Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Prána Krsna kérdése: Egy gyakorlati kérdés. Amikor Szádhu Mahárádzs itt volt, nagyon szép definíciót adott a gyakorlataink céljáról – vallásos élet és az Úrral való kapcsolat kiépítése. Mik a jelei annak, hogy megfelelő módon építjük ezt a kapcsolatot és nem követünk el hibákat gyakorlatunkban, hogy tényleg teszünk egy lépést Felé és Ő is tesz felénk?

Tírtha Mahárádzs: Ez egy jó kérdés. Szeretnéd látni az eredményt? Elég az elméletekből, elég a láthatatlan igazságokból. Ez azt jelenti, hogy méregetni akarunk. Ez jelenti az illúziót. „Májá” nem csak azt jelenti, hogy „nem az”, hanem azt is, hogy „mérni”.[1] Ha tehát meg akarjuk mérni Istent, az illúzió. Ha az eredményeket akarjuk látni, az illúzió. Akiknek mély a hitük, nincs szükségük bizonyítékokra. Majdnem vakok. „Akár megjelensz előttem, akár nem, nem bánom! Feltétel nélküli szolgád vagyok.” Lehet, hogy ez egy mellékvágány, nem akartam beszélni róla ezen a leckén, de ez csak úgy jött most. Mert említettem, hogy végső soron Krsna teljes szabadságot ad Ardzsunának, hogy „igent” mondjon. És ugyanez megtalálható Maháprabhu végső tanításában is. Mert mit mond a Siksástakában? „Feltétel nélküli szolgád vagyok – függetlenül a visszajelzésedtől: Elfogadsz, vagy elutasítasz, itt vagyok, feltételek nélküli szolgád vagyok.”A Gítában Krsna Istenként beszél; ezért „teljes szabadságot” ad tanítványának a választásra. A Siksástakában Krsna úgy beszél, mint egy szolga, mint egy bhakta, és ott nem ad semmilyen választási lehetőséget szeretett Urának. „Nem tudsz menekülni előlem.” Isten tehát megadhatja a szabadságot; egy bhakta azonban nem biztosít semmilyen szabadságot. Csaitanja Maháprabhu nem egy engedelmes szerető: „Nos, menj csak, legyen ahogy akarod…” Nem. Azt mondja: „Bármit is csinálj, a Tiéd vagyok”. Ez pedig értelemszerűen azt jelenti „Hozzám tartozol.” Ez az igazi birtokló szeretet. „Hozzám tartozol. Nem mehetsz el szabadon, Uram. Tiéd vagyok – ez azt jelenti az enyém vagy! Nem vagy szabad!” Ha tehát Csaitanja Maháprabhu fontosságáról kérdeztek, ez az amiért fontos – birtokló szerető. Isten megadja a szabadságot, azonban amikor imádóként jelenik meg, nem ad semmilyen szabadságot. Ez a Krsna-bhakti – amikor elveszíted a szabadságod, még Isten is elveszíti a szabadságát.

Hogyan kerülhetjük tehát el a hibákat ebben a fejlődésben? Három módja van a hibák elkerülésének. Három út a tökéletességre. Az egyik út a nitja-sziddha, azt jelenti, hogy öröktől fogva tökéletes. Ezek a lelkek a földön tökéletes formában születtek – nem az illúzió, karma vagy bármi más befolyása alatt. De ez nagyon ritka. A második a szádhana-sziddha. Ők olyan intenzíven végzik a dolgukat, az önmegvalósítást és a tisztító folyamatot, hogy elérik a tökéletességet. A szádhana gyakorlása által tehát elérik a sziddhát. Ez szintén ritka. A harmadik a krpá-sziddha – akik a kegy által nyerik el a tökéletességet. Oh, ez ismerősen hangzik. Olyan otthonosan. „Igen, nekem is van esélyem. Nem születtem tökéletesnek; habár próbálkozom, nem tudok mindent tökéletesen elvégezni. De megteszem, ami tőlem telik, ezért kérlek, írd fel a nevemet kegyed listájára!” A krpá-sziddha tehát azt jelenti, hogy belekapaszkodunk az isteni kegybe. Ha lehetőség van a szolgálatra – tedd meg, ne szalaszd el! Ha lehetőséged van a szentekkel társulni – ne szalaszd el! Ott van az egész életed, hogy magadra vesztegesd! Áldozz egy kis időd a szentekre. A krpá-sziddha egy olyan különleges lehetőség, hogy a nagy személyiségek néha akaratunk ellenére gyakorolják kegyüket. Mert ha Isten szolgaként jelenik meg, és semmi szabadságot nem ad az Úrnak, akkor gondolod, hogy neked majd ad szabadságot?! Felejtsd el! Nincs szabadság. Egyáltalán semmilyen szabadság sincs – sem Istennek, sem a szolgának. Erőszakkal tesznek boldoggá.

Rámvidzsáj: Nitjánanda prabhu stílusa.

Tírtha Mahárádzs: Erőszakos bhakti!

De, hogy egy kicsit komolyabbak legyünk – mi vezet minket és mi fog megvédeni minket saját hiányosságainktól és hibáinktól? Csakis egy dolog – ez a szándék belső tisztasága. Ha rendelkezünk ezzel, akkor természetes, hogy mindent a tőlünk telhető legjobban szeretnénk csinálni, a rendelkezésre álló dolgokból megpróbáljuk a legjobbat felajánlani Krsnának és végül Ő is segít majd nekünk kijavítani a hibáinkat. Ezért biztosítja a szádhu-szangát, mert ezzel a gyakorlati társulással és közös szolgálattal tisztulunk. Csakúgy, mint a kő a hegy tetején nagyon éles; de mikor leér a síkságra és eléri például a tengert, akkor már nagyon sima, formás, lekerített. De ez egy hosszú út. Mégis a végén nagyon sima lesz. Ugyan így kell eltávolítanunk a hamis ego éles sarkait. Lev Tolsztoj azt mondta: „Oh, Uram! Olyan vagyok, mint egy darab kő. Tégy olyanná, mint egy darab kenyér.” Egy kis átalakulás…

Prána Krsna: Minden a motivációnk belső tisztaságától függ tehát?

Tírtha Mahárádzs: Ez a mi hozzájárulásunk. Máskülönben oly sok más tényezőtől is függünk. Mit a múltbéli kondicionáltság, karma, jószerencse, áldás, képességeink, hogyan tudjuk hasznosítani az energiáinkat. De a fő belső hozzájárulás az a szándék tisztasága. Ne feledd: a könyvek az alap, a prédikálás a lényeg, a tisztáság az erő és a hasznosság az alapelv.[1] Gurumahárádzs itt a májá szó kétféle etimológiájára utal. A májá szó illúziót, illúziókeltést jelent. Egy magyarázat szerint a szó a má-já (ami nem) szavak összetételéből származik, Bhaktisziddhánta Szaraszvatí azonban a má (mér, viszonyít) igéből eredezteti.Leave a Reply