Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
india-moorti-museum-chandpole-bazar-jaipur-god-idol-manufacturers-19cvf27

(Szvámí Tírtha, 2013. január hatodikai szófiai esti tanítása)

Jasódá kérdése: Néhány korábbi tanításodban említetted az egyhegyű odaadást. Ki tudnád fejteni bővebben ezt a típusú odaadást?

Szvámí Tírtha: Egyhegyű figyelem… Egyszer szent emberek között volt egy eszmecsere. A kérdés az volt, hogy: „Hány isten van?” S a válasz az volt, hogy: „33306”. „Rendben, de hány isten van?” „Harminchárom”. „De hány isten van?” Erre azt mondták: „Rendben, három”. „De hány isten van?” „Kettő”. „Köszönöm, de hány isten van?” Mit gondoltok, mi volt a következő válasz? „Másfél”. „Köszönöm, de hány isten van?” Majd eljutottak az Egyig.

Mit is jelent ez? Talán a tudósoknak igazuk van – hogy ez a hinduizmus egy politeista zűrzavar? Nem, mert hamarosan kiderül, hogy a 33306 csupán a 33 főbb isteni személyiség kiáradása – a Napisten és a Holdisten különböző megnyilvánulásai, áditják és egyéb különböző istenségek – ők 33-an vannak. Indrát és Pradzsápatit is említik ebben a listában…. S ha összpontosítod a figyelmed, végül megtalálod a végső forrást, a végső személyiséget.

Úgy gondolom, érdekel benneteket ez a másfél istenség is. Ez a Legfelsőbb Isten és az életenergia, a prána – ez a fél. Ez olyan jelentős, hogy érdemes az imádatra. Az élet egy imádatra méltó dolog! Ez a mi másfél Istenünk.

De ki az, aki számunkra az Egy? Ísvarah paramah krsnah – ez a Legfelsőbb irányító Krsna. Ísvarah paramah krsnah szaccsidánanda-vigrahah – A teste örökkévaló, teljesen tudatos és boldog. Anádir ádir góvindah szarva-kárana-káranam[1] mindennek az eredete Góvinda. Ő az első az elsők között, minden ok végső oka.

Általában, ha prédikálunk, azt kell, mondjuk, hogy Krsna a legvégső. Szeretnétek más véleményeket is hallani? Mehetünk egy picit mélyebbre? Különben, megállhatunk itt. Bhaktisziddhánta Szaraszvatí – aki szinha-guru volt, és minden tévhittel szemben, mint egy oroszlán harcolt – egyszer az egyik cikkében ezt írta: „Ez az egész vallásos világ a monoteizmus megszállottja. Azt gondolják, hogy csak egy Legfelsőbb Úr létezik. Azonban ez nagy tévedés. Ketten vannak. Mi dualisták vagyunk. A Legfelsőbbnek létezik egy uralkodó és egy uralt formája”. Ki a Legfelsőbb uralkodó formája? Góvinda, Krsna. S ki az uralt formája a Legfelsőbbnek? Rádhá!

Azt gondolhatjátok most, hogy ez a végső koncepció: Rádhé Sjám, Rádhá-Krsna. Egyszer volt egy nagyon híres mahárádzs Indiában, aki meglátogatta a Rádhá-kundot, s dandavattal körbejárta. Tudjátok, ezt hogyan végzik: állsz, majd teljes testhosszal leborulsz, majd ismét felállsz, oda lépve, ahol korábban az ujjaid érintették a földet, majd ismét leborulsz a földre – ily módon járod körbe a Rádhá-kundot. Ezt látva a bhakták így szóltak: “Ez a személy oly nagy odaadással van Krsna iránt, hogy dandavat-parikrámot végez”. Erre Bhaktisziddhánta Szaraszvatí azt mondta: „Nekünk más koncepciónk van. Mi nem Krsnát imádjuk, csupán azért foglakozunk Vele, mert Ő kedves Rádháránínak. Minden figyelmünk Rádháráníé. S Krsna csak azért van a képben, mert kedves Rádhikának!” De, természetesen általában erről nem beszélünk.

Tehát, ha azt gondoljuk, hogy a vallás 33306 különböző félistent imád; hogy politeista vagy monoteista rendszer, vagy dualista rendszer… nem, csökkentsük a számot – csupán egyre! Mint, ahogy csupán egy személy említődik legtöbbször a mahá-mantrában. A nagy szentek azt mondják, hogy végső soron csak egy hatalom van. Ezért kell egyhegyűnek lennünk az imádatunkban.

S számos alkalommal beszéltünk már arról, hogy néhány bhakta a sötét Úrra, a mi Krsnánkra fókuszál; más bhakták a fényes Istennőre, Srímatí Rádháráníra. S azok, akik nem tudnak dönteni, azok választhatják az Arany Avatárt, mert Őbenne mindkét személy egyesül. 

[1] Srí Brahma-szanhitá 5.1.Leave a Reply