Archives

Calendar

July 2020
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
,,,,,, те, щастие

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai tanításából)
 
(az előző pénteki tanítás folytatása)
 
 „Ez a világ a halál uralma alatt áll, minden másodpercben haldoklik. Minden, amitől ennek a testnek a fenntartásában függünk másodpercről másodpercre elpusztul. Minden. Tehát ki akarunk kerülni erről a haldokló földről, és ha lehetséges, olyan helyen szeretnénk élni, ahol nincs halál. Ez az amrta –, ahol nincs halál – és ez édes, ez Vaikuntha; ez Gólóka. Vaikuntha, pedig a végtelen perspektíva szempontjából való szemléletet jelenti. Kuntha korlátozottat jelent, Vaikuntha pedig határtalant. Vaikunthán élni pedig annyit jelent, hogy a végtelen teljesség valóságában élni.” [1]
Tehát, kérlek kutassátok az örökkévaló részeteket, a belső lényeget Talán, vannak kérdéseitek vagy észrevételetek? 
Hajagríva kérdése: Hogyan harmonizáljuk az intellektust és az anyagi érzelmeket? Mert az isteni érzelmek jóval emelkedettebbek természetesen. De véleményem szerint az intellektusnak kellene dominálnia az érzelmek felett. Vagy tévedek? 
Szvámí Tírtha: Igen, persze anyagi síkon természetesen jobb, ha a megtisztított értelem vezet bennünket. De végső soron, mi okoz nagyobb problémát az embereknek – az agyuk vagy a szívük? 
Válaszok: Az agyuk. Az érzelmeik.
Szvámí Tírtha: Ó, ez nagyon szép. Egy hölgy azt mondta, hogy ‘az érzelmek’, egy férfi pedig azt, hogy ‘az agy’. Azt hiszem, hogy ez a nemek szerint oszlik meg. De az én szerény észrevételem az, hogy az emberek készek elveszíteni az agyukat az érzelmeik miatt, míg általában nem vagyunk hajlandóak változtatni az érzelmeinken bizonyos gondolatok hatására. Ez azt sugallja a számomra, hogy az érzelmek jóval erőteljesebbek. Ezért jóval fontosabbak is az érzelmek. Nem az értelem az, mely fontosabb. Mert készek vagyunk ostoba szerelembe esni, de hogy tudsz beleesni egy szeretetteljes elméletbe?! Ezért kontrolálnunk és harmonizálnunk kell ezt a két képességet, hogy ráleljünk a magasabb szintézisre. Mint, ahogy mondtam nektek, a filozófia vallás nélkül száraz, a vallás pedig filozófia nélkül, szentimentalizmus. Tehát, használjátok mindkét képességeteket a magasabb szintézis elérése érdekében. S mi ismerjük a leginkább harmonizáló folyamatot: Haré Krsna Haré Krsna Krsna Krsna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré. 
Valójában ebben a fohászban ismét megvalósul a két rész egysége, erre törekszünk. Ez az isteni szépség és szeretet találkozásának a dicsőítése. Itt most megint, nem csak két elvnek az egyesítéséről van szó, hanem ez Rádhá és Krsna találkozásának a dicsőítése az egységben.
Kérdés: Nem a gondolatok által születnek az érzelmek?
Szvámí Tírtha: Sajnálatos, ha ez így történik. 
Hozzászólás: Azt mondják, hogy a szent nevek zengésével megtisztítjuk önmagunkat, a szívünket, de ez nem annyira világos a számomra. Úgy értem, hogy bizonyos érzelmek az elméből, a valóság elképzeléséből származnak. Például, a harag valaminek a megtörténése miatt van. De azt mondják, hogy ez a szívben történik, tehát hol van ez pontosan – az elmében vagy a szívben? 
Szvámí Tírtha: Az elme a szívben van. Tehát, ha megtisztítod a szívedet, megtisztítod az elmédet is. Ez nem olyan bonyolult.
Kérdés: Hogyhogy, azt akarod mondani, hogy az elme nem a fejben található?
Szvámí Tírtha: Sokszor megtörténik, igen! Utolsó kérdés!
Krpadhámá: Szeretném megkérdezni, hogy Rádhá és Krsna kapcsolata vajon harmonikus vagy vulkanikus?
Szvámí Tírtha: Néha harmonikus, máskor vulkanikus. Ezért hívják a mi édes Urunkat, az Arany avatárt, Aranyló vulkánnak. Mert az isteni extázis lávája vulkánként tör fel belőle. Például a szent nevek zengésekor. 
 
1.  Sríla Srídhar Mahárádzs: Az arany lajtorja, A lélek teste

 Leave a Reply