Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaSep

11


Vasudeva-Devaki-Krishna

(Szvámí Tírtha 2015.09.05-i szófiai esti tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Végül Dévakí várandós lett Krsnával. Ez pedig rendkívül szokatlan módon történt, mivel Krsnának ez az isteni megjelenése, Vaszudév elmélyében fogant meg először. Elmélyét, tudatát az isteni jelenlét ragyogta be – mintha fénylő aurája lett volna. Tehát kedves férfitársaim, ha szeretnétek apák lenni – az első a ragyogás! Először az isteni elvnek kell áthatnia a tudatosságotokat. Nos, azt azért nem ígérhetem, hogy ennek hatására isteni gyermeketek születik majd. De legalább megvilágosodtok. Természetesen, egy fiú vagy egy lány Isten ajándéka. Azt mondják, hogy minden újabb gyermek érkezése bizonyíték arra, hogy a Jóisten még nem veszítette el a reményét az emberiségben. Ha új lelkek érkeznek erre a Föld bolygóra, az azt jelenti, hogy Isten reménykedik.

Tehát az első változás Vaszudév tudatában történt, az isteni bölcsesség, erő és jelenlét ragyogta be. Majd hírtelen ez az isteni szikra feleségére is kivetült. Olyanná vált ő is, mint akit átjárt az isteni jelenlét. Ez nagyon, nagyon különleges – végül, olyan hosszú idő után lelki vágyuk beteljesedik. Szerették volna Krsnát szeretett gyermeküket meginvitálni. Saját akaratukból, korábban keresztül kellett menniük ezen a nagyon nehéz tapaszján és ebben az életben a körülmények kényszerítették rájuk a megpróbáltatásokat, hogy vállalják az ezzel járó megpróbáltatásokat. De, sohasem adták fel a reményt, hogy egyszer majd imádott Legfelsőbb Urukkal, mint gyermekükkel találkozzanak.

A ‘conception’ angol szónak két jelentése van: az egyik, mint fogalom, megérteni egy fogalmat. A másik pedig egy gyermek elfogadása, a fogantatás.

S amikor elérkezett Krsna megjelenésének a pillanata, bár meglehetősen sok probléma volt az univerzumban és a Föld bolygón is, minden elkezdett megváltozni. Krsna a teliholdat követő 8. napon jelent meg – tehát a Hold fogyóban volt. Teliholdkor Baladév jelent meg, Krsna pedig fogyó holdkor. De azt mondják, hogy ez a hiányos Hold elkezdett olyanná válni, mint a telihold. Még a csillagképek is kezdtek megváltozni. S valamennyi kedvező jel megnyilvánult. Ez azt mutatja, hogy még a természet is az isteni lílát, Krsna megjelenését a Föld bolygón akarta szolgálni. Ha a félistenek célja az, hogy szolgálják Krsna küldetését, akkor a természet is Krsna segítségére van. S meg kell, hogy mondjam nektek, számomra az egész történésnek ez a legbájosabb pillanata –, hogy még az élettelen teremtmények, még a természet rendje is elkezd megváltozni, mert ők is szolgálni szerenék Krsnát. Így én azért imádkozom, hogy: ha a szívemben felébred a szolgálat iránti vágy, akkor talán én is megváltozom! Ti szeretnétek szolgálni Krsnát, segíteni ennek az isteni tervnek a Föld bolygón történő megnyilvánulását? Igen! Akkor tegyük ki magunkat a változásnak – hogy megtörténhessen ez a személyes csoda velünk is. Szeretnétek részesei lenni ennek a csodának? Igen, kérlek jőj el!

A vallás megfelelő alkalmazkodást jelent. A vallás nem vak hit. Nem társadalmi szokás vagy valamiféle nemzeti hagyomány. Nem, a vallás megfelelő alkalmazkodást/finomhangolást jelent. S láthatjátok, még a természet is elkezdett idomulni az isteni akarathoz. Ez a mi reménységünk – hogy ha megvan a vágyódásunk csatlakozni ehhez az isteni szolgálathoz, akkor a változás bennünk is bekövetkezik.

S akkor végül Krsna megjelent. Miután az apa részesült az isteni ragyogásban és ezt az isteni jelenlétet megosztotta az anyával, Krsna Megjelent teljes isteni pompájában – négy karral, gyönyörűen felékszerezve, koronával s egyéb más atribútumaival. Ez ugye kellőképp meglepő egy anya számára? ‘Mi történt? Ez egy rendkívüli születés! Négy kar! Talán deformált a fiam.’ Igen, Ő nem átlagos, Ő több, mint átlagos.

Csak képzeljétek el azt a pillanatot, amikor az istenség érintkezik az emberi világgal. Mi alig tudunk átjutni a spirituális valóságba, Ő pedig akkor jön ide, amikor csak akar. Mi évente egyszer ünnepeljük Krsna megjelenését, de valójában ugyanezt az élményt kell, hogy megtapasztaljuk nap, mint nap. Létre kell hoznunk ezt a kapcsolatot, minden nap meg kell tapasztalnunk ezt a kapcsolatot.

Vaszudév és Dévakí, ez a nagyon állhatatos isteni pár, vágyakozott arra, hogy meginvitálják a Jóistent, mint gyermeküket. S ezt a nagyon szigorú áldozatot hozták meg azért, hogy elérjék a céljukat. Azt mondják, hogy az áldozat a módja annak, hogy elérd lelki céljaidat. Az eltökéltségük, a meditációjuk és tapaszjájuk nagyon, nagyon régen történt – amikor az emberek még jobban képesek voltak ilyen kihívást jelentő feladatokat végrehajtani. Napjainkban nem igazán vagyunk képesek ilyen komoly áldozatot hozni. Ennek ellenére az áldozat az út. Miféle áldozatot tudunk mi felajánlani? Egy jagját, a szankírtan-jagját. A kírtan, dicsőítést, a szam pedig együttest jelent. Tehát együttes dicsőítés. De a szam jelent szamjakot is, tökéletességet. Tehát a kírtan tökéletessége a Szent Nevek zengése. Az  árádhanam, az imádat tökéletessége, a szolgálat tökéletessége – ez a szankírtan.

Tehát, ha meg akarjuk invitálni Krsnát, hogy jelenjen meg az életünkben, akkor alázatosan hívlak benneteket, hogy csatlakozzatok a jagjához, az áldozathoz – dicsőítsük a Legfelsőbb Urat és a szeretteit a mantrázáson keresztül. Mert bármiféle tökéletességet is érhettek el az emberek az előző korokban a rituálékkal, az imádattal, a meditációval, ez szabadon elérhető a Szent Nevek zengése által ebben a korban. Fürdessük meg Urunkat életünk tejében és szeretetünk vajában. Ez a lényeg, amit mi adhatunk. Ez teszi teljessé az életemet és sohasem adom fel a reményt, hogy Ő majd eljön és átölel engem.

 

 Leave a Reply