Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
img_3744

Ma egy nagyon különleges témáról fogunk beszélgetni és ez a jóga. A jóga nagyon különleges kapcsolatot jelent. Emberi lények vagyunk, ez azt jelenti, hogy szükségünk van társaságra. Ahogy ma este is összegyűltünk itt, ez egyben jó alkalom és lehetőség energiaszintünk növelésére. Ezen kívül a jóga kapcsolódást is jelent – szívek, lelkek, emberi és Isten között. Természetesen a mi témánk magába foglalja a misztikus kapcsolatokat és a miszticizmust, bár a miszticizmus ténylegesen azt jelenti, hogy elcsendesedni. Így hát, hogy is beszéljünk a miszticizmusról? Ez gyakorlatilag lehetetlen, mivel csendben kell maradnunk. Mivel azonban emberi lények vagyunk, szeretnénk megosztani azt, amink van. A legfontosabb dolog pedig, amivel rendelkezünk, az érzelmeink. Az érzelem azt jelenti, hogy felesleged van, amiből szeretnél másoknak is adni. Az érzelem szeretőt is jelent. Ezért a beszéd a misztikusok halála, amíg a csend a szeretőé. Akkor most mitévők legyünk? Maradjunk egy kicsit csendben, hogy behatolhassunk a saját birodalmunkba? Tegyük ezt! A saját csendünk megtalálásának érdekében, hadd mutassak most én egy hangot. Ez a hang isteni hang. Egy különleges hangszerből, a hangtálból származik. Próbáljátok meg ráhangolódni! (Hangtál megszólaltatása).

Azt hiszem, hogy ez mindannyiunk számára egy misztikus tapasztalatot jelentett! Milyen hatással van e hang belső világunkra, a szívünkre, a tudatállapotunkra? A mai napon is sokat lótottunk- futottunk mindannyian. Végül megérkeztünk Szófia egyik legnagyobb katedrálisa mögé, egy gyönyörű helyre; a művészetek pazar otthonába. Utána a lefelé vezető lépcsőket kellett megmásznunk. Ennek jelentése az, hogy egyre mélyebbre kell jutnunk a saját spirituális csendünkben.  Valószínű, hogy észleltétek azt a csodálatos illatot is. Itt nagyon jó társaságban vagyunk a világ legmisztikusabb részéről származó gyönyörű képekkel körülvéve. Ezen kívül pedig a hang bemutató is nagy hatással volt a tudatállapotunkra. Valójában ez az, amit kutatnunk kell.

A tudatosság kérdése – ez egy nagyon fontos téma. Mi emberi lények homo szapienszek vagyunk – intelligens lények. Azonban néha elfeledjük használni ezt az intelligenciát. Azt mondják, agyunknak mindössze csekély kapacitását használjuk tudatosan. Sőt, még azt is mi célra? Ostobaságokra. Annak ellenére, hogy az emberi élet egy nagyon fontos, nagyon becses alkalom. A jóga ősi tudománya szerint, nagyon ritka az emberi születés. Az életnek milliónyi különböző létformája ismeretes, míg végül elérjük az emberi létformát. Ez egy nagyon különleges alkalom, mivel nem pusztán úgy élhetünk, mint a többi élőlény, hanem azért is, mert rendkívüli lehetőség adatott számunkra és ez pedig, a tökéletesség.

Akkor most meg kell kérdeznem, hogy mit jelent az élet tökéletessége? Valamiféle siker elérését? Nem rossz. Vagy megnyerni a lottón a főnyereményt? Hallottam, hogy nem ritkán ez nagy összeg errefelé, de sokszor láthatjuk mégis, hogy ez mennyire tönkreteszi azok életét, akik nyernek. Vagy bármilyen anyagi jellegű dolog elérését? Nos, nem kellene elhanyagolnunk ezeket, mivel életünk szükségszerű részei. Azonban függetlenül attól, hogy mennyi anyagi javat élvezetünk, a belső béke és a belső elégedettség teljesen különböző dolgok. Minden a tudatunktól függ. Néha úgy érezhetjük, hogy “Túl sokat szenvedünk”, vagy éppen úgy, hogy “nagyon boldogok vagyunk”, de ez mind viszonylagos. Ha éppen szenvedsz, gondolj csak a Föld összes élőlényének a szenvedésire – ehhez képest a te személyes szenvedésed nagyon is jelentéktelenné válik. Amikor pedig boldognak érezzük magunkat, az én kicsinyke saját boldogságom teljesen elenyésző a Föld összes boldogságához képest.

Mondhatjuk tehát, hogy még az objektív valóság is nagyon szubjektív. Ami számomra nagyon kedves, mások számára nagyon is bántó. Szeretném a kedvenc zenémet nagyon hangosan hallgatni, de a szomszédomat kiborítja. Van, ami élvezet az egyik ember számára, míg szenvedés a másiknak. Az akció és reakció világában élünk. Elégedettek vagytok ezzel a két választási lehetőséggel – Tett (actio) és következmény (reactio). Talán nem vagyunk annyira elégedettek, de ez a mi valóságunk: cselekszünk, és learatjuk a termést.

Azonban az actio és a reactio (cselekvés és következmény) – ez csak két nézőpont. Szükségünk van egy harmadik szemszögre is és ez a tökéletesség. Akció- reakció- perfekció. A harmadik aspektus nagyon fontos számunkra, mivel intelligens emberek vagyunk, ugye? Az intelligencia pedig azt jelenti, hogy elérjük a céljainkat, mégpedig a spirituális céljainkat!

 

 Leave a Reply