Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 06. 24-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Nézzük meg, hogy mi teszi a lótuszt lótusszá – a szirmai; melyek ezek a szirmok és melyikhez milyen emberi viselkedés és mentalitás kapcsolódik? A szirmok elosztása az égtájaknak megfelelően történik.

Tehát melyik emberi viselkedést társítanátok a lótusz keleti szirmának? Ez a dharmikus viselkedés, ami nagyon pozitív és azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy az jó, ha lótusz szívetek keleti szirmán ott van a dharma, ez egy jó kezdet.

Majd jöhet a következő szirom, mely délkeleten helyezkedik el, lássuk vajon mi található itt? A szent hagyomány szerint ez a területe az alvásnak, a szendergésnek. Ez a minőség kétségkívül a sajátunk; talán a dharma nem annyira nyilvánul meg bennünk, de azt érezzük, hogy ez a minőség ott van a szívünkben.

Aztán nézzük, mi található a déli szirmon? Még rosszabb, mint az előző – itt a kegyetlen szándék lakozik. Lehet, hogy rossz irányba indultunk? A dharmával kezdtük és a kegyetlen szándéknál kötöttünk ki? Na, várjunk csak még egy kicsit!

Mi történik a délnyugati sziromban? Voltaképpen itt a bűnös vágyakat és a rossz szándékot találhatjuk meg. Igen, talán ugorjunk gyorsan a nyugati sziromra, itt egy kicsit jobb a helyzet – itt helyezkedik el a szórakozás vágya, ami legalább nem egy bűnös dolog. Vajon mi található az északnyugati szirmon?

Válasz: A Legfelsőbb odaadó szolgálata?

Szvámí Tírtha: Nos, egy megtisztult szinten lehetséges, de a kezdetin ez a nemi vágyak helyszíne. Ha az érzéki elvet arra használjuk, hogy közelebb kerülhessünk a Legfelsőbbhöz, akkor ez egy magasabb minőségű gyakorlat, de alapszinten a nemi vágyak találhatóak itt.

Mi található az északi szirmon? Igazából ez a nyugalom és higgadtság szirma, az északkeleti szirom pedig a tudásé és a bölcsességé.

Tehát ilyen a mi lótusz trónusunk; kegyetlen szándék, anyagi vágyak, vágy a szórakozásra – nagyon gyenge. Némi nyugalom, egy kevés tudás is jelen van és rejt egy kis lehetőséget is magában. Vajon mit találunk a kehely örvén? A lemondást, sajnálom; és a magházban mi helyezkedik el? Az átman-reflexió, azaz önreflexió. Tehát ez olyan, mint egy kiindulási pont ahhoz, hogy megtisztítsátok lótusz szíveteket. Ha rendelkezünk azzal a képességgel, hogy vissza tudjuk tükrözni valódi identitásunkat, akkor ezeket a negatív, kissé torz szirmokat átváltoztathatjuk tiszta szirmokká.

Láthatjátok, hogy ez a felsorolás nem egy tündérmese – nem, ez valódi, reális. Ez mind jelen van a szívünkben – a jó és a rossz vegyesen, a kérdés az, hogy melyik oldal fog győzni? Néha elveszíthetünk egy-egy csatát, de a háborút meg kell nyernünk!

Ez az önreflexiótól indul, onnan, hogy ki vagyok én? Egy nagyon alapvető kérdés, ennek ellenére szeretem megkérdezni ezt az emberektől. Egyszer egy baráti társaságban mindenkinek választ kellett adnia erre a kérdésre és többnyire nagyon alázatosan válaszoltak: „Lélek vagyok”, „Ember vagyok”, „Kereső vagyok”; és volt ott egy szelíd, tiszta fiatal ember, aki olyan volt, mint egy igazi angyal, azt mondta: „Egy vadállat vagyok”. Egy kissé meglepődtem ezen, hiszen annyira angyali arca volt. Majd megkérdeztem tőle: „Lehetséges megszelídíteni ezt a vadállatot?”

Ha reálisan látjuk magunkat, belül egy vadállatot találunk. Néha mindenféle ostobaság legyőz bennünket, elveszítünk egy-egy csatát, de végül meg kell nyernünk a háborút! Az isteni gondviselés kegyelmével, a kapott lehetőségeinkkel és a tiszta bhakták áldásaival ez lehetséges.

De hogyan is elégedhetnénk meg az önreflexióval, ahol a történet velünk kezdődik és velünk is végződik? Legalább egy témát meg kell említenünk, ami önmagunkon túlmutat, tehát az önreflexióval kezdünk, de folytatnunk kell a keresést.

Ebből az irányból megérthetjük, hogy a nyugat a szórakozásra szolgál és ez is történik nyugaton, a szórakozás egy iparág. Délen nagyon kevert magatartást figyelhetünk meg – erőszakos és rossz szándékú, ami eléggé szenvedélyes. Északon találunk némi nyugalmat, higgadtságot néha misztikus erőket és végül keleten találjuk a dharmát, a helyes irányt, az erényes viselkedést.

 

 

(folytatása következik)

 Leave a Reply