Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
sweet-fruit-basket

Bahurúpa kérdése: Az én kérdésem az volna, hogy vajon ebben a gyümölcsárus lilában miért volt Krsna egyedül?

Szvámí Tírtha: Nos, azt mondják, hogy Krsna teljesít minden vágyat. Ám tudjátok, Ő néha figyelembe veszi a környezetet, máskor pedig nem. Itt, mondhatni, volt két oldal. Mi a dharma oldala? Szabályok, családi hagyományok, etikett, ez meg az. A másik oldal pedig a tanítvány vágya – hiszen az a hölgy annyira szeretett volna Krsnával találkozni. Természetesen Krsna a hölgy szívében is ott lakozik, tehát ismerte ezt a vágyat. Vagyis bizonyos értelemben Ő kezdte el úgy rendezni a dolgokat, hogy tudjanak találkozni. Egyrészt tehát Ő rendezte így a dolgokat, másrészt pedig Ő csakúgy körbetekintgetett: ’Senki sem lát?’ Hát nem gyönyörűséges, ahogyan néha maga Isten is korlátok szerint cselekszik? Valójában ebben a pillanatban Krsna e különleges tanítványnak, ennek az asszonynak a társaságára vágyott. Mivel a hölgynek az volt a nagyon különleges vágya, hogy felvehesse az anya szerepét, Krsna teljesítette ezt a kívánságot. Nektek is vannak vágyaitok? Úgy vélem, mindannyiunknak rengeteg kívánsága van, ugye? Nem baj, hozzátok csak a kosaraitokat és ne aggódjatok, ha úgy tűnik, hogy rossz üzletet, rossz alkut kötöttetek! Végül ez nagyon pozitív lesz számotokra!

Krsna soha nincs egyedül. Abban a pillanatban Ő ezzel a tanítványával volt. Tehát miért ne hozzuk mi mindannyian a kosarunkat becses felajánlásokkal telve Krsna számára? S aztán feledkezzünk el a kosarunkról, és arról, hogy ’Plum-lo! Plum-lo! és énekeljük: Góvinda-lo! Krisna-lo! ’Vigyél az én Krisnámhoz, vigyél az én Góvindámhoz!’

Biljána kérdése: Miért gondolod, hogy a gyümölcsárus azt szerette volna, ha Krsna őt édesanyjának szólítja?

Szvámí Tírtha: Van egy fizikai ’kosarunk és van egy érzelmi ’kosarunk’. Az anyagi kosár jelenti a cselekedeteitek gyümölcseit. Az érzelmi kosár jelenti a vágyat, hogy összekapcsolódjunk a Legfelsőbbel valamilyen módon. Habár én nem vagyok hölgy – de javítsatok ki, ha nem igaz – a hölgyek mégis azt kedvelik, ha két megnevezéssel illetik őket. Az egyik az anya, a másik a szerető. Ebben az esetben ez az anya volt. Ez egy nagyon bizalmas kapcsolat, nagyon bensőséges, nagyon önzetlen.

Krpadhám kérdése: A gyümölcsárus néhány gyümölcsöt ajánlott Krsnának, és Ő válogatott: „Ezt is akarom, azt is akarom…”. Az volna a kérdésem: milyen gyümölcsöt kell felajánlanunk Neki azért, hogy örömmel fogadja azokat?

Szvámí Tírtha: Krsna azt a gyümölcsöt kedveli különösen, amit magadnak akarsz megőrizni. Még ha el is próbálod rejteni otthon, és nem teszed bele a kosaradba, meg fogja keresni. S elárulom nektek: el is veszi!

Kérlek Benneteket, csatlakozzatok a kirtanunkhoz. Most összegyűjthetjük a gyümölcseinket, amiket később fel tudunk majd ajánlani.

.Leave a Reply