Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
yudhishthira_and_duryodhana

(az előző rész folytatása) 

„Méltatlan személy.” Méltatlan személy – nehéz megfogalmazás. Emlékezzetek a történetre, amikor az ősi időkben Judhisthir Mahárádzsot és Durjódhant – két híres harcost – tesztelek a szentek. Mindketten kaptak egy végrehajtandó feladatot. Egy hónapra el kellett menniük. Judhisthir kötelessége az volt: „Ez alatt az egy hónap alatt találnod kell valakit, aki rosszabb nálad.” Durjódhané pedig: „Ebben az egy hónapban találnod kell valakit, aki jobb nálad.” Mindketten elindultak tehát, és amikor visszatértek az egy hónap után, a szentek megkérdezték először Durjódhant: „Találkoztál valakivel, aki jobb nálad?” Így válaszolt: „Kerestem, kutattam, de nem találtam senkit, aki jobb nálam! Ezek az emberek nagyon lealacsonyodtak. Én voltam a legjobb! És még most is az vagyok.” Rendben, ez után a szentek megkérdezték: „És te Judhisthir, teljesítetted a kötelességed? Találtál valakit, aki rosszabb nálad?” „Sajnálom, de nem sikerült. Elindultam, és arra jutottam, hogy mindenki jobb nálam.”

Mindketten frusztráltak voltak, követitek? Mindketten frusztráltak voltak, de az egyik nem talált senkit, aki jobb nála, ameddig a másik nem talált olyan személyt, aki rosszabb nála. Válasszatok hát: A rossz harcos Durjódhan, vagy a mindig igazat mondó Judhisthir,. Melyik mentalitást választjátok?

Egy méltatlan személyt találni tehát nem könnyű.

Jadunáth kérdése: Meg tudnál nevezni egy konkrét személyt, aki jó példája a helyes adakozásnak?

Tírtha Mahárádzs: Gurudév, ezt a személyt úgy hívják Gurudév, aki minden követelménynek megfelel. Miért? Mert a lelki tanítómesterünk egy nagyon jó hely. És körülötte megváltozok az idő. A dimenziók megváltoznak egy szent személy körül. És mik voltak a többi tulajdonságok? Hely, idő, megfelelő személy, érdemes személy – mindezen tulajdonságok teljes mértékben teljesülnek tehát egy isteni személyben. Az anyagi világot három tényező határozza meg – idő, hely és karma. Hogyan változtassuk meg tehát a dimenziókat? Hogyan végezzünk kvantumugrást? Társuljatok a szentekkel. Mert az ő társaságukban, mindezek a tényezők, amik meghatározzák a világot, megváltoznak. És ahogyan a csecsemő az édesanyjával elégedett, mi, mint lelki-csecsemők a lelki apánkkal-és-anyánkkal-és-testvérünkkel-és-szeretőnkkel-és-barátunkkal-és-jóakarónkkal-és…  a gurunkkal vagyunk elégedettek.

Miért? Mert a jótékonyság a mi energiánk. A cél pedig az, hogy az energiánkat az isteni szolgálatba állítsuk. Ezért nem javasolják, hogy energiánkat valamely rossz cél, vagy rossz személy stb. szolgálatába állítsuk. Igaz? Ha azt szeretnéd, hogy a leveled célba érjen, akkor a megfelelő ládába kell tenned. Milyen színű itt a postaláda? Sárga. És a szemetes láda? A szemetes sokféle lehet. Sok csatornája, sok ládája van tehát a szemétnek, sokféle szín hívogat: „Add nekem az energiád, add nekem az energiád!” És csak egy hivatalos láda van mely a leveleké. Ugyanígy – szenteld az energiád a megfelelő helynek, személynek, időnek, körülményeknek, stb. és akkor az isteni szolgálatba lesz állítva.

Kérdés: A te értékelésed szerint mely emberek jók és melyek rosszak?

Tírtha Mahárádzs: Nos, sajnálatos módon és Durjódhan mentalitását választottam. De ti válasszátok Judhisthir mentalitását. Ha körbe néztek, találjatok mindenkit jobbnak magatoknál.

Giridhárí: Gurudév, hallottam egy harmadik fajta választ is erre a „jobb vagy rosszabb, mint én” kérdésre. Ez az a helyzet, amikor jó kell megítélnünk, hogy ki jobb, mint mi és tisztelnünk őt, és azt is jól kell megítélnünk, hogy ki rosszabb nálunk, de nem szabad büszkének lennünk erre.

Tírtha Mahárádzs: Helyes. De ne feledd, hogy minden élőlény Isten szolgája. Néhányan tudatosak, mások még nem, de előbb vagy utóbb ők is csatlakoznak ehhez a társasághoz.Leave a Reply