Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Gurudev in the church

Jadhunáth kérdése: Gurudév, a vértanúságról akartalak kérdezni, mert nagyon nehéz egy transzkulturális, kozmopolita, keresztény-alapú vaisnavának megérteni, hogy bizonyos irányban nyitott és liberális, másrészt pedig koncentrált és elkötelezett legyen.

Tírtha Mahárádzs: Várjunk csak! Kozmopolita és liberális, keresztény-vaisnava, egy kicsit furán hangzik…

Jadhunáth: Igen, olyan, mint ha ilyesmi nem is létezne.

Tírtha Mahárádzs: Remélem.

Jadhunáth: Gondolom ez az oka, hogy bizonyos hinduk leírnak minket. És azt gondolom, hogy nagyon jó okuk van erre. Ez nagyon nyugtalanít engem. Lehetőségem volt olvasni keresztény szentek életéről és dicső haláláról, mint ez a három nővér Hit, Remény és Szeretet[1]. Valaki azt mondhatja, az igazság egy bizonyos szintjén, ez egy metafora. Nem kínozták meg őket úgy. De tudjuk, hogy Haridász Thákurt is majdnem halálra verték. Ezért, azt gondolom, hogy a tudatosság bizonyos szintjén, nem tudom – a tudatosság kontinentális vagy civilizációs szintjén – lehet, hogy ez volt az eszköz hitet ültetni valaki elméjébe vagy szívébe. És egy kezdő tanítványi elmének nagyon nehéz megérteni a vértanúságot és az áldozat jelentését. És ez majdnem lehetetlenné teszi ennek a léptéknek a felfogását, mérni a hűség mértékét, megérteni, hogy mi fontos, mi a magasabb célunk, és miért érdemes meghalni. Kifejtenéd a vértanúságot, mert a hátterünkben ez nagyon mélyen gyökerezik? És a bolgárok kedvelik a nagy forradalmárokat és harcosokat, van néhány kemény esemény a múltunkban. Tele van eszmékkel és meggyőződésekkel, amik sokaknak irrelevánsak lehetnek, de számunkra nagyon fontosak.

Jamuná: Mahárádzs, hozzá tehetek valamit, ehhez a kérdéshez, mert nagyon kapcsolódik ide? Mert megvan ez a keresztény hátterű látásmódunk, hogy a vértanúság valami nagy és fontos dolog, és aztán sok embernek ilyen háttérrel, nagyon nehéz megérteni az ellenkezőjét, a lílá eszméjét. Mert Istenre ugyan ezeket az elvárásokat vetítik ki, mint ami a vértanukra vonatkozik: „Egy igazi hős szenvedjen és hozzon áldozatot.”

Tírtha Mahárádzs: Jamuná és te most egy hetes szemináriumnak való témát adtatok nekem. Kezdjük egy kifejezéssel a kérdésből: „kozmopolita”. Ez egy fél-tradicionális kifejezés, a pre-globalizációs időkből. De megmutatja, hogy bizonyos eszmék, gyakorlatok gyakorlatilag tudatlanul behatolnak különböző kultúrákba. Úgy értem, a kultúrák nem ismerik fel, hogy valami történik, de azok, akik behatolnak, ők tudják. És azt mondom fél-tradícionális, mert hosszú ideje történik, ám valójában „teljes mértékben anti-tradicionális” (tradíció tagadó) mert a kozmopolita azt jelenti „mindenhol jól érzem magam, mindenhol jókedvem van.” Ezt azt jelenti, „Nincsenek gyökereim, nincs tradícióm.” A tradícióm, az, hogy nincs tradícióm. Bizonyos értelemben tehát mondhatjuk, hogy olyan ez, mint egy misztikus drágakő, különböző színeket mutatva. Az egyik nagyon visszataszító – ez az anti-tradicionális és átható természet – ez nagyon visszataszító és veszélyes. Ha azonban lelki tudatosságodtól függ, ami kapcsolatban van a Legfelsőbbel, és ezért nem számítanak a külső körülmények, a környezet – akkor az egy isteni drágakő.

Mégis jobb, ha tradicionálisak, mély gyökerekkel rendelkezők vagyunk. Manapság az emberek azt gondolják, hogy a tradíció korlátozza a szabadságukat. De igazából nem. Az igazi, mélyen gyökerező tradíció, segít növekedni szabadságodban. Minél inkább átadjuk magunkat, minél inkább készek vagyunk feladni úgynevezett „szabadságunkat” és átadni magunkat az Isteni akaratnak, annál szabadabbak leszünk. A tradicionális elköteleződés tehát nem a szabadságod ellen van, hanem a szabadságodért.

Aztán említetted a keresztény hátterű vaisnava mixet. Ha a vallásos szinten nézzük – igen, vannak különbségek. De lelki szinten ezek a különbségek, formalitások nem jelentkeznek. Csak egy Isten van, de sok egyistenhívő vallás. És, az Isten szerelmére, Ő egyiknek sem tagja. A lelki szintre kell tehát eljutnunk, és akkor kulturális hátterünk korlátai és enkultúrációja vagy a szocializálódás, nem korlátok, hanem képes leszel ezek legjobb elemeit arra használni, hogy megértsd a magasabb igazságokat.

 

(folytatjuk)

 

[1] A legenda szerint Hadriánusz császár uralkodása idején egy keresztény asszonyt, Zsófiát (bölcsesség) három leányát (Fides, Spes és Charitas, azaz Hit, Remény, Szeretet) hosszú kínzások után a császár kivégeztette.Leave a Reply