Archives

Calendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
ssm_sp

“Óh Vaisnava Gószvámí, kérlek, légy irgalmas hozzám! Rajtad kívül senki sem képes megtisztítani a bűnbeesett lelkeket. Hol találhat az ember egy ilyen kegyes személyiséget, kinek puszta jelenlététől minden bűn messzire költözik A szent Gangesz folyóban való sokszoros fürdés megtisztítja az embert, de a Te hatalmad olyan nagy, hogy a bűnbeesett lelkek megtisztulnak, ha csak láthatnak Téged. A Szent Név feloldozza azt, aki sértést követett el az Úr Hari ellen, de a személyed ellen vétkezőnek nincs esélye az üdvösségre. Szíved mindig az Úr Góvinda pihenőhelye,és az Úr Góvinda pedig azt mondja: „A vaisnavák a szívemben laknak”.Szent lábad porát kívánom csak minden lehetséges jövőbeli életemben. Kérlek, tekintsd Naróttamát Magadénak, s légy kedves iránta.[1]

Nagyon hálás vagyok, hogy valamennyien eljöttetek; ez egy nagyon szép lehetőség az ünneplésre. Jelenlétetek segít emlékezni a kötelességemre, mivel az én feladatom az, hogy valami módon szolgáljam az előttem járó vaisnavákat. Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert számos elöljáróm van. Valójában az előttem járó bhakták ülnek a templomszoba másik oldalán, és a kezdők ott, ahol én ülök.

De úgy gondolom, hogy ma mindannyian ünnepelni gyűltünk össze. Mit is ünnepelünk valójában? Kérlek, ne a személyt ünnepeljétek, hanem a tattvát. Az igazságot kell ünnepelnünk – a lelkiség lényegét, mely megváltoztatja az életünket, mert ez az isteni hatalom. S ha ez az isteni erő megérinti az életünket, akkor ez hatással van a gondolkodásunkra, a dolgokhoz való közeledésünkre, s még arra is van esély, hogy megváltozzon az identitásunk. Talán azt gondolhatjátok, hogy ez egy emberen keresztül történik, de sajnálom, ez egy isteni szerepkör. Ez egy olyan intézmény, mely rajtunk keresztül működik – a guru az egy elv. S tulajdonképpen, ha mi a guruk egyikét ünnepeljük, akkor valójában valamennyi gurut ünnepeljük. Tehát, ne essetek a guruizmus hibájába! Amire szükségünk van, az nem egy személyi kultusz – hanem az isteni kultúra művelése. A személyes kultúra művelésére van szükségünk. Szamaszta-guru ez a guruk összessége, az isteni funkció valamennyi képviselője együttesen.

“Óh Vaisnava Gószvámí, egyszerűen Benned elmerülve a bűn messzire költözik, és úgy érzem megtisztultam általad.” A mi tanítványi láncolatunkban három kiváló személyiség örvend ennek a tiszteletnek. Egyikőjük Sríla Prabhupád, aki egy nagyon emblematikus spirituális tanítómester. A második Sríla Srídhar Mahárádzs, aki szintén egy nagyon emblematikus lelki tanítómester. S a harmadik Sríla Puri Mahárádzs, Bhakti Pramód Puri Mahárádzs; ő szintén egy nagyon kedves és emblematikus alakja a guru-tattvának és a guru személyiségének. Miért? Mi valamennyien eltérő módon viszonyulunk a gurukhoz. Például lehet rá hallgatni, mely igencsak szokatlan, de néha megtörténik. Tehát, meg lehet fogadni a tanácsát; vagy tiszteletlen is lehetsz vele; vagy meg is bánthatod. Tehát eltérő módokon közeledhetünk a lelki tanítómesterhez.

A lelki tanítómesterhez való közeledés egyik legfontosabb módja a szolgálat, nemde? Azt mondják, hogy valamennyi vaisnava egy nagyon különleges állapot elérésére törekszik, melyet extázisnak hívunk. Valójában ez az összes különböző vaisnava célja. S azt mondják, hogy Sríla Prabhupád szolgálata – teljes extázist adott. Ha szolgálatot végeztél a számára, nyomban érezhetted azt a különleges erőt, melyet ebben a dalban is említenek. A lelki tanítómesterhez való közeledésnek létezik egy másfajta módja is, s ez pedig a figyelmes hallgatás, a szavaira való odafigyelés. S úgy mondják, hogy Sríla Srídhar Mahárádzsot hallgatva, figyelve rá – szintén azonnali extázist lehetett megtapasztalni. Nem igazán kellett túl sok szolgálatot végezned a számára – elég volt hallgatni, figyelni rá, s nyomban extázist éreztél. De tudjátok, hogy a kali-juga előrehaladtával a vaisnavák képességei is hanyatlanak. Tehát, Sríla Prabhupád számára pusztán némi szolgálat végzése elegendő volt, Sríla Srídhar Mahárádzsot pedig csak hallgatni kellett. Majd végül Sríla Puri Mahárádzsot még szolgálni, hallgatni sem kellett – csupán elég volt látni őt. Miért? Mert ő olyan volt, mint valamennyi vaisnava nagypapája, független volt mindenféle vonaltól, országtól, missziótól, ettől meg attól… Ő egy nagyon idős, törékeny ember volt, s mindig a szobájában ült, nem mozdult, nem ment sehová. A vaisnavák mentek el őhozzá, hogy áldását kérjék. S csupán látva őt: érezhetted, hogy “Óh, értékeli a jelenlétemet. Bízik bennem, s kedves neki a törekvésem.”

Ezt jelenti az ünneplés. Ha emlékezünk arra, hogy egy tiszta bhaktát szolgálva, hallgatva, látva fejlődhetünk – ez az igazi ünneplés.

 

(folytatása következik)

[1] Ei baro karuna koro – Naróttam dász Thakur

 Leave a Reply