamint a szerencsejátékot. Igaz? Ha így teszel, azonnal érzed életed színvonalának emelkedését. És ha hozzá tudod adni a hit négy pillérét, mint gyakorlatot, akkor szilárdabbá is válik. Szatjam, dajá, tapah, saucsam, ezek a gyakorlatok. Szatjam – igazmondás; dajá – könyörület; tapah – egy kis aszkézis, vagy szabályozott élet; és saucsam – tisztaság. Négy dolog tehát, amit el kell kerülnünk, és négy, amit gyakorolnunk kell. Nagyon egyszerű. És azonnal érezni fogod a gyors fejlődést.

És mi volt a kérdésed második része? Mennyi van még hátra? Nos, azt mondják, hogy az út, amíg eljutunk a lelki tanítómesterünkhöz, sokkal hosszabb, mint amennyit a mestertől Krsnáig kell megtennünk. Csak néhány élet van még hátra.

A bhadzsanok zengése a rövidebb út. És ez olyan, mint a varázsszőnyeg, mely a tudatosság egy másik szintjére visz. Mindenkit szeretettel látunk tehát ezen a varázslatos utazáson.Leave a Reply