Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaJul

10


11665513_822814264492624_8582561820358915592_n

„A démoni emberek nem tudják, mi a helyes és mi a helytelen cselekvés. Sem tisztaság, sem helyes viselkedés, sem pedig igazlelkűség nem található bennük.” [1] Mit tegyünk hát? Mit csináljak? Itt van az életem – hatvan, hetven év hosszú, jobb esetben. Mi a várható életkor manapság Bulgáriában?

Valaki: Hetvennégy a hölgyeknek.

Tírtha Mahárádzs: És a férfiaknak?

Valaki: Hatvannyolc.

Tírtha Mahárádzs: Hatvannyolc? Nagyon nagylelkűek vagytok. Ez azt jelenti tehát, hogy a férfiak korábban halnak, igaz? A hölgyek pedig tovább élnek. Tudjátok miért?

Valaki: Mert a hölgyeknek több saktijuk van.

Tírtha Mahárádzs: Óh, nem, nagyon egyszerű. A hölgyeknek nincsen feleségük. Rendben, mondjuk azt, hogy a várható életkor hetven év. Jobbak vagytok, mint mi (magyarok). Nálunk a várható életkor kb. hatvankettő a férfiaknak[2]. A nyugdíjéletkor pedig hatvannégy. Dolgozz tehát serényen – a végén majd kapsz valamit. Jó rendszer, mi?

Bárhogy is, van hatvan vagy hetven évünk. A legtöbben, akik most itt ülünk a felét már letöltöttük. Igaz, Giridhári? A maradékkal tehát nagyon óvatosnak kell lennünk. És nagyon el voltunk foglalva azzal, hogy kiépítsük a hálózatunkat, a ketrecünket. Itt az idő, hogy megtaláljuk a kiutat. Meg kell tanulnunk, hogy mi a helyes cselekvés.

Ha megkérdeznétek Krsnadász Bábádzsít, hogy mi a helyes cselekvés, mit mondana? Haré Krsna! Sokáig sorolhatjuk az élet nehézségeit, a karma veszélyeit, a várható életkor bonyolultságát, de ez mind csak másodlagos információ. Az elsődleges információ az, hogy most emberként születtél meg. Most van itt az idő, hogy a Legfelsőbb Úrról tudakozódj, hogy megértsd Önmagad, hogy visszaállíts a kapcsolatot a Legfelsőbbel. A tudás azt jelenti, hogy kontrollálod az átmant, a lelked, a bölcsesség pedig, hogy az isteni szolgálatnak ajánlod ezt a kontrollált lelket. Röviden, ez az, amit tennünk kell. Dicsőítsd a Legfelsőbbet a nevein keresztül; ez által eléred a név tökéletességét, megérted a Legfelsőbb Úr formáját, a tulajdonságait, a kedvteléseit, a cselekedeteit, és végül találkozol Vele. Haré Krsna, Haré Krsna, Krsna Krsna, Haré Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré.

A folyamat nagyon egyszerű. Válj meg a gátjaidtól, add fel korábbi kondicionáltságodat a túl sokat böfögésre. Mert ha az isteni nektár helyett, az anyagi élet mérgét isszuk, milyen eredményre számítunk? Ürítsétek ki a poharaitokat. És akkor feljebbvalóitok készek lesznek csordultig tölteni azokat nektárral.

 

[1] Bhagavad Gita 16.7.Leave a Reply