Calendar

June 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
12075098_925819244164354_2838369703457369813_n

(Szvámí Tírtha, 2013.01.06-i szófiai esti tanítása)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Amíg anyagi testben vagyunk, addig vannak szükségleteink és gondját kell viselnünk az érzékeinknek. Például a fül – a fül mindig hallani szeretne valamit. ’Adj valami újabb szemetet! Van valami rossz hír erről a valakiről?’ Mohón várjuk a kellemetlen, negatív információkat. Azt mondják, hogy a rossz hír háromszor megkerüli a Földet, amíg a jó hír beköti a cipőfűzőjét. Ezek az érzékszervek úgy vannak megtervezve, hogy a negatív híreket ragadják meg stb., stb. Nos, mit tegyünk? Hajdanán, ha a történelemben visszatekintünk, néha kiszúrták a szemet vagy forró ólmot öntöttek a fülbe. Szép mód ezeknek az érzékszerveknek a kiiktatására, áh? Amennyiben szeretnéd kontrollálni a füleidet, én nem javaslom a forró ólom alkalmazását. Más módon kell kontrollálnunk őket. Ha működik a hallásunk, akkor, Krsna szolgálatában kell, hogy használjuk. Ha látsz, ne mások hibáit nézd, hanem sokkal inkább a múrtik szépségében gyönyörködj, stb. stb. Az érzékeket a szolgálatban tudjuk le foglalni. S ha ily módon az odaadó szolgálattal foglalod le a tested kapuit, az megtisztul majd. S akkor az már többé nem lesz szenvedélyes, hanem szattvikus. Később a Gítá azt mondja, hogy amikor fény hatja át a test kapuit, ez a jele a lelki felemelkedésnek. Néha nehéz megérteni, hogy mi is ez pontosan. Azonban ez mégis roppant egyszerű – csak pillantsatok rá egy bhakta arcára! Akkor azonnal megértitek mi ez a fény, mi ez a ragyogás. Mert ha az odaadó szolgálatba kezdesz, akkor egy különleges típusú extra juttatást kapsz. Ezután a városod szenvedélymentes lesz, és tökéletes eszközzé válik a lelki céljaid eléréséhez.

Azonban azért, hogy a test megfelelően működjön, gondoskodni kell ezekről a kapukról, törődni kell a testi szükségletekkel. Krsna biztosítja az élelmet. Krsnától jön a kedvező hír a lelki tudásról. Krsna megmutatja a csodálatos formáját. A Szent Néven keresztül a Legfelsőbb valamennyi tulajdonsága, jellemzője megnyilvánul a számunkra. Tehát, mind testileg, mind lelkileg a legjobb elfoglaltság ez az isteni kapcsolat, az odaadó szolgálat gyakorlása – a bhakti jóga művelése, a szeretetteljes kapcsolat a Legfelsőbbel.

Mi történik, ha egy bhakta belefog a Szent Nevek zengésébe? Átalakulnak a kapui. Valamennyi ostobaság és anyagi befolyás előtt bezárulnak a test kapui, és csak a lelki dolgok tudnak bejutni oda.

Először is mi az, ami a Szent Néven keresztül megnyilvánul a számodra? A Név maga. Hogyan lehetséges, hogy a Néven keresztül – a Név?! Igen, a Néven keresztül, a Név – mert ezen a gyakorlaton keresztül mélyrehatóbb látásmódot érsz el. Tehát ezen a csodálatos folyamaton, Isten neveinek zengésén keresztül valami megnyilvánul a számunkra. Náma, mi a második? Rúpa, mi a rúpa? Rúpa a forma; egyéb jelentései? Szépség. Ezüst. További értelmezés? Rúpa gószvámí?! És még? Rúpa manydzsarí. Tehát a néven keresztül először megérted a Nevet, és tovább haladva a megvilágosodás folyamatában megérted a szépséget – a szépség formáját és Krsna formájának a szépségét. S bár Krsna fekete, sötét, de ezüstös színárnyalatot is fel fogunk fedezni körülötte. S ez a valódi szépség! A sötét ezüst vagy az ezüstös sötétség. De a két kimagasló személyiség, akik ezeknek a lelki eszményeknek a belső mélységeit feltárják a számunkra, az Rúpa gószvámi és Rúpa manydzsarí Ezért valamennyi vaisnavát, aki ehhez a vonalhoz tartozik rúpánuga-vaisnavának hívnak – akik Rúpa gószvámí lábnyomait követik. Tehát, ti egy csodálatos forma követői vagytok, mely nem egy külsődleges forma, ez a szépség lelki formája.

S mi az, ami még megnyilvánul a Néven keresztül? Guna, Krsna gyönyörű tulajdonságai. Ananta-sésa, az örökkévalóság kígyója, aki a világ kezdete óta létezik, aki az Univerzum végtelen sokféleségét képviseli, akinek több ezer feje van; s ezen a több ezer fejen, több ezer száj. S ezeket a szájakat Krsna tulajdonságainak a dicsőítésével foglalja le, mégis képtelen a végére jutni. Krsna, Isten tulajdonságainak nincs se vége, se hossza. Némelyek másodlagosak, némelyek elsődlegesek. Úgy vélem tudjátok, melyek az elsődleges tulajdonságok.

S végül valami még fontosabb is megnyilvánul a számunkra. A lílá is feltárul a számunkra. A lílá játék, sport, kedvtelés. A mi Istenünk nem egy unalmas személyiség, aki az abszolút örökkévalóság trónján üldögél, és semmit nem tesz. Ő készen áll arra, hogy részese legyen a játéknak. Vagy lehet, hogy nekünk kell alázatosan készen állnunk az Ő játékához történő csatlakozásra – ha meghívást kapunk. Azonban, a Néven keresztül a lelki megvilágosodás valamennyi titkába bebocsátást nyerhetsz – a Név, a forma, a tulajdonságok és az Isteni kedvtelések misztikumába. S akkor egy másik város lakójává válhatsz – továbbra már nem egy anyagi, szenvedélyes város, hanem egy lelki város polgára leszel. Ez a módja annak, hogyan válik egy anyagi test lelkivé. Majd mi történik ezután? Legyőzöd a természet korlátait.

(folytatása következik)

 

 Leave a Reply