Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
receiving water

Krpadhám kérdése: A kérdésem az lenne, hogy vajon a hit egyre-növekvő vagy olyan, mint a hullámok? Állandóan növekvő vagy állandó szintű? Egyre-növekvő vagy állandó?

Tírtha Mahárádzs: Te hogy érzed? Lehet, hogy különböző a tapasztalatunk. De valójában kettő… ah, három fajta fejlődés van. Az első a teknős, a második a nyúl, a harmadik pedig egy nagyon különleges fajta, melyet a materialisták és a közgazdászok találtak fel – ezt hívják „negatív növekedésnek”. Tudjátok, a krízist hívják „negatív növekedésnek”. Ha tehát a költségvetésed negatívan növekszik, az aggasztó. Ha a hited a negatív növekedés állapotában van, az nem hoz elégedettséget.

A dolgok általában azonban két különböző módon növekednek – az egyik a teknős, a másik a nyúl. Valójában hogyan mozog a nyúl? Nagyokat ugrik. És a teknős? Lassan, mászik. Ugyan így vannak, akik a feltételekhez kötöttségük alapján, a természetük alapján ugrásokkal növekednek. Kihívásokra van szükségük a növekedéshez. Ha nincs semmi körülöttük, ha nincs, amiért harcolhatnának, ülnek otthon békében. Másokat más ösztönöz – állandóság jellemzi őket, egyre-növekvő, lassan de biztosan. Mindkettő jó. Nem mondhatjuk, hogy csak az egyik jó, a másik rossz. És néha kihívásokkal nézünk szembe, néha összedől kicsit a hitünk, majd újra felépül. Mások lassan, de biztosan haladnak. Általában a legtöbb ember kihívások, ösztönzések által dolgozik – ha van valami, amit elérhetnek, akkor megmozdulnak. Leginkább külső tényezők. Nagyon kevesen vannak, akik képesek belső meggyőződésből, belső motiváció által cselekedni. Ezt hívják szannjász szintnek – belső motiváció. A háztartóknak külső motivációra van szükségük, ami nagyon jó, segíti a gyors növekedést. Ötven-hatvan év, és mindent megértesz. Ez a nyúl típus.

A belső motiváció tehát nagyon fontos. Senki nem áll mögötted egy ostorral. Igaz? Meg kell találnunk a belső motivációnkat. Mikor fogod megtalálni? Ha szükségben vagy. Ha kegyre van szükséged, ha hiányát érzed a kegynek, akkor tudni fogod, hogyan találd meg. Ha szomjas vagy, megtalálod a vized. És mi volt a hitre vonatkozó kérdésed második fele?

Krpadhám: Vajon egyre-növekvő vagy eljut egy bizonyos szintre?

Tirtha Mahárádzs: Acsintja. Nincs vége. Ahogy Krsna végtelen tulajdonságokkal rendelkezik, egyre-növekvő, és a hit a folyamat mely által megközelíthetjük Őt, ha egyre közelebb jutsz, egyre többet fogsz megérteni. És nem csak a megértésed foka, hanem a folyamat maga, a hited is nőni fog. De azokon a szinteken, a legmagasabb szinteken, nagyon egyedi dimenziók jelentkeznek. Általában ebben az anyagi világban ahhoz vagyunk szokva, hogy három dimenzióban élünk, plusz a negyedik, az idő. Valójában azonban, a létezés magasabb szintjein nagyon különleges dimenziók jelennek meg. Az idő egy átmenet, mert az idő a véges szinten a halál. Az idő az abszolút szinten az örökkévalóság. Ez jelenti az átmenetet – amikor a végesből az idő által eljutsz a végtelenbe. Aztán jönnek a finomabb dimenziók; és végül a végső dimenzió az intenzitás. Ez azt jelenti, hogy a hitünk intenzitásban mindig növekszik. Mert mi a hit dimenziója? A szolgálatból nyert boldogság. Vagy a szeretet által elért meggyőződés. Az intenzitás tehát mindig növekvő. Eléred a hit állapotát, de aztán, ezen a szinten vagy rétegen belül intenzitásban növekszel. Jobb, tehát ha azt mondjuk, hogy exponenciális, egyre-növekvő.Leave a Reply