Calendar

August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Prahlada

(Szvámí Tírtha 2012.májusi, szófiai tanításából) 

(az előző hétfői tanítás folytatása)         

Giridhárí kérdése: Teljesen egyetértek abban, hogy mindent annak az embernek köszönhetünk, akinek a kenyerét esszük, és nem csupán a kenyeret, hiszen ott mindenünk megvan. Azt láttuk, hogy Prahlád tényleg tiszteletét ajánlja az édesapjának, ám ezzel együtt saját véleményét is kifejtette egy bizonyos témával kapcsolatban. Hogy létezhet együtt e két tendencia?

Szvámí Tírtha: Köszönöm! Most be kell bizonyítanom az igazamat, hogy eloszlassam a kétségeiteket. Prahlád tehát hivatalosan és formálisan az aszura fajhoz tartozik, ezért teljes tisztelettel adózik az édesapjának, ám lelki vonalon Visnuhoz , a tanítványi vonalhoz, hiszen az igazság mellett elkötelezett. A tudásnak két szintje ismeretes: az egyik a para, a másik az apara, az egyik a magasabb igazság, a másik az alacsonyabb igazság. Tehát az alacsonyabb síkon Prahlád a démoni fajhoz tartozik, az édesapja fia, a tanárai tanítványa, stb. – számos viszonylagos helyzetet foglal el. Csakúgy, mint ahogy nekünk is van számos viszonylagos kötelezettségünk és helyzetünk. Ám lelki avatás és lelki kapcsolódás tekintetében mégis Náradához, a tanárához és Visnuhoz, szeretett Istenéhez tartozik – és ez a valódi kapcsolódás, az igazi élet, nem a hivatalos. Éppen ezért édes szavakkal és tisztelettel akarja kibékíteni az édesapját, de elkötelezett az igazság mellett. A szövegben sokszor említették: „Mert nyilvánosan kérdezték meg.” Ha édesapja négyszemközt kérdezte volna meg Prahládot, akkor nem tanította volna az édesapját, hiszen az nem javasolt. De mivel ez egy nyilvános eset volt, kihasználta az alkalmat a Visnu-imádat páratlan magasztosságának dicsőítésére.

Mit kell hát ebből megtanulnunk? Mindenkinek adjátok meg a kellő tiszteletet az adott személy helyzetétől függően, mégis maradjatok elkötelezettek az igazság iránt! A későbbiekben látni fogjuk, hogy Prahlád annyira elkötelezett volt, hogy nem adta fel az imádatát még akkor sem, amikor megannyi problémával és kínzással kellett szembenéznie, nagyon erősnek bizonyult a próbatételek közepette. Ez tehát a relatív vagyis anyagi kötelezettségek, illetve a végső elköteleződés közötti összecsapás – ha ilyen összeütközésre kerülne sor az életetekben, akkor általában ajánlott a magasabb kapcsolatot választani.

(folytatása következik)

 

 Leave a Reply