Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
beautiful_krishna

Egy vendég kérdése: Első találkozásunkkor azt mondtad, hogy a tudósok Nobel díjat kapnak a Fekete Árnyékért.

Tírtha Mahárádzs: A Fekete Test teória. A fizikában Fekete Test teóriának hívják.

Vendég: Én még Indiába is elmentem, de nem találtam ezt a Fekete Árnyékot. Tudnál beszélni erről?

Tírtha Mahárádzs: Nagyon szép kérdés. Mert keresnünk kell. Keresnünk kell, és akkor találunk. Mégis néha a Fekete Urat keressük és a Ragyogó Úrnőt találjuk. Lehet, hogy ez még bonyolultabb. A kérdésed valójában az, hogy hogyan találjuk meg Istent? Igaz?

Vendég: Az Úr Krsnáról van szó, mert Ő sötétkék?

Tírtha Mahárádzs: Igen! Természetesen!

Vendég: Azt mondják: Fekete Test. Látnunk kell ezt a fekete testet, vagy elég, ha tudomásunk van a jelenlétéről?

Tírtha Mahárádzs: Ha szeretnél beszélni a lelki tanítómesteredhez, elég tudni, hogy létezik, vagy látni akarod?

Vendég: Tudom, hogy létezik, de látni is akarom.

Tírtha Mahárádzs: Látod? Ugyanez a helyzet Istennel. Tudjuk, hogy létezik, de találkozni akarunk Vele. De ahhoz, hogy találkozzunk valakivel, bizonyos részleteket tudnunk kell Róla. Például a nevét, a formáját a címét, azonosító számát…

Vendég: Vrndávan!

Tírtha Mahárádzs: Ha tudod, miért kérdezed?

Vendég: De nem találkoztam Vele.

Tírtha Mahárádzs: Ah, de Ő találkozott veled. Van még egy-két részlet, hadd magyarázzam el. És meg kell értenünk a társaságát is. És a cselekedeteit. Mert néha itt a földön az embereknek van egy imitátora. Néha versenyt rendeznek, hogy ki a legjobb és legjobban hasonlító imitátora valamely híres embernek. Mint egy második Elvis Presley. És mit imitálnak? A külsőt. Ugyanolyan hajstílus. Még a hangját is imitálják: „Love me tender…” És imitálják a szokatlan testmozdulatokat is. Habár tudjuk, hogy régóta halott, a pop-zenének ezek az imitátorai még versenyeket is rendeznek. És ha nem vagy tisztában a tényekkel, azt gondolhatod „Óh! Találkoztam Elvis Presley-vel!”

Ezért pontosan tudnunk kell a részleteket arról a személyről, akit keresünk. Mi volt az első? A név. Például, ha a postás keres valakit, a levélen rajta kell lennie a nevének. Igaz? Ha nincs név a borítékon, senki nem tudja majd, melyik postaládába kell tenni a levelet. És persze Istennek végtelen sok neve van, de az elsődleges neve Krsna. Krsna azt jelenti, a mindenkit vonzó Istenség Legfelsőbb Személyisége. Ez tehát az első, amit be kell azonosítanunk. Nem egy alárendelt személyt kell megtalálnunk az isteni hierarchiában, hanem a Legfelsőbb Urat, aki az urak Ura.

Mi a második? A forma. Krsna formája szépséges és mindenkit-vonzó! A dhótija sárga, a bőre kék, szemei nagyok, mint a lótuszszirmok, pávatoll van a hajában, mely szépséges hosszú és fekete, vana-málá-t, erdei-virágfüzért visel a nyakában, srívatsza jelet a mellkasán, nyakában ott a kausztubha ékkő is, karkötőket visel, lótuszlábai olyan puhák akár a lótuszszirmok, testének illata, mint a lótuszvirág illata, három vonal található a nyakán, mint a kagylóhéj, és a legfontosabb: fuvola van a kezében. Ha tehát találkozol valakivel, ezen ékességek nélkül, akkor tudhatod, hogy az nem Krsna.

Vendég: Egy imitátor.

 

Tírtha Mahárádzs: Helyes. És mi volt a harmadik, amit említettem? A cím, igaz? Mi a cím? Azt mondtad: Vrndávan. Helyes! Vrndávanban lakik, és soha nem hagyja el azt. De mégis van még egy hely, ahol ott lakozik. Mi az? Ott lakozik a tiszta bhakták, tiszta szívében. Ezért ha szeretnél találkozni Istennel, a szolgáival kell találkoznod, különösképpen azokkal, akik kellőképp megtisztultak.

És akkor tudakozódnod kell az azonosító száma iránt. 108108. Mi volt még a listán? Ah, a társasága! A fekete és a fehér mindig együtt járnak. Krsna, a mindenkit-vonzó, azokat vonzza, akik készek arra, hogy vonzódjanak. Ezért ha meg akarod találni a királyt, először a királyságot kell megtalálnod, aztán megtalálod a lakóit, aztán a hierarchiát – találkozol a miniszterekkel és a törvényszékkel, a tanácsadókkal. Aztán a vezető miniszterekkel, majd a személyes szolgálókkal, és végül bemutatnak a királynak. Ugyanígy, ezeken a különböző csatornákon keresztül találkozunk Istennel.

Egyszer Gurudév megkérdezett minket: „Akartok találkozni Srímatí Rádháráníval?” Persze, hogy mindenki így válaszolt: „Igen, természetesen! Igen, Gurudév, természetesen szeretnénk találkozni Srímatí Rádháráníval!” Aztán így folytatta: „Akkor gyertek a templomba minden reggel. Ott állnak az oltáron!”

Ha találkozni akarsz Krsnával, nagyon egyszerű – menj el a templomba és láthatod Őt. Ha tehát találkozni akarsz Krsnával, keress egy tiszta bhaktát, aki ápolja és őrzi Krsnát a szívében, és megtalálod Őt. Vagy ha ezt nem tudod megtenni, akkor zengd a Neveit. Hívd Őt: „Krsna! Krsna!” Jönni fog. Ha nem hívjuk, nem jön. Ha senki nem szólítja a neved, nem figyelsz oda, igaz? De ha azt mondom: „Paramánanda! Paramánanda!” akkor oda figyelsz. És boldog leszel; Krsna ugyanilyen. Hívod, és azt mondja: „Igen, igen, itt vagyok.”

Nem olyan nehéz tehát találkozni Istennel. De sokáig vele maradni, az már nehezebb. De ez már a következő fejezet.

Vendég: Ha szeret téged.

Tírtha Mahárádzs: Vagy ha el tudod viselni Őt.

Vendég: Mindenkit-vonzó, szóval mindenki szereti Őt!

Tírtha Mahárádzs: Meglátod, meglátod majd… Mi a legjobb módja tehát annak, hogy találkozzunk Krsnával? A legjobb mód az, ha a Neveit zengjük: Haré Krsna, Haré Krsna, Krsna Krsna, Haré Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré.Leave a Reply