Archives

Calendar

May 2021
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
20180815_172443

(Szvámí Tírtha 2015. augusztus 20-i ludastói tanításából)
 
Kérdés: Vajon milyen indokokból lelhet rá valaki a bhakták társaságára, és hogyan lehet belépni? Mi a magyarázat? 
Szvámí Tírtha: A bhakti általában nagyon alapvető ugyanakkor nagyon emelkedett. Miért mondom, hogy alapvető? Mivel ez a végső nyelv, gyakorlatilag ez az egyetlen nyelv a Legfelsőbb körül. A legfelsőbb isteni körökben semmilyen egyéb módja nincs a kommunikációnak, mint az isteni szeretet. Éppen ezért nagyon természetes és nagyon alapvető. Vajon miért mondom, hogy nagyon egyedi, ugyanakkor különleges? Mert ebben a szavakkal átszőtt világban ezzel a szóval szoktunk leginkább visszaélni. 
E Legfelsőbbhöz fűződő szeretetteljes kapcsolat művelőit bhaktáknak nevezik. A lelki gyakorlatoknak korlátlan számú változata ismeretes. Néhányan azt mondják, ezek az ateizmus, az agnoszticizmus és a vallás. Viszont én azt mondom, csupán a vallás létezik. Miért? Mivel azoknak, akik az ateistákhoz hasonlóan meg akarják tagadni Isten létezését, először el kell ismerniük a Jóisten létezését mielőtt később meg akarják azt tagadni. Ily módon tehát az ateizmus is egyfajta hit – hit a Jóisten nem-létezésében.
Ám valamennyi különböző csoport, lelki és vallási folyamat fölött létezik egy nagyon különleges, igen speciális viszony, ez pedig a bhakti, a bhakti –jóga, ha úgy tetszik. A bhakti ez az odaadó szeretetteljes kötődés a Legfelsőbb Úrhoz, miközben a jóga ’kapcsolódás’-t jelent, e kapcsolat alapja tehát az érzelmi kötődés. Mivel csak nagyon kevés ember követi ezt az utat, nagyon oda kell erre figyelnünk – hiszen csak néhány kiválasztott követi.
Hogy léphetünk hát be a tanítványok körébe? Nagyon egyszerűen – csak beléptek! E kör nyitva áll, éppen ezért mondhatjuk, hogy ez nem is egy kör, ha nyitva van, ez nem egy kör, hiszen a kör mindig zárva van. Ám ez a kör egy különleges kör, ez nyitva van, ez a közelállók köre. S az ok, amiért az ember találkozhat a bhaktákkal a bhakti útján, az a mi jószerencsénk. Azok, akik szerencsések, rátalálnak, akik kevésbé szerencsések, azok pedig nem. Azok, akik még szerencsétlenebbek, még ha rá is találnak, nem csatlakoznak a folyamathoz. Mit tehetünk? Csupán fohászkodhatunk értük. Miért? Mert ők csupán egyetlen dolgot hagynak ki – az extázist.
Néhány tanítvány vette a fáradságot, készek voltak prédikálni, más emberekkel találkozni ahelyett, hogy csak élvezték volna a belső bhadzsanjukat. Valójában mi e bhakták áldozata miatt ülhetünk itt. Objektívan szemlélve a bhaktit azt mondhatjuk, hogy az odaadás gyakorlatával, a bhaktival az áldozatok útján találkozunk, valaki más áldozathozatalának köszönhetően.
E kérdésre tehát két válasz is létezik: az egyik a véletlen szerencse, a másik pedig más emberek áldozata. Mindazonáltal ha elméletben vizsgáljuk meg a kérdést, azt mondhatjuk, hogy néhány korábbi jámbor cselekedet következtében találkozhatunk a bhaktákkal – ezt hívják szukritinek.
Volt egy elég komoly problémám, egy fölöttébb elgondolkoztató téma: hogyan terjed az ateizmus? Miért? Mi az oka az ateizmus terjedésének? Hogy lehetséges az, hogy az emberek nem értik ezt a gyönyörű, valódi, vallásos kapcsolatot és az isteni valóságot – miért nem értik? Személy szerint nem voltam elégedett azzal az egyszerű állítással, hogy Kali-juga (Vaskor) van, ez pedig nem a hit korszaka. Mit sem szólva azokról az úgynevezett tudományos magyarázatokról, hogy vajon a vallás miért nem szükséges. A tudomány is próbálja magyarázni, de ez abszolút nem releváns (helytálló). A tudomány álláspontja szerint az anyag valamely ismeretlen módon állandóan a semmiből keletkezik – ez a létezés tudományos magyarázata. Miért tudományos? Ez egyfajta hit, nem tudjátok bizonyítani. E módon nem létezik releváns (helytálló) magyarázat arra, miért terjed a vallástalanság. Ekkor bukkantam rá Sríla Shrídhár Mahárádzs válaszára, aki azt állítja, hogy a vallástalanság azért terjed, mert az emberek nem rendelkeznek elég szukriti-vel. Nagyon degradálódott életet élnek, s ezért megértésük nem eléggé fejlett a magasabb igazságok megértésére. Tehát, ha nagyon degradálódott életet élünk, el fogjuk veszíteni a hitünket. Akkor hogy találkozzunk az igazi isteni folyamattal? Éljetek nagyon jámbor, nagyon minőségi életet!
Itt van egy másik magyarázat arra, hogyan találkozhatunk a bhaktákkal, vagy a bhaktival. Ám ha már találkoztunk, tegyünk is érte valamit! Mondhatjuk, hogy a bhakti, vagy az isteni szeretet a lélek végső funkciója, s nincs is egyéb hivatásunk ennél. Mégis megannyi egyéb tevékenység mellett kötelezzük el magunkat. 
 
(folytatása következik)
 

 Leave a Reply