Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
kamsa

(Szvámí Tírtha 2015.09.05-i szófiai esti tanításából)

A Legfelsőbb nem hagyja el ezt a világot. Ha valóban szükség van Rá, Ő eljön és megsegít bennünket. Ebben az értelemben, ha probléma adódik az kedvező, mert az Úr eljövetelének a hírnöke is egyben. Természetesen nem azt mondom, hogy: ‘Fohászkodjatok még több gondért’. Jönnek azok maguktól is. Sokkal jobb, ha a Legfelsőbb megjelenéséért fohászkodunk. Mivel az Úr Krsna megjelenésének az indítéka, nem csak az anyagi világ nyomorúságos állapota; sokkal inkább lelkesítik Őt szerető híveinek a buzgó fohászai.

De mi is történt ennek az isteni játéknak a történelmi részében? Volt két kiválasztott személy: egyikőjük az uralkodói rend tagja – Vaszudév, mint Krsna jövőbeli apja; és a másikójuk egy nagy tiszteletben álló hölgy – Dévakí. Életeken át az isteni meditációnak szentelték magukat. Korábbi születéseikben egy nagyon komoly vágy élt a szívükben. A leírásokban az található: azért, hogy beteljesüljön a vágyuk, tapaszjákat, lemondásokat végeztek – több ezer éves magányos meditációban, száraz falevéllel táplálkozva.

Tehát mi történik akkor, ha meghirdetünk egy ilyen tapaszját? Nem túl sok résztvevő fog jelentkezni. ‘Igen! Én készen állok, hogy több ezer évig száraz faleveleket egyek!’ Ki áll készen erre? De, ha magas a cél, akkor magas az ár is érte. Az Ő céljuk nagyon magas volt. Ők a Legfelsőbb Édesanyja és Édesapja szerepét szerették volna betölteni. Azt akarták, hogy Isten legyen a gyermekük. Tudtok ennél magasabb célt mondani? Azt hiszem, megéri megfizetni az árát néhány évnyi könnyű meditációval és egy jó diétával. Összehasonlítva a céllal megéri ez a jelentéktelen áldozat, mely messze meghaladja a mai emberek képességeit. Olyannyira megéri, hogy megkapták az ígéretet: „Igen, fiatokként fogok eljönni”.

S ebben az életben ők voltak Vaszudév és Dévakí. Egy ragyogó fiatal pár voltak, házasságkötésük napján. Olyan romantikus. Épp az esküvői körmenet zajlott, mialatt az ifjú menyasszony bátyja, nagyon zaklatott lett, mert ő is kapott egy égi jóslatot: „Óvakodj ettől a pártól, mert a nyolcadik gyermekük meg fog ölni téged.” Elég erőteljes, nehéz üzenet. ‘Mitévő legyek? Hogyan védjem meg magam, ha egy ilyen jóslatot kapok?’ Tehát elhatározta: ‘Jobb, ha egyszer és mindenkorra megoldom a problémát.’ Úgy döntött, hogy karddal a kezében csatlakozik ehhez a nagyon ünnepi esküvői körmenethez, hogy megölje a fiatal menyasszonyt, a saját húgát. Ez egy szép megoldás, igaz? Csak, hogy még emlékezetesebbé tegye ezt az eseményt. Véres esküvői menet. Mindenki örökké emlékezni fog egy ilyen esetre. Ez volt az ő megoldása: ‘Rendben. Meg kell ölnöm a leendő anyát, azért, hogy megvédjem saját magam.’

Nos, Vaszudév és Dévakí kissé meglepődött. S tudjátok fiatal férjként „alig van némi” birtoklási érzésed fiatal feleséged iránt. Épp, hogy megkaptad a feleséged, tehát nem akarod őt azonnal elveszíteni. Vaszudév meg akarta védeni a feleségét. De miként harcoljon meg egy ilyen kegyetlen ellenséggel? Tehát elkezdett diplomáciai módszereket alkalmazni. Először azt mondta: „Ó, te nagyon kedves vagy! Olyan hírneves úriember vagy. Miért kellene ezt tenned? Ez nem kelti jó híredet.” Majd megpróbálta elterelni a figyelmét, például: „Nos, volna egy javaslatom.” Tehát ő mindent megtett, hogy elkerülje a veszélyt és végül sikerrel járt. Végül Kansza, Dévakí bátyja, nem ölte meg saját nővérét és Vaszudév meggyőzte őt: „Nem kell félned. A jóslat a nyolcadik gyermekről szól, akkor miért kellene megölnöd az anyát? A nyolcadik gyermek jelenti a veszélyt nem az anya.” Ennek hatására Kansza arra az elhatározásra jutott, hogy életfogytig börtönbe zárja őket: „Meghagyom az életeteket, viszont mindkettőtöket megleckéztetlek egy életre szólóan.” Nos, egyfajta értelemben ez volt a jobbik megoldás, mert abban a pillanatban ez megoldást jelentett. Tehát börtönbe kerültek. Elég váratlan fordulat: egy romantikus esküvői szertartáson kezded a napod, majd börtönben fejezed be. De legalább még életben voltak.

Szóval, mit tanulhatunk mindebből? Azt, hogy néha veszélyben van az életünk. Egy romantikus utazáson kezdjük, majd a problémák útvesztőjében végezzük. De jobb, ha megmentjük életünket a közvetlen veszélyektől, hogy később rátaláljunk az igazi megoldásra.

Tehát ezt az árat kellett megfizetnie Vaszudévnak és Dévakínak, akik azért meditáltak, hogy Krsnát fiukként fogadhassák el. Ahogy teltek az évek sorra születtek gyermekeik. S bár a jóslat a nyolcadik gyermekről szólt, mégis Kansza valamennyi Krsna előtt született gyermeket megölte. Ez egy nagyon fájdalmas helyzet. Börtönben vagy és nem rendelkezel szabadsággal és amikor életet adsz egy új gyermeknek, biztos vagy abban, hogy az a gyermek meg fog halni. Ennek ellenére vállalták a megrázkódtatásokat, vállalva helyzetüket és várták a kedvezőbb fordulatot és az áldásos alkalmat.

Végül Dévakí várandós lett Krsnával.

 

(folytatása következik)

 

 Leave a Reply