Archives

Calendar

June 2020
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
55783775_2264556793566048_139661311284871168_n

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai tanításából)
 
Kérdés: Hogyan kell látnunk, érzékelnünk másokat? Egy tanítás alkalmával említetted, hogy másokat jellemzően téves elképzeléseink és a különféle magunkkal cipelt terheink alapján érzékelünk. De néha nagyon idealisztikusan tekintünk másokra, egy meglehetősen idealizált elképzelésünk van róluk. Mi a helyes hozzáállás, hogyan tekintsünk másokra?
Szvámí Tírtha: Ez attól függ, hogy milyen erős vagy. Mert, ha hiányzik az erőd, akkor bár megpróbálsz több jót felfedezni másokban, mint ami valójában van bennük, ők nem képesek kifejleszteni azokat a tulajdonságokat. Míg, ha valaki elég erős, akkor tudatosan jobbnak látja az adott személyt annál, amilyen valójában, s ez által képes az illető olyanná is válni. Vegyünk egy példát! A kisfiú még nagyon gyengécske, butácska, jelentéktelen, nagyon csintalan. Azonban az apja úgy fogja látni, hogy: „Ó, itt a jövő század nagy tudósa!” Reális ez? Jelenleg nem, de, ha elég erős és eltökélt az apa, hogy segítse ezt megnyilvánulni a fiában, akkor megvalósul. Tehát, ha ez a torzult látásmód a saját hasznunkat szolgálja, a romantikus elképzeléseinket– akkor kudarcba fog fulladni, mert saját magadat akarod szolgálni. De, ha ez az erőteljes vízió megpróbálja a másik fél érdekeit szem előtt tartani, akkor nem fog kudarcot vallani. 
Manydzsarí kérdése: Ez nem keveredik össze általában? Még az apa is magát szolgálja egy kicsit azáltal, hogy büszke a fiára.
Szvámí Tírtha: Egy kicsit, igen. Mert ‘Bármi is az, amit én nem tudtam megvalósítani, neki kell elvégeznie.’ De az igazi apa boldog akkor is, ha a fia többre viszi, mint ő. Egy igazi guru boldog, ha a tanítvány emelkedettebb, mint ő. Nos, hol van a valóság? Ezt kérdezted: hol a valóság? Döntsd el, hogy milyen álmaid vannak! Ismeritek a neuro-lingvisztikus programozást? Ez annyit jelent, hogy: hazudj egy jobb világot magadnak. Ez a technikájuk, ezt próbálják meg alkalmazni. Valami ilyesmit. Hol van a valóság? Hol van a másik személy valósága? Ezt nagyon nehéz megtalálni. De hol van az én valóságom a másik személy megfigyelése során? Valójában el kell jutnunk az átman szintjére ebben a tekintetben is, hogy a lelket lássuk a másikban. Nem csupán a test-elme komplexumot, hanem a lelki lényt. S az a valóság, nem amit én elképzelek.   
Giridhárí kérdése: A válaszodban tökéletesen leírod a helyzetet: egy gyenge ember csak rosszul fog viselkedni, míg egy erős személyiség képes megváltoztatni a másikat. Hasonló a helyzet Maháprabhu és a két gonosztevő, Dzsagái and Madhái esetében. Azonban ez egy ritka eset. Gyakrabban fordul elő az, hogy mindkét személy, úgymond a bántalmazó és az áldozat, egyformán erősek vagy egyformán gyengék. Akkor miként meneküljünk abból a helyzetből? Számtalan javaslatom van. 
Szvámí Tírtha: Az én javaslatom a több dzsapa, mert akkor a harckészségünk csökkenni, a szeretetünk és a megbecsülésünk ereje pedig növekedni fog. Ez egy nagyon fontos kérdés, amit említettél. Egyszer megkérdeztem egy ácsárját: „Mi a helyzet a harccal? Mitévő legyek, ha intrika ér?” Ő azt felelte: „Ha megütnek, visszaüthetsz, a politikával szemben felléphetsz politikával, de sajnos az lerontja a tudatosságodat. Azonnal.” Majd hozzá tette: „Ha harc van, ott nincs gópí-bháva”. 
Tehát ha valami nézeteltérésünk van anyagi szinten – mert alapvetően ez onnan származik, az egók harca – akkor hol van ott a lelkiség? Ezért jobb, ha valamilyen lelki gyakorlatot végzünk – több dzsapa, több tisztító gyakorlat; próbáld észrevenni a többiek valós értékeit! Mert az átman nem az ellenséged, az átman a barátod. Ha azonban a fivérem időnként elagyabugyál, akkor talán nem ölelem magamhoz, hanem távolról tisztelem; nem szállok harcba vele. Tehát, a belső hangulatunknak harmonikusnak kell maradnia, és talán némi óvintézkedést kell tennünk, hogy ne mérgesítsük el a helyzetet. De valójában minden rasza kérdése. Ha Krsna elviseli mindazt a különféle módot, ahogy a bhakták közelednek Hozzá – persze Ő Isten, tehát nagy toleranciával is rendelkezik – akkor nekünk is előbb-utóbb képessé kell válnunk, hogy elviseljünk különböző befolyásokat. Ezt lelki gyakorlatnak kell tekintenünk.  

 Leave a Reply