Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaMar

3


prasad

(az előző pénteki rész folytatása)

 

A nyolcadik pont, nagyon praktikus: „Élj egyszerűen.” Próbál meg életed anyagi részét egyszerűen és könnyen megoldani. Alkalmazhatunk itt egy nagyon durva, anyagi ideát – kevés befektetés, nagy nyereség. Mert nem szabad az időnket túl sokat vesztegetni az anyagi elfoglaltságokkal. És ha eléred a szükséges kétmaréknyi rizst egy nap, minimális ráfordítással, idővesztegetés nélkül – az elég. Ha napi két kilóra van szükséged, egy kicsit többet kell dolgoznod. És ha például a Dzsagannáth templomi szolgálatban akarsz részt venni, ahol egy nap másfél tonna rizst ajánlanak fel, egy kicsit még többet kell dolgoznod. De bárhogy is, élj egyszerűen és könnyen. Ez azt is jelenti – ne komplikáld túl az életed. Az egyszerűség nagyon közel áll az isteni dolgokhoz.

A kilencedik pont: „Kövesd az ékádasí böjtöt”. Mikor van a következő ékádasí? Vasárnap, ez tehát egy jó lehetőség ezen gyakorlat elkezdésére, ha valaki még nem követte volna. A böjt nagyon egészséges, és ékádasín böjtölni nagyon lelki. Olyan ez, mint egy emléknap Visnu győzelmére az illúzió felett. Ha tehát követed ezt a gyakorlatot, megtisztítod a tested, és dicsővé teheted a lelked.

És a tízedik pont: „Tiszteld a szent fákat, a teheneket, a brámanákat és a vaisnavákat.” Az hiszem ez egyértelmű – tisztelnünk kell minden szent dolgot és élőlényt magunk körül. Ha tehát ebből a tíz parancsolatból megnézed az első ötöt, milyen témára vonatkoznak?

Válasz: A lelki tanítómester.

Szvámí Tírtha: Helyes. Miért? Mert ez fontos. Ezért van az elején. Rendben, lehet, hogy vannak kérdéseitek?

Paramánanda: Van egy kérdésem a padló takarításával kapcsolatban. Találkoztam egy érdekes történettel: a Gaudíja Math-ban volt egy bhakta, aki tökéletesen szolgálta lelki tanítómesterét, és miután mindenki elfogyasztotta a praszádamot a templomban, a bhakták nem a guru praszádamjának maradékára vártak, hanem ennek a bhaktának a maradékára. Helyes ez a hozzáállás? Jóváhagyott ez a Srí Gurunak végzett szolgálat minden szférájában – hogy azok áldását kutatjuk, akiket a guru megáldott?

Szvámí Tírtha: Ez a parampará rendszer. Persze most kódolva beszélünk. Mert a kérdésed: „Ha elfogyasztom egy tanítvány praszádamját, elérhetem a krpát? És jön a válasz: „Igen, ez a parampará rendszer”! A kívülállóknak ez kicsit fura lehet: „Miről beszélnek ezek?” Mint amikor egy jó barátunk elkezdett a bhakták gyertyaműhelyében dolgozni, és megkérdezték: „Az arti előtt, vagy az arti után szeretnél praszádázni?” Így válaszolt: „Nem tudom mi az, de semmit nem akarok!” Lehet, hogy ékádasí napja volt, böjtölnie kellett.

Mégis, ha segíteni szeretnénk az embereket, hogy megértsék a kérdéseinket és válaszainkat, akkor amit említettél, nagyon fontos, mert az ételmaradék által a tulajdonságok is átszállnak rád. Ha egy feljebbvaló maradékát fogyasztod, akkor az ő tulajdonságai átszállnak rád. Persze, ha egy nálad alacsonyabb szinten lévő valaki, vagy egy bűnös személy maradékát veszed magadhoz, azok a tulajdonságok is rád szállnak. Ez az energiacsere. Az ételmaradék elfogadása által energiacsere történik. És a Gaudíja Math aranykorában tényleg megtörtént, hogy a bhakták nem Sríla Bhaktisziddhánta Szaraszvatí Thákur maradékára vártak, hanem – azt hiszem – Bhakti Vilász Tírtha Mahárádzséra, ha nem tévedek. Miért? Mert olyan tökéletesen szolgálta mesterüket, hogy mindenki az ő példáját szerette volna követni. Tehát igen, megtörténik. És ha követjük mások jó példáját, ez az energiacsere velünk is megtörténhet.

Kérdés: Mit jelentenek a „megtisztult érzelmek”? Szó volt róla, hogy meg kell tisztítanunk az érzelmeinket.

Szvámí Tírtha: Az érzelmek megtisztítása azt jelenti, hogy megtisztítod az érzelmeidet.

Kérdés: Mitől?

Szvámí Tírtha: Az önzőségtől, a torzulásoktól, az anyagi hajlandóságtól. És megpróbálsz mindent felajánlani, és kapcsolatba hozni az istenivel. Krsna-szúrja-szama; májá haja andhakára – Krsna olyan, mint a nap, az illúzió, mint a sötétség. És a sötétség képes beárnyékolni az érzelmeinket. Az érzelmek megtisztítása tehát azt jelenti, hogy fókuszáljuk azokat, és mindent a Legfelsőbbnek ajánlunk.

 

(folytatjuk)

 

 

 Leave a Reply