Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
“Az Úr megjelenésének áldott pillanatában az egész univerzumot a jóság, a szépség és a béke tulajdonságai árasztották el.”[1] Amikor tehát eljön az idő, az áldásos tulajdonságok megnyilvánulnak. Azt mondják az isteni dolgok kivárják a sorukat. Némi árat fizetnünk kell, és némi időt is, annak érdekében, hogy megnyilvánuljanak az isteni dolgok. Néha húsz, harminc, negyven évet is várunk, hogy csatlakozzunk a bhaktákhoz. És ez épp olyan mintha sok-sok életet hagynánk magunk mögött, hogy kinyissuk a szárnyainkat és repüljünk. De azt is meg kell értenünk, hogy ameddig nem találjuk meg a jóságunkat, a szépségünket és a békességünket, több időt és munkát kell befektetnünk, hogy elérjük azt a szintet. Mégis biztosak lehetünk, hogy amikor eljön az idő, a változás is eljön. Amikor a titok ki akar törni, ki akar robbanni, azt meg is teszi. A tűz hosszú-hosszú ideje a hamu alatt szunnyad, de hirtelen képes újra megnyilvánulni. Néha rejtett vagy várakozó pozícióban vagyunk, de használjuk ezt az időt arra, hogy minél több energiát gyűjtsünk a lelki előrelépéshez.

Az egész univerzumot beragyogták tehát ezek az isteni tulajdonságok. Ez azt jelenti, hogy nagy volt a változás, mert a világot általában nem az isteni tulajdonságok, hanem a világi tulajdonságok ragyogják be. És mindannyian tudjuk, hogy a világi tulajdonságok korlátozottak és fájdalmasak. Mégis amikor Krsna eljön, ezek a korlátozott tulajdonságok korlátlanná, tökéletessé válnak.

Mi az emberi lény? Nem egy kis univerzum? Az univerzum pedig nem egy nagy emberi vagy isteni személyiség? Az univerzum olyan, mint egy emberi test, az emberi test pedig olyan, mint az univerzum. Ha tehát az univerzumot beragyoghatják az isteni tulajdonságok, az emberi test, elme és értelem számára is lehetséges ugyan ez. Minél jobban invitálod Krsnát, annál több békesség, szépség és jóság jön majd.

Feltűnt a Rohiní-csillagkép, valamint olyan csillagok is, mint az Asviní. A Nap, a Hold, a többi csillag és bolygó végtelen békét sugárzott. Minden égtáj különleges örömet nyújtott, s a felhőtlen égen gyönyörű csillagok ragyogtak.” A természet tehát megmutatta legszebb tulajdonságait: mint például az égen ragyogó csillagok, a kedvező csillagok és együttállások mind megjelentek – minden harmonikusan és kedvezően volt elrendezve, ezzel is mutatva, hogy tökéletes az idő, minden készen áll, hogy fogadja Krsnát. Ugyan így ha szeretnénk meginvitálni Krsnát, ha szeretnénk, hogy megjelenjen a mi emberi univerzumunkban, nekünk is elő kell készítenünk a legjobb együttállást.

Gondolkozzunk el azon, hogy miért változott meg a természet. Ok ez vagy okozat, hogy megváltozott? Valószínűleg egy következmény volt, mert Krsna készen állt arra, hogy eljöjjön, és eljövetelének ereje, befolyása által hirtelen, minden erőfeszítés nélkül, automatikusan minden szépen elrendeződött. Ragyogjanak hát a csillagok szíved horizontján, hogy fogadd Krsnát.

„A városokkal, falvakkal, bányákkal és legelőkkel ékesített Föld végtelenül áldottnak látszott. A folyókban tiszta víz folyt, s a liliomokkal és lótuszokkal borított tavak és hatalmas víztárolók egyedülálló szépségben pompáztak. A virágokkal és levelekkel teli fákon és a többi zöld növényen, melyekre boldogság volt rápillantani, kakukkok és más madarak énekeltek, s méhek rajai zümmögtek édes hangon a félistenek kedvéért. Virágillattal terhes, tiszta szellő kezdett fújni, örömet okozva a tapintóérzéknek.Ismét természeti képekről van szó és nagyon békésen írja le, hogy milyen szépséges is a természet önmagában, minden külön erőfeszítés nélkül. Legyetek olyanok, mint a természet, legyetek természetesek! A természet természeténél fogva tiszta és szép. A természet, annak érdekében, hogy meginvitálja Krsnát, igazából nem változtatott önmagán, hanem a legjobb arcát mutatta. Édes szellőt, tomboló vihar helyett, kristálytiszta vizet, özönvíz helyett. Legyetek olyanok, mint a természet – mutassátok azt, ami bennetek a legjobb.

„S amikor a rituális szertartásokat végző bráhmanák a védikus elvek szerint tüzet gyújtottak, a tűz egyenletesen lángolt — a szellő nem zavarta meg. Így történt, hogy amikor a megszületetlen Úr Visnu, az Istenség Legfelsőbb Személyisége megjelenni készült, a szentek és a brāhmanák, akiket örökké olyan démonok sanyargattak, mint Kansza és emberei, úgy érezték, béke tölti el szívük mélyét, s ezzel egy időben a felsőbb bolygórendszerből felhangzott az üstdobok hangja.Ez a megfelelő pillanat, amikor minden készen áll Krsna megjelenésére. És úgy gondolom, elő kell készítenünk a szívünket, magunkat, az elménket hogy ilyen tiszta, békés és szép legyen Krsnának, hogy megjelenjen ott.

Kérdés: Rendben, az egész természet, az összes szent mind elégedettek voltak, de mi történt Kanszával? Ő is várta Krsna eljövetelét, mennyire volt békés az ő elméje?

Tírtha Mahárádzs: Kansza is megértette, hogy valami történik: túl nagy a békesség, túlságosan szép minden; valami történni fog. Ez aggodalommal töltötte el: „Ah, tennem kéne valamit!” És ne feledjük, hogy Kansza a nagyon szilárd és mély Krsna-tudatosság egyik példája – mindig tudatos volt Krsnáról. Amíg a megjelenését várta, amikor megjelent, még az után is, mindig tudatos volt a Legfelsőbb Úrról. Ezért nem elég tudatosnak lenni – Krsna-bhaktira van szükség, a szeretetteljes hangulat szükséges.

Itt azt említik, hogy a szentek békések voltak, habár ez előtt a démonok zaklatták őket. Amikor tehát a belső démonaid kínoznak, csak hagyd, hogy jöjjön Krsna; elég ha számítasz rá, hogy eljön, máris békés leszel. A Krsna-bhakti nagyon hatalmas; még valós megnyilvánulás nélkül is, egyszerűen az által, hogy számítunk rá, megtörténik a változás. Valahol az írásokban az áll, hogy Krsna gyakorlatilag végtelen számú tehénről gondoskodik, néhány billióról. Általában a tehenek mennek elöl, a pásztor pedig hátul. Tehát még mielőtt Krsna belépne szíved falujába, milliónyi tehén jön el. És még távolról is látni a port: „Óh, jön!” Aztán először a tehenekkel találkozol. És ez egy nagy változás – milliónyi tehenet elfogadni a szívedben. De végül Ő is belép. Tehát csupán az által, hogy számítasz rá, hogy eljön, nagy változás lép a szívedbe.[1] Bhágavata-purána, 10.3.1-5.Leave a Reply