Archives

Calendar

October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
FullSizeRender (1)

(Szvámí Tírtha 2017.01.03. szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása) 

A világosság eléréséhez az egyik megoldás, hogy megszabadultok az árnyékotoktól. Az árnyék egyenértékű a karmával, a korábbi tetteink és azok visszahatásai (akció-reakció)! Ezek az árnyékaink! Sokféle különböző tartozást halmoztunk fel, ezért szabaduljunk meg tőlük és akkor ismét tiszták lehetünk, árnyék nélküliek! Ez nem rossz, igaz?! Például egy olyasvalaki, aki üvegből van, annak nincsen árnyéka, mivel áttetsző. De meglehetősen nehéz egy ilyesfajta emberrel társulni! Semmit sem lehet elrejteni előle, az nemegyszerű!

Azért van még egy lehetőségetek, mégpedig az, hogy elfordultok és átalakítjátok az árnyékotokat fénnyé. Ez a magasabb megoldás, ami azt jelenti, hogy túljuttok a félisteni szinten. Mivel nem egyszerűen árnyék nélküli emberekké váltok, ami lehetne egy negatív jellemvonás is, hanem épp ellenkezőleg fénnyé alakult az árnyékotok, önragyogóvá váltatok! Úgy vélem, ez egy nagyon magas koncepció! Mégsem olyan távoli, meglehetősen gyakorlatias dolog! Sríla Srídhar Mahárádzs mindig azt mondja, hogy a nagy szentek olyanok számunkra, mint a világítótornyok. Ha a tengeren hánykolódunk, először az ő fényük nyújtja a reménysugarat és utána pedig képesek leszünk rátalálni a helyes irányra. Ugyanígy, ha mások példaképeivé sikerül válnotok, az azt jelenti, hogy a saját fényetek által tudtok másokat vezetni. Tehát törekedjünk a lehetetlenre! Fordítsuk a fénybe az árnyékunkat! Nekem tetszik ez az ötlet, ti, hogy vagytok vele? Próbáljatok némi időt szentelni ennek a megvalósítására, hogy a fény felé fordítjátok az árnyékotokat. Olyannyira feltöltődni az isteni energiával, hogy a saját önző, személyes érdeketek ne akadályozza meg az isteni jelenlétet. A szeparatistákat, az egyedül törekvőket, nem szívesen látják Gólóka Vrndávanban!

Mi azért számítunk szeparatistáknak, mivel kívül állunk az isteni körön. Mármint úgy értem, nem ti, hanem én estem kívül az isteni kegyelmen. De, mint ahogy már sokszor megbeszéltük, hogy elválás nélkül nincs találkozás, ezért mégis kedvező az elválás, mert így azt remélhetjük, hogy újra találkozhatunk!

S ezt a részt nagyon szeretem Sríla Rúpa gószvámí Bhakti-raszámrta-szindhu című művéből –, mely a púrva rágáról az első szerelemről (a várakozó izgalomteljes érzésről) szól. Amikor valakivel együtt vagytok, akkor lehet, hogy már ott motoszkál a fejetekben, hogy ‘Majd el kell búcsúznunk, ismét elszakadunk egymástól!’ De, az elválás pillanatában ott lesz a viszontlátás reménye is! Egy érzés keveredik az ellentettjével.  Ez az, amikor azt mondják, hogy ahhoz, hogy kihozzuk az édes ízt az ételből, egy kis sót is hozzá kell tenni. Azt nem tudom, hogy a sós ételekhez is kell-e kicsi cukrot tenni, hogy kihozzuk a sós ízt, de tudjátok, néha az ellentétek erősítik egymást!

Akkor mit tegyünk, hogyan alkalmazzuk ezt az alapelvet az életünkben? Tudjuk, hogy a végső célunk és irányultságunk az, hogy az Isteni Pár engedelmes szolgái lehessünk – ez az édes íz. Miféle sót adjak hozzá ehhez a koncepcióhoz? Hogyan lehet erősíteni ezt az érzést? Úgy hiszem, ez a fő kérdés! Próbáljatok hozzáadni valamit a lelki megértésetekhez és szolgálatotokhoz – próbáljatok hozzáadni egy kis sót! Harmonikusan, hogy valóban javítsa az ízét! Csak egy csipetnyit, nem túl sokat!

Tehát próbáljuk a fénybe fordítani az árnyékunkat! Ne elégedjetek meg csupán az árnyék felszámolásával! Jobban teszitek, ha megpróbáltok a fény felé fordulni! S minél lelkibbé váltok, annál kevesebb lesz az árnyékotok!

Rendben, jön a következő kérdés: Hogyan fordítsam az árnyékomat a fénybe? De engedjétek meg, hogy most ezt én kérdezzem meg tőletek. Mit javasoltok?

Manydzsarí: Zengjük a Szent Neveket.

Szvámí Tírtha: Ez egy szívbéli vagy inkább hivatalos válasz?

Manydzsarí: Egyszer azt mondtad nekünk ‘a hogyanra’ az a válasz ‘zengjük a Szent Neveket’.

Szvámí Tírtha: Ó! Ti túlképzettek vagytok!

Valahogy meg kell történnie. Ha teljesen ismerném ennek a mikéntjét és annak az egyszerűsített változatát, akkor elmondanám. Azért próbálom! Kérlek ti is próbáljátok meg, próbáljátok sikerre vinni ezt a kísérletet! S ha sikerrel jártok, kérlek gyertek és mondjátok el a titkotokat!

De végső soron egyetértek, a legjobb módja annak, hogy az árnyékunkat a fény felé fordítsuk az, hogy még inkább megtisztulunk!

(folytatása következik)

 Leave a Reply