Archives

Calendar

June 2021
M T W T F S S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Radha-kunda

(Szvámí Tírtha 2016.07.24-i szófiai esti tanításából) 

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

(Ahol az előző tanítás véget ért: „Tehát önzetlen odaadás – ez az igazi kihívás! Bármikor készen állni! Valójában ez volt Gurudév elvárása – hogy a bhakták bármikor álljanak készen bármiféle szolgálatra. Ha főzésről van szó az éjszaka kellős közepén, készen kell állnotok! Ha ugrani kell a vaksötétbe, készen kell állnotok arra is! Ha a folyóiratának a terjesztéséről van szó, készen kell állnotok! Ha egy missziót kell elindítanotok, készen kell állnotok! Függetlenül az egyéni képességeitektől, mert ha meghódoltok, meg fogjátok kapni az erőt is, ami szükséges a végrehajtásához!”)

Ez az önzetlen odaadásnak a nagyon hathatós működése – hogy az erőt, a tudást, bármire is van szükségetek a szolgálathoz azt megkapjátok. Megadatik, biztosítják, delegálják számotokra. A mi részünk az odaadás (dedication), az Ő része a segítségnyújtás (delegation).

Egyszer Sríla Srídhar Mahárádzs tekintélyes szannjász tanítványai mesterük köré gyűltek. Ő eléjük tárta a távolabbi jövőt és beszélt arról, hogyan prédikáljanak, mi módon képviseljék Maháprabhut a saját környezetükben Ausztráliától az Egyesült Államokig, Európától Indiáig – az egész világon. S ez a víziója olyan nagyívű és hatalmas volt, hogy a prédikációnak ezen rendíthetetlen tagjai teljesen elámultak, beleremegtek. S legtöbbjük így reagált: „Nem, nem, nem! Képtelenek vagyunk erre! Erre nem vagyunk képesek!” De Srídhar Mahárádzs így felelt: „Én megadom hozzá az erőt”. Erre mindannyian így kiáltottak: „Hariból!”

Mi annyira jelentéktelenek vagyunk! De ha készen állunk arra, hogy „Igent!” mondjunk a feljebbvalóinknak, akkor minden erőt megkapunk hozzá. Akkor nem ti, hanem valaki más cselekszik helyettetek. Valaki rajtatok keresztül munkálkodik. Ez a meghódolás mértékének függvénye és lehetséges.

Hajdanán történt egy nagyon különleges eset. Egy bhakta meglátogatta a Rádhá–kundát. Ez a történet különbözik az igazság és a szeretet elméleti síkú eszmecseréjétől. Többé már nem filozófia, hanem valóság, egy igaz történet. Tehát ez a bhakta meglátogatta a Rádhá–kundát; tudjátok a Rádhá–kunda egy különösen nagyrabecsült zarándokhely. Ha egyszer fürdőt vesztek itt a Rádhá–kundban, mérhetetlenül nagy odaadás száll rátok. Ez egy nagyon fontos szent helye a bhakták meditációjának. Nos, a barátunk meglátogatta ezt a helyet és hirtelen valaki odalépett hozzá. Ez a másik bhakta egy guru-bhái volt a saját lelki tanítómesterének. Az idősebb bhakta nem ismerte még a fiatalabbat, de a fiatalabb tudta, hogy az idősebb a lelki tanítómesterének a hittesttestvére. Tehát az idősebb odament a fiatalabbhoz és megkérdezte: „Prabhu, lehet, hogy te szeretett hittestvéremnek ennek és ennek a szvámínak vagy a tanítványa?” Mire a fiatalabb így szólt: „Igen, a tanítványa vagyok.” Majd az idősebb ezt felelte: „Rögtön tudtam, ahogy rádnéztem! Olyan hitelesen képviseled a tanítómesteredet, hogy ő itt van veled, megnyilvánul rajtad keresztül.”

Erre azt mondhatjátok, hogy: „Á ez csak legenda! Nem voltunk ott, nem láttuk! Hiszem, ha látom!” De el kell, hogy mondjam nektek, ez fordítva is működik: ha hisztek benne, meg fogjátok látni! Ez az önzetlen odaadás ereje. Ha teljes mértékben meghódoltok a lelki tanítómesteretek előtt, akkor képviselhetitek őt. Rajtatok keresztül fog cselekedni. Ha teljesen meghódoltok Maháprabhu előtt, Ő fog rajtatok keresztül énekelni.

Ma reggel megértettem valamit a szófiai Misszióval kapcsolatban. Miért vonzódnak itt annyira a bhadzsanokhoz és a kírtanokhoz? Nem tudom miért! Miért nyilvánulnak meg itt ilyen erőteljesen ezek a kírtan éjszakák? De aztán Maháprabhu teliholdhoz hasonlatos arcát nézve megértettem valamit. Hogy Ő annyira szereti a szankírtanát, hogy itt arra ösztönzi a bhakáit, hogy ők is ezt tegyék. Ez az Ő ízlése szerint való, ebben biztos vagyok! Tehát, ha szeretnétek imádni e számotokra oly kedves Maháprabhut, ez a legjobb út. Ha imádkoztok, akkor Ő megadja a kegyét. Ha meghódoltok, akkor Ő elküldi valamennyi angyalát és gandharváját ide. Miért? Mert a meghódolással a képességek eljutnak az ásraja-tattvához, az alanyhoz. Ezért azt mondják, hogy egy tiszta bhakta a Legfelsőbb valamennyi tulajdonságával rendelkezik – a meghódolás folyamatán keresztül. Ezt már láttam megnyilvánulni. Például a tanítómesteremnek, megvolt a képessége az alkotáshoz, hogy teremtsen valamit. Azt mondta: „Legyen egy Kagylókürt újság” és lett! Egyszerűen az isteni oltalomba helyezés által, a tanítómesterének szolgálata által megnyilvánult a teremtő erő!

 

(folytatása következik)Leave a Reply