Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
lighthouse-2

Prémánanda kérdése: Arról volt szó, hogy amikor az életünket nézzük, láthatjuk az isteni tervet. De a modern életben, egy városban gyakran olyan, mintha örvényben élnénk, és az ember nem tudja pontosan, hogy hol van, honnan jött és hová tart, hogy nappal van-e vagy éjszaka… Tehát a kérdéseim: az első az, hogy hogyan juthatunk el annak a megértéséhez, hogy milyen irányba menjünk, a második pedig: még ha ki is alakul az elképzelésünk arról, hogy milyen irányba menjünk, hogy nyerhetünk a megvalósításához erőt? Mert az örvény szüntelenül mozgásban van, és nagyon erőteljes a visszaszívó hatása.

Szvámí Tírtha: Nos, ezt hívják labirintusnak. Nem tudjuk, hol a bejárat, nem tudjuk, hogy hol a kijárat. Nagyon jól írtad le a helyzetet. De ha még egy buta egér is megtalálja a kivezető utat, nekünk is meg kell találnunk azt. Hogyan tanítják az egeret? Első lépésként sajtot tesznek a labirintus középpontjába, s ezzel megtanítják arra, hogy megtalálja a labirintus középpontját. A sajt nagyon vonzó az egér számára. A szagot érezve oda fog találni. Az orr feletti uralom annyira fontos, mert el tud vezetni a középpontba, vagy el tud vezetni a labirintus mélyébe.

Amennyiben van célunk, akkor meg fogjuk találni a módját annak, hogy elérjük azt a célt. Egyszer egy leckén azt mondta egy spirituális tanító: „Ha vannak anyagi vágyaitok – az nagyon jó, próbáljátok meg élvezni őket!” Hát, tudjátok, kissé elképedtünk. Mindig azt hallottuk, hogy az anyagi vágyak a labirintusba viszik beljebb az embert. De aztán hozzátette: „Mert ezek a vágyak hamarosan el fognak égni, és akkor észhez tértek.”

De a kérdésed nagyon fontos, mert ha elfogadunk egy bizonyos környezetet, akkor követni tudjuk a szabályait. Ha ugyanezt az embert egy másik környezetbe helyezzük át, akkor nehézségekkel fog szembenézni. A labirintust szanszkrtul úgy hívják, hogy májá vagyis illúzió. Vagy ha akarjátok, nevezhetjük úgy is, a mátrix. És ez az illúzió megszámlálhatatlan életek során át hat ránk. De eredetileg lélekszikrák vagyunk. Így az illúzió az eredeti tudatosságotokat csak részben fedheti el. Tehát ha valami állandót akarunk találni egy mulandó világban, akkor ez a célunk, s ha megvan a cél, akkor tudjuk követni.

A kérdésed második része az volt, hogy az energia vagy erő honnan származik. Ez is nagyon fontos. A jóga azt tanácsolja, hogy ha el akarsz érni valamit, akkor próbálj függetlenedni a dologtól. gyakorolj egyfajta lemondást! Ez nagyon szokatlan, mert arra tanítottak bennünket, hogy akkor érjük el a céljainkat, ha nagyon vágyunk rájuk. De gondoljátok végig: hogyan és mikor történt, amikor elértetek valamit? Látni fogjátok, hogy ha megvolt ez a függetlenség a vágyadtól, akkor sokkal könnyebben valósult meg, mert az Isten könyörületes. Ha tudja, hogy az, amire annyira vágysz, nem jó neked, nem fogja megadni. De ha elég erős vagy, akkor bízni fog benned és több megpróbáltatásban fog részesíteni.

Tehát az energia, az erő a lemondásból fakad. Biztosan mindannyian olvastatok a tapaszjáról vagy tapaszról. A tapasz szó a „tap” gyökből származik, és ez azt jelenti, hogy „melegíteni”. Az égés azt jelenti, hogy energiát hozunk létre. Tehát ha a lemondást, a tapaszt gyakoroljátok valamilyen spirituális cél érdekében, az többlet energiát fog számotokra termelni.

S ha megtaláljuk életünk szentjeit, ők útba fognak bennünket igazítani. Olyanok ők, mint a fáklyák, mutatják nekünk az utat. Ha az óceánban fuldokolsz és meglátsz egy világítótornyot, akkor fogod tudni az irányt. Ilyenek a szent személyek. Fényt hoznak még a sötétség idején is. Szerencsére, ha csak egy kicsiny lángocska pislákol egy sötét szobában, gyakorlatilag már akkor vége a sötétségnek. S nem számít. mennyi sötétséget akarsz bevinni ebbe a szobába – az nem segít, nem tudja eloltani a fényt.

Úgyhogy kérlek, benneteket, ne feledkezzetek meg a tökéletesség kutatásáról! Először próbáljatok meg kitűzni egy célt, aztán próbáljátok megtalálni a módját annak, hogy elérjétek a célotokat! S ne feledkezzetek meg erről az öt alapelvről: „Az élet nem könnyű, de közel a segítség, nem te vagy a világ közepe, létezik isteni elrendezés, és a szeretet az út.”

 Leave a Reply