Archives

Calendar

April 2021
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
52876822_2143362532397409_9005298431064801280_n

(Szvámí Tírtha 2016.07.24-i szófiai reggeli tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Az élet három alapelvéből az elsőt az Istennek szentelt életet vizsgáltuk meg. Ezt követően a második alapelv – a szeretet. Első lépés az élet, aztán következik a szeretet – ez a lényeg. Szenvedély! Mindannyian beszéljük ezt a nyelvet, ugye? Ha valami túl szattvikus, az annyira unalmas. Ott semmi sem történik – csak béke és tökéletesség. Adj egy kis szenvedélyt, tüzet, történést!

Tehát a második alapelv a szeretet. Ez gyakorlatilag egy nagyon erőteljes oldala a léleknek, mert nem a testhez, hanem a lélekhez tartozik. Ez a szeretet, az alázat képessége – melyek a lélekhez tartoznak. Ezért meg kell tanulnunk hogyan alkalmazzuk, hogyan … nem azt, hogy miként tisztítsuk meg, mert ez eredetileg is tiszta, hanem hogy miként tárjuk fel önmagunk lelki képességeit. Mindannyiunknak van némi tapasztalata a szeretet anyagi oldaláról, ugye? De a lelki szeretetről csak némi információnk van. Az információ, az egy mézesmadzag, cukorka, hogy elcsábítson benneteket a megkóstolásra. De a megvalósításnak is ott kell lennie. A valódi íz megtapasztalása, a teljesség megélése. Élet, szeretet. A szeretet olyan erőteljes, hogy még anyagi szinten is az emberek képesek meghalni érte. Milyen ostobaság!

Szanátan: Puskin.

Szvámí Tírtha: S még sokan mások is, túl sokan. De valójában, alapvetően még ebben az esetben is nem a másik személyért akartok meghalni, hanem a saját illúzióitok miatt, a saját álmaitokért. Tehát, ha készek vagytok meghalni az anyagi társatokért, akkor nem vagytok képesek meghalni Istenért, az örök társatokért? Hogy van ez kedveseim?

Tehát ez az Istenszeretet a lélek természetes funkciója. Rúpa Gószvámí összehasonlítja ezt az alapvető, természetes lelki működést (istenszeretet), az emberek közötti nagyon természetes érzelmi kötődéssel (szeretet). Azt mondja: amikor egy fiatal lányt és fiút összezárnak, természetes módon kialakul valamiféle szeretet. Az istenszeretet útja ugyanilyen természetű. Ha önmagadat, az igazi lelki lényedet közel helyezed Istenhez, Krsnához, természetes szeretet fog megnyilvánulni. De, mint ahogy anyagi szinten ezek a szerelmi, romantikus ügyek, tekervényesen mozognak, mint egy kígyó, cikk-cakkban, a lelki szeretet ugyanúgy hol erre, hol arra kanyarog. Tehát, ne legyetek meglepve, ha úgy tűnik, hogy az utatok egy másik irányt vesz, vagy váratlan tapasztalatokkal találkoztok.

Egyszer Gurudév még a nehéz időkben meglátogatott bennünket. Amikor távozni készült az ásramból egy bhaktával együtt, aki segített vinni a csomagjait, az autóhoz érve vajon mit láttak? Rendőrök és emberek csoportja veszi körül az autót. S tudjátok azokban az időkben, ha rendőröket láttatok a nyugati rendszámú autótok körül … Tehát Gurudév azonnal így reagált: „Ó, minő meglepetés!” majd átfordult a másik irányba. Természetesen később kiderült, hogy valaki betörte a kocsi ablakát és a rendőrség csak azért volt ott, hogy segítsen. De nem tudod előre, hogy mi fog történni. Tehát néha váratlan dolgokkal találkozunk a lelki életünk során. Mit is mondhatnátok: „Ó, ez váratlan!”  S talán veszünk egy fordulatot, de sohasem U-fordulatot. Kérlek, ezt jegyezzétek meg!

Az egyik legfontosabb titkos tanítás, az Ísópanisad Istent, Krsnát a következőképp nevezi meg: „Ó Uram, hatalmas, mint a tűz!” Ő nagyon hatalmas! S kik vagytok ti? Ti vagytok az élet lényege. Az élet maga a tej és az élet lényege pedig a vaj. Ha kiveszel egy darab vajat az anyagi lét hűtőszekrényéből és csak odahelyezed Isten közelébe, aki végtelenül hatalmas, mint a tűz – mi fog történni természetszerűleg? Egyszerűen megolvadsz. Ez azt jelenti, hogy kapcsolat, szeretet fog megnyilvánulni valamiképpen. Talán van némi információnk, talán van némi reményünk, de ha gyakoroljuk a folyamatot, biztosan fog történni valami.

Gondoljatok csak magatokra: milyen volt az életetek néhány évvel ezelőtt, amikor elkezdtétek a folyamatot, mielőtt találkoztatok a bhaktákkal; és hogyan van most? Mondhatjátok azt, hogy ‘Korábban boldogabb voltam, mert nem tudtam, hogy mi történik. Az illúziónak ez a sötétsége olyan elbűvölő volt; nincsenek magasabb gondolatok, nincsenek problémák. Korábban csak anyagi ambíciók foglalkoztattak, most pedig kétszer annyi problémám van, most már lelki ambícióim is vannak.’ Vigyázzatok, még több problémátok lesz! De ennek ellenére tudjátok, mégis érdemes ilyen problémákkal küzdeni. Mivel legalább egy kis darab cukorkát találtunk magunknak, ezért vagyunk itt.

(folytatása következik)Leave a Reply