Archives

Calendar

January 2020
M T W T F S S
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
лодка в нектарен океан (1)

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

“Kérdés: Tehát, ha valaki azt mondja, hogy a guru személyesen tér vissza – az egy evilági, az egy rossz koncepció?

Sríla Srídhar Mahárádzs: Igen. A vezérfonál ott van, de nem mindig ugyanabban a formában jelenik meg. Bár a kezdőknek mondhatjuk azt, hogy “a guru visszajön”, végső soron azt találjuk, hogy még az is lehet, hogy a tanítvány átkerül egy másik csoportba, majd megint egy újabba, azért, hogy fokozatosan elérhesse a végcélját. Annak megfelelően, ahogyan belső szükségletei kibontakoznak, előfordulhat ez a változás. S mindig újabb és újabb módokon fogja érzékelni a Guruját. Első pillantásra a Gurut egy bizonyos típusúnak látta; majd tovább fejlődve ugyanazt a Gurut máshogy érzékeli, s aztán Gurudévája újabb jellemvonását fedezi fel. Ekkor a tanítvány azt érzi, hogy ’Eleinte nem vettem észre ennyi mindent a Gurumban. Egy bizonyos módon láttam csupán, de most rájöttem, hogy ő valami több, és aztán hogy még annál is több.’ Ily módon történik az isteni kibontakozás. Ebben a világban is, és a magasabb tartományokban is létezik kibontakozás. Tehát, a Guru olyan, mint a saktjávésa. A saktjávésa az a különleges személy, aki felhatalmazást kapott egy bizonyos idő, hely vagy körülmény vonatkozásában, és létezik állandó saktjávésa is; viszont minden esetben, a helyzet szükségszerűsége és az Úr isteni rendelkezése alapján a tanítvány kapcsolatban lesz a Legfelsőbbel, és nem fog érezni semmilyen bizalmatlanságot, hanem a jelenlétét. Az Úr csillapítja szívének a teljes, fejlődés iránti szomját, isteni kibontakozás lesz a szívében, és egy újfajta szomjat kezd el érezni. S ki fogja csillapítani ezt az új szomjúságot? A Guruja. A Guru által csillapul a szomjúság, és a tanítványnak nem lesz semmi aggálya, vagy bármiféle más érzése. Amint a belső szomjúságot elégedettség váltja fel, azt fogja érezni, hogy “Ez az én Gurudévám.”

Bárhol is tapasztalunk kibontakozást – fokozatos kibontakozást és az arra irányuló teljes odafigyelést – megérthetjük, hogy felülről ott van a Guru. Gurudéva az én vezetőm; és a fejlődésem során különféle típusú útmutatásokra lesz szükségem. Mindig új útmutatásra, s a fejlődésem különböző helyekre vezet, ahol újfajta útmutatást kapok, egy új élet jön el ismét. Ily módon egy dinamikus élet alakul ki, ahol ott a vezérfonál: raszó vai szah – a tiszta rasza, a teljes extázis. S legbelül a szívem mélyén ott a bizonyosság: „Igen, ezt akarom. Ez a sorsom; ez a jószerencsém.” Máskülönben, ha egy madhjama-adhikárít neveznek ki gurunak, akinek rengeteg tanítványa van, és akinek újból és újból vissza kell térnie, akkor ő sohasem bocsájtódna be a nitja-lílába. De ez nem történhet meg. Mindenesetre, aki kapcsolatban áll egy hiteles Guruval, az elégedett lesz, mert ott jelen van az Úr.”[1].

A Legfelsőbbet látni a Tanítómesterben, nem csupán a megnevezésében – ennek egy nagyon különleges célja van. “Krsna azt mondja, „Ne próbáld korláttok közé szorítani az ácsárját! Lehet, hogy magas pozícióba jutottál, de akkor azt gondolod, hogy túlnőttél az ácsárján, túlnőttél azon, akitől a lelki életben a kezdeti útmutatásokat kaptad? Nem, návamanjéta – ne becsüld őt kevesebbre, ne tartsd őt alacsonyabb szinten lévőnek! Nem – én Magam voltam! Ott voltam általános iskolai tanítódként, „főiskolai szintű” tanáraid képében, és ott vagyok „posztgraduális professzorodként” is! Tehát, ne csak a külsőt nézd! Én magam vagyok az útmutatód, különféle formákban. A Tanítómester Én vagyok.”

“Szarva déva-majó guruh: az ácsárja szélesebb körű tulajdonságokkal rendelkezik, mint egy hétköznapi vaisnava. Krsna azt mondja, “Ott vagyok veled. És majánúkulénaként, sok Ácsárját támogatok. Nagyon sok Ácsárja van, és Én rajtuk keresztül munkálkodom. Az Ácsárják olyanok, mint számtalan különféle hajó kormányosai, s Én vagyok a hajók előrehaladását segítő kedvező szél. Tehát, ne korlátozzátok az Ácsárját – próbáljatok úgy tekinteni rá, mint aki Velem egy szinten áll!”

“Szarva déva-majó guruh” ez egy idézet, mint egy közmondás – annyit jelent, hogy valamennyi félisten és istenség megtalálható a Guruban.[2]

Jasódá kérdése: Nem értem Sríla Srídhar Mahárádzs koncepcióját, mert azt hallottam, hogy a guru visszajön a tanítványért, itt pedig azt mondja, hogy ez nem igazán van így.

Szvámí Tírtha: Én sem igazán értem az útmutatását, de tisztelettel fogadom, mert nem feltétlenül kell megérteni az igazságot. Elég imádni. Csak képzeljetek el egy mestert száz lusta tanítvánnyal! Hol van a mester felszabadulásának a lehetősége, ha állandóan ezek után a fickók után kell szaladgálnia az univerzumokban? Vagy talán jógikus varázserőt várunk mestereinktől – hogy sokszorozzák meg magukat, és jöjjenek utánam, meg a másik, meg a harmadik után. Ez az elvárásotok? Nos, ha ilyen elvárásunk van, akkor, magunkat is kvalifikálni kell. De valamiképpen, mindez az útmutatás isteni fennhatóság alá tartozik. S ami az emberi képességek szerint lehetetlen, nagyon is lehetséges az isteni hatalom által.

[1] Sríla Srídhar Mahárádzs: Az arany lajtorja, Az isteni kibontakozás fejezete

[2] Srímad Bhágavatam 11. 17. 27.

 Leave a Reply