Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
focus

A tökéletességhez vezető ösvény gyakorlati, szellemi és misztikus ösvény. Hogy melyik a gyakorlati oldala? A gyakorlati oldal az, hogy megérted, mi a helyes és mi a helytelen, mi segít a fejlődésedben és mi jelent akadályt a fejlődésben. De sajnos az emberek olyan különleges teremtmények, hogy teljes erőből azt gyakorolják, ami helytelen, s még nagyobb erővel kerülik el azt, ami helyes. Lelkünk legmélyén mindannyian tudjuk, hogy mi a jó és mi a rossz. Ennek ellenére, mennyi hibát, mennyi bűnt követtetek, követtünk mindannyian el? Tehát gyakorlatiasnak kell lennünk. El kell kerülnünk azt, ami rossz, ami helytelen és gyakorolnunk kell a jót.

Az életünk jobbá tételének vannak gyakorlati módjai. Az egyik – ami nagyon ajánlatos azok számára, akik a belső megvilágosodást keresik – hogy megváltoztatjuk, hogy milyen energiát viszünk be a testünkbe. Mivelhogy a test egy rendszer, aminek külső energiára van szüksége a fenntartásához: mint például ételre, vízre, levegőre gondolatokra, annyi mindenre. Mennyi ideig tudunk étel nélkül élni?

Válasz: Másfél hónapig.

Szvámi Tírtha: Helyes. Körülbelül negyven napig, amíg a test el nem kezdi lebontani saját szöveteit. Tehát, hölgyek, figyelem! A fogyás nem az élet végső célja. Menyi ideig tud az ember víz nélkül meglenni?

Válasz: Három napig.

Szvámi Tírtha: Nos, egy teve mondjuk egy vagy két hétig, de az ember sokkal kevesebb ideig, ugye? És levegő nélkül? Pár percig. Mekkora figyelmet szentelünk az ételnek és az evésnek, ennek, meg amannak, és mennyire figyelünk oda a légzésünkre? Annyi mindent tudtok a jógáról, tehát koncentráljatok a levegőre! Miért? Ha az ember a légzését szabályozni tudja, akkor az elméjét is tudja uralni.

Tehát a gyakorlati dolog az, hogy megpróbáljuk a legjobb energiákat meginvitálni.a szervezetünkbe. Ezért a jógiknak ajánlatos olyan ételt fogyasztaniuk, ami ahimsa, “erőszak mentes” étel. És ugyanígy meg kell válogatnunk a gondolatokat és a benyomásokat, amiket magunkévá teszünk. Mindez a gyakorlati részre vonatkozik – légy tiszta lény, és tükrözd ezt a tisztaságot!

A szellemi oldal: kutasd az abszolút igazságot! Az egyik legfontosabb indiai szentírásban a Védánta szútrában az áll, hogy az ember valódi élete akkor kezdődik, amikor elkezd a lélekről tudakozódni. Először ez egy intellektuális kutatás – mi az igazság, mi az, ami nem valódi, mi a hamis – de ez később átalakul istenkereséssé.

A harmadik pedig a misztikus rész. Hú, ez érdekes, ugye? Ha valami titkos, ha valami misztikus, az nagyon érdekes a számunkra. Egyszer azzal a címmel szerveztünk egy előadást, hogy “Titkos tanítások”. Kétszer annyian vettek részt, mint általában.Mindannyian a titkokat és misztikus tapasztalásokat keressük.

De egyszer volt egy nagyon kedves történet – egy bhakta, egy gyakorló az élet gyakorlati és misztikus oldaláról tudakozódott egy gurutól. Ügynökként dolgozott, tehát ezt kérdezte: “Szvámidzsi, elmagyaráznád nekem, kérlek, hogy hogyan lesz egy üzlet sikeres? Hogy van az, hogy az emberek végül megveszik a termékeimet?”A guru ezt válaszolta: “Van egy gyakorlati és egy misztikus oldala is ennek.” Mindenki nagyon kezdett figyelni: ‘Na, most fogjuk hallani a misztikus oldal titkait.’ A szvámidzsi ekként válaszolt: A gyakorlati oldal az, hogy imádkozol és meditálsz; a misztikus pedig az, hogy az emberek meg vásárolni fognak.” Ennyit a gyakorlati és a misztikus oldalról. Ha gyakorlod a misztikát, akkor a misztikád nagyon gyakorlatias lesz.Leave a Reply