Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Az igazi mesterek egyben jó edzők is. Például, ha csatlakozol a sportolók egy csapatához, akkor valószínűleg még nem vagy világbajnok. Még nem. De megtörténhet. Például a száz méteres rövidtávfutók; ők gyakorlatilag extázisban futnak. Nem tudják mi történik ebben a tíz vagy kilenc másodpercben. Azt sem tudják, hogy lélegeznek-e vagy nem. Olyan állapotba kerülnek, mely teljes mértékben túl van a testi tudatosságon; máskülönben nem tudják végrehajtani a feladatot. Mi tehát a guru, mint edző célja? Segíteni téged megszabadulni az erős testi tudatosságodtól – minden erőfeszítésével, amit feléd közvetít. Habár tudja, hogy első próbálkozásra fél óra alatt fogod lefutni a száz métert. Tudja, hogy ez nem a legjobb időszak. Mégsem mond le rólad. Energiát fordít rád. Miért? Mi a titkos formula? Az istenszeretet. Mert egy igazi mester nem a múltadat nézi, nem a jelened; hanem a jövődet. A jövődbe invesztál, és az örök jövődbe. Ezért egy igaz mester szolgálata sokkal nagyobb annál, mint amit valaha is adni tudunk.

És végső soron a guru az Istenség egyik funkciója. Ezen tréning által tehát közelebb kerülhetünk az univerzum, a létezés végső szabályaihoz. És ahogyan az Úr Krsna a líláiról híres, és nem a szabályokról, a lílá isteni játékot jelent – a szabályokon, előírásokon túl, még a megértésünk törvényein is túl. Mert ez é, ez nem valami, úgymond, kanonizált dolog. És, hogy részesei lehessünk az igazi életnek, fel kell adnunk testi elgondolásainkat: mi a helyes, mi nem az agyunk szerint. Valakinek szét kell zúznia ezeket a hamis elképzeléseket. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a guru téved, de ő szuper-jó.

A titkos formula tehát, a rejtett lényeg, az istenszeretet. És ez az, amit meg kell látnod a mester szemében. Még ha kiabál is veled, a szeme mindig mosolyog. Ezt nagyon nehéz leplezni! Elrejteni a mester igazi szándékát – hogy szolgálni akar téged.

De egy jó mester nemcsak jó edző, de jó színész is. Olyan arcát képes megmutatni, amit sosem gondoltál volna, amit még sosem láttál. Ez az, amikor a guru-személye lerombolja az elképzelésünket a guru-tattváról. De ezek ritka és áldott pillanatok – hogyan szabaduljunk meg azoktól a hamis elképzelésektől, amikkel rendelkezhetünk.

A meghódolás ereje valami olyasmi, ami túl van a korlátokon! Csak egyszer próbáld ki az életben, hogy mit jelent teljesen átadni magad, és meglátod! Érezni fogod, hogy szárnyaid nőnek!

Az odaadás ereje túl van minden korláton. Miért? Mert ez a szív legmélyebb és legtisztább belsejéből jön, és az Istenség előtt hódolsz meg! Isten jó! Ha átadod magad Neki, mindent megad neked. A Gítában az áll: „Megőrzöm, amid van, és elhozom, amire szükséged van.” Ez nem elmélet, ez az igazság. Még ha nem is adod át magad, akkor is megőrzi és elhozza, amire szükséged van! Nem is beszélve arról, hogy „Mostantól tanítványod vagyok, egy meghódolt lélek.” Ez az egyik legdicsőbb helyzet, amit elérhetünk – egy meghódolt szolga.Leave a Reply