Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
parchment

Dragi kérdése: Lehetséges valaki karmáját megváltoztatni, és ha igen, milyen esetekben teszi ezt meg Krsna?

Tírtha Mahárádzs: Nagyon jó kérdés. Mi a ti véleményetek?

Rukminí: A karma a cselekvés és következményei törvénye, Krsna pedig talán megváltoztathatja a szituációt. Biztos vagyok benne, hogy ha csak a karma lenne, nem menekülnénk. Szóval igen.

Jadhunáth: Megváltoztatja.

Valaki más: Az én egyszerű logikám szerint Krsna kegyes, és mindenkinek jut kegy. Elvenni valaki karmáját, az kegy, természetes tehát, hogy megteheti.

Paramánanda: Megváltoztatja ezt a helyzetet, amikor akarja. Ez, azt gondolom, nagyon fontos.

Neli: Meg tudja változtatni, de tiszteletben tartja az anyagi természet törvényeit, és nem avatkozik bele.

Tírtha Mahárádzs: Nem nagyon. Más vélemény? Dámódar?
Dámódar: Krsna mindent megtehet.

Mandzsári: Egyetértek az elhangzottakkal.

Tírtha Mahárádzs: Azt gondolom ez egy összhang. Igen, a karma megváltoztatható. Miért? Mi a Bhagavad-gítá öt fő témája? A Gíta öt fő témája: isvara, dzsíva, prakriti, kála és karma. Ez az öt téma – Isten, emberek, természet, anyagi világ, az idő, mint az aktiváló tényező, és a karma, mint a hatás-visszahatás törvénye.

Az első három a létezés háromszöge. Itt vagy, itt van a természet, és itt van Isten. Ez nagyon egyszerű. Magadtól kell kezdened, mert ez az első misztikus tapasztalás. Mint egy belső tapasztalás érted meg létezésed. Majd körbe nézel – és látod a világot magad körül. És aztán megérted – valaki irányítja ezt az egész struktúrát. Ez a létezés háromszöge. És aztán látod, hogy van a cselekvés elve – kála, az idő faktor. Itt a második szempont, a tér, mint természet, a világ, de a tér nem létezik az idő faktor nélkül. Az ősi jóga írásokban megvolt ez a személet a tér idő folytonosságról. És a Legfelsőbb Úr irányítja az egész rendszert. Ebből azt is megérthetjük, hogy az egész univerzum három elven alapul, a világot három elv határozza meg: tér, idő és hatás-visszahatás, és ez a karma törvénye. Ily módon teljes képet kapunk. A Gítá leírja mind az öt faktort.

Az első négy: isvara, dzsíva, prakriti és karma örök tényezők, míg az ötödik nem, van egy vége. Ez azt jelenti tehát, hogy a karma megváltoztatható, megállítható. A kálát nem tudod megállítani. A természetet sem. Időről időre visszatér, remélhetőleg ismét eljön a tavasz. Időről időre visszatér tehát, nem tudod megállítani. Saját magadat sem tudod nem létezővé tenni. Néha az emberek annyit szenvednek, hogy bizonyos okokból készen állnak kiugrani az ablakon: „Nem szólt hozzám” vagy „Elhagyott”. Ezek nagyon furcsa okok, de szenvednek tőle és azt gondolják: „Ha meghalok, nem szenvedek majd tovább.” Mégis, elnézést, de nem tudsz lemondani a létezésről. A helyzeted az, hogy örökké létező élőlény vagy, ezt nem tudod megváltoztatni. A karma a korlátozott tényező, és megváltoztatható.

Hogyan változtassuk meg a karmát? Azt hiszem erről már beszéltünk – a pergamen effektus. A régi időkben pergament használtak írásra, tudjátok mi az? Báránybőr. Igen értékes és ritka, limitált kiadás. Amikor újra akarták hasznosítani, ismét használni, először lekaparták a régi írást, majd ismét ráírtak. Ezt hívják pergamen effektusnak – a régi kitörlése és az új felülírása. Ez tehát egy CD-RW, vagy pergamen-RW volt. De bizonyos kémiai módszerekkel képesek visszahozni az eredeti írást is.

Mi a pergamen? A pergamen a sorsunk, a karmikus hurok. Felülírhatod a pergamened, először kitörölve, majd új történetet írva. Lehetséges tehát, de a megfelelő módszert kell használnunk. És mi a helyes módszer? Valaki azt mondta, hogy saját magunk, a saját erőnkből, nem tudjuk felülírni, és ez igaz. De egy magasabb erőt meginvitálva, lehetséges megváltoztatni. Ez a magasabb erő számunkra az odaadás, a meghódolás ereje. Ezért Bhaktivinód Thákur azt mondja: kóró hé uttama – „Tégy engem az élőlények legkiválóbbjává”. És ez nem azt jelenti, hogy sztár szeretne lenni, vagy valami hasonló, nem. Meg szeretne tisztulni – ezt jelenti a legkiválóbb élőlény.

A karma megváltoztatása tehát, az isteni kegy által, lehetséges. De minden élőlénynek dupla karmája van. Az egyik az anyagi karma, a másik pedig a lelki. Mert a lelki világban is ott van a hatás-visszahatás. Ha valami lelkit teszel, lelki eredményei lesznek.

A kérdésed második része pedig az volt, hogy milyen körülmények között kész Krsna ezt megtenni? Nos, olvasd el a Gítá kilencedik fejezetének 22. versét. Akkor megtalálod a választ.

A karma tehát szerencsére nem örök. Emlékeztek a karma időmértékére? A karmát anádi-nak hívják – kezdet nélküli. Az örökkévalóságból jön, túl a teremtés ezen periódusán, megelőzve azt. De véges. Ezért anádi-nak hívják, kezdet nélküli. És például ha eléred a tökéletességet mostantól, azt anantá-nak hívják, vég nélküli. Van kezdete, mert ma elértem a teljes tökéletességet, de nincs vége – ananta, vég nélküli.

 

 Leave a Reply