Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha, 2018.01.02-ai szófiai esti tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása)

Szeretnék feltenni nektek egy kérdést: ti igazán mit szerettek Krisnában? 

Manóram: Ő minden! A Bhagavad-gítában az áll, hogy Ő a víz íze, az óm szótag a védikus mantrákban és hogy Ő a Mindenség forrása.

Szvámí Tírtha: Szóval ezt az isteni, mindent átható jelenlétét szeretitek. Más vélemény? Ti miért kedvelitek? 

Hozzászólás: Ő a feltétel nélküli szeretet.

Prémpraszád: Mert szeret és mi is szeretjük Őt.

Szvámí Tírtha: Ez egy igazán misztikus válasz! Nem igazán hivatalos, azonban igaz, és nekem nagyon tetszik! Bölcs vagy és a bölcsesség a szeretet gyakorlati alkalmazását jelenti. Másvalaki?

Manydzsarí: Nagyon szeretem a humorérzékét! 

Szvámí Tírtha: Néha megsemmisítő, máskor pedig igen fanyar… De édes, még akkor is, amikor  keserédes! Olyannyira, hogy nem tudunk lemondani róla. Ez a vonzereje. Még valaki? 

Hozzászólás: Leginkább azt szeretem Benne, hogy Ő a mindenkit vonzó és a leggyönyörűbb. Egyszer elhoztam egy keresztény barátomat ide, aki ámuldozott: ‘Hűha, micsoda oltár! És az éneklés, a közös tánc és az étel! A kereszténységet nem tudjuk összehasonlítani ezzel.’ Azóta ő is közénk tartozik. 

Szvámí Tírtha: Igen, Maháprabhu Missziójában a teljes elégedettség garantált. Kétségbevonhatatlanul magával fogja ragadni valamennyi érzékszervünket: a hallásunkat, a látásunkat, a szaglásunkat, az ízérzékelésünket, a tapintásunkat.. mindent! 

Egyszer hallottam egy nagyon csalafinta jógiról, aki trükkösen megtáncoltatta a hallgatóságot. Először az akupresszúráról kezdett el beszélni, majd azt mondta, hogy: Tudjátok, a talpon nagyon fontos érzékelő pontok vannak  és ha ezeket stimuláljátok, akkor sokkal koncentráltabb lesz a figyelmetek, jobban tudtok összpontosítani arra, amit mondok. És a legjobb módja ezeknek az akupunktúrás pontok stimulálásának, a tánc” Látjátok, a jógik néha igen cselesek. Elméleti meggyőzéssel képesek táncra perdíteni benneteket. Azt gondolom, hogy ez felettébb igaz, mert a Csaitanja-csaritámrtában az áll, hogy ha az oltár és a múrtik előtt feltartott kézzel ugrálva táncoltok, kírtanáztok, akkor valamennyi karmikus visszahatás, teher egyszerűen elszáll. Megszabadultok a problémáitoktól. 

Tehát: ‘Ti mit tesztek a karmikus megtisztulásotok érdekében?’ ‘Én táncolok.’ Ne foglalkozzatok azokkal, akik ezt nem értik. Táncoljatok! Folytassátok a táncot! Ezt nagyon komolyan mondom! Mert ugye elméletileg nem lehet táncolni, csak akkor, ha felkérnek benneteket. S amikor ebbe a hangulatba kerültök, ebbe a nagyon extatikus lelkiállapotba, akkor automatikusan mozdultok, jönnek a szavak, énekeltek, potyognak a  könnyeitek, stb. Ilyenek vagytok ti, bolgárok, nagyon érzelmesek, akiket csak az olaszok múlnak felül, mit sem szólva a japánokról! A magyarok nem tartoznak ezek közé: kirekesztőek, kőszívűek és makacsok. Két magyar felér három véleménnyel! Nincs sok lehetőségünk Maháprabhu missziójába tartozni. Másrészt Ő az elesettekért jött, tehát ilyen szempontból talán mégis van némi esélyünk. 

(folytatása következik)Leave a Reply