Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Krishna_Arjuna

(Szvámí Tírtha 2016.07.31. szófiai reggeli tanításából) 

 (az előző pénteki tanítás folytatása) 

„Aki képes úgy visszavonni érzékeit az érzékszervek tárgyairól, mint ahogyan a teknősbéka húzza be a páncéljába tagjait, az igaz tudással rendelkezik.”[1]

Bármikor is érezzen veszélyt egy teknős, azonnal behúzódik a páncéljába. Amikor visszahúzódik, akkor védve van. Hasonlóan van ez az emberekkel is! Ha túlzottan kitárulkoztok, sebezhetőekké váltok! Ha visszahúzódtok, akkor pedig védetté. Tehát néha vissza kell húzódnunk a külsődleges cselekedetektől a belső gyakorlatok kedvéért! Jelenleg nagyon zsúfolt az életünk, egyáltalán nincs idő semmire, ezért vissza kell húzódnunk és időt, figyelmet szentelnünk a lelki gyakorlatokra. Amikor veszély van, akkor azonnal észhez tértek, tehát állandóan ebben az összeszedett tudatosságban kellene élnünk! Ha vissza tudjuk fogni az erőinket az anyagi dolgokról és mindinkább a lelkiekre koncentrálni, akkor könnyebb megtennünk a következő lépést az utunkon!

Szthita pragjá – rögzített értelem és tudatosság. Ezek egy szent ember jellemzői! Krsna, itt a Gítában utasítja Ardzsunát és mi is olyan szerencsések vagyunk, hogy hallhatjuk ugyanazokat a tanításokat! Ebben a második fejezetben Krsna ismerteti a szánkhja filozófiát, az elemzés tanát –, ami által képesek vagyunk különbséget tenni az anyagi és a lelki között. S ugyanebben a fejezetben tanítja a jóga alapelveit is, mely révén állandóan kapcsolatban lehetünk Vele!

Ugyanitt kapunk néhány jótanácsot az abhidéjáról – az Istenhez való közeledés mikéntjéről. Ha Hozzá tartoztok, akkor mit tegyetek? Természetesen a test-elme együttesének a kontrollálása – egy kissé száraz gyakorlat! Ám az odaadó szolgálat valamennyi önfegyelmező gyakorlatot magában foglalja. Míg dzsapáztok, lecsendesítitek az elméteket. Reggel pedig a Maháprabhunak történő énekléssel a légzőgyakorlatokat végzitek. A kétórás leckén való nyugodt ülés pedig a mi ászana gyakorlatunk. A bhakti-jóga szabályozó elveit követni – ezek a mi jama-nijama szabályaink. Tehát a bhakti-jóga magába foglal mindent, csak próbáljatok belekezdeni a hosszú folyamatba! Ez segíteni fog!

Azonban Krsna itt még mindig elrejti Önmagát! Útmutatóként, vezetőként viselkedik. Később megmutatja a bensőségesebb arcát is, mert Ardzsuna nagyon őszintén tudakozódik! Hasonló módon, ha mi is komolyan érdeklődünk, akkor egyre több fog megnyilvánulni számunkra az isteni igazságból és valóságból! Ehhez nagyon komolynak, őszintének és önzetlennek kell lennünk. Ezt a három tulajdonságot kell megszereznünk!

Tehát keressetek egy ilyen szent embert, akit követhettek és cselekedjetek!

[1] Bhagavad-gítá, 2.58.Leave a Reply