Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaSep

11


(B.K. Tírtha Maharádzs és B. V. Szadhu Maharádzs leckéjéből – 2005. május, Szófia)
Tirtha Maharádzs: Boldogok vagyunk, hogy megérkeztünk Szófiába és élvezhetjük Sríla Szadhu Maharádzs és mindannyitok isteni társaságát. Mert akik életüket megpróbálják Srí-Srí Rádhá-Krsna isteni szolgálatába állítani mind nagyon különleges személyek. Úgy mondják a vaisnavák olyanok mint a drágakövek. Próbáljuk meg így értékelni őket. Minél több vaisnava van körülöttünk, annál gazdagabbak vagyunk, és mindenki szeretne gazdag lenni. De legyen gazdag a társaságunk, legyünk gazdagok isteni tulajdonságokban és szolgálatokban.
A bhakti egy olyan folyamat, amin nagyon érdekes módon működik. Egy nagyon hatásos folyamat, amely észrevétlenül működik. Nem igazán tudjuk hogyan működik mégis van eredménye. És nem tudsz neki ellenállni, ellenállhatatlan. A bhakti tulajdonságai tehát: nagyon hatásos, nem tudjuk hogyan működik, mégis ellenállhatatlan.
Ha kapcsolatba kerülünk Harival, gurval és a vaisnavákkal, akkor ez az ellenállhatatlan energia elkezd megnyilvánulni a mi életünkben is. Néha rejtett, máskor nagyon is egyértelmű. Amíg még nem érezzük, bizonyítékokra van szükségünk. De amikor benne élünk, úszunk a magasabb tudatosság és isteni szeretet óceánjában, akkor már annyira egyértelmű, hogy nincsen szükségünk bizonyítékokra. Benne élhetünk az isteni energiában.
A tiszta bhakták nyomdokait követve tehát, áldásukért fohászkodva, mindent megtéve amit csak tudunk, és mindig az isteni kegyre várva, beleugorhatunk abba az óceánba. De vigyázz! Az óceán mély és magasak a hullámok!
Bhakti Jógának hívjuk ezt a folyamatot. Mi a jóga? A jóga kontrol. Néha még a bhakta is fegyelmezi magát, csakúgy mint egy igazi meditáló jógi, nagyon békés, nincsenek egyértelmű jelek. A jóga tehát szabályozott. A bhakti azonban nem szabályozott! A bhakti az extázis magas hullámaival teli. Kívül tehát lehetsz fegyelmezett, jógában lehetsz, de belül légy bhaktiban, túl a szabályozottságon.
Az út ahogyan elérhetjük ezt a szabályozatlan állapotot az, hogy megtanuljuk szabályozni magunkat. Kontrol nélkül, jóga nélkül, hogyan is juthatnánk el a bhaktiig? Természetesen a bhaktinak van mégy egy tulajdonsága, a negyedik tulajdonság, az, hogy saját természete van, egy magasabb síkról érkezik, ezért tehát nem egy előállítható valami, hanem felfedi magát. Egyfajta önenergia, amely által megnyilvánítja magát. Amikor jön levesz a lábadról, elbűvöl!
A bhakti nagyon hatásos! Amikor jön nem vagy képes ellenállni. Ezért várjuk azt a különleges pillanatot. Azt mondják a víztároló lépésről lépésre telik meg, de egy forrás túlcsordul. Ez a különbség a jóga és a bhakti között. A jógát lépésről lépésre éred el, de a bhakti egyszerűen csak kirobban!
Szadhu Mahrádzs: Régen így gondolkodtam: bhakti azt jelenti préma, szeretet tettekkel együtt. De ma tanultam valami sokkal magasabbat: érzelmek! A szeretetben érzésekre van szükség, ugyan így a tettekben is. Ez a bhakti, a szeretetben érzésekre van szükség. A száraz szeretet nem fog működni! Az érzelmek igen! Ha nincsenek érzelmek, nincsenek hullámok az óceánban. Hogyan látod akkor egyáltalán az óceánt? Sehogy. Ezért tehát a hullámok nagyon fontosak. Ezek az érzelmek. A szeretetben szükség van érzelmekre. Rádhé Rádhé Góvinda…


Leave a Reply