Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Krpádhám kérdése: Miért van az, hogy a Bhagavad-gítában Sríla Prabhupád a buddhi-jógát „odaadó szolgálat”-nak fordítja? Kérlek beszélj erről.

Tírtha Mahárádzs: Mert a bhaktit buddhival kellene művelni. Az odaadás legyen okos odaadás. Miért? Mert a Védánta-szútrában azt javasolják, hogy a gyakorló először váljon bölccsé. Majd pedig olyan ártatlanná, mint egy gyermek. Először válj rsi-munivá, majd válj gyermekké. Mit jelent ez? Azt, hogy: először érd el a buddhi-jógát, a kapcsolatot az értelemmel. Máshol Krsna azt mondja a Bhagavad-gítában: „Használd minden értelmed Velem kapcsolatban.”[1] De aztán meg kell értenünk, hogy nem az értelem segít majd abban, hogy visszaállítsuk az isteni kapcsolatot, hanem a jóga egy másik fajtája – az odaadás jógája, az érzelmek jógája. És ezt legjobban a gyermekek gyakorolják. Néha annyira odaadóan játszanak, hogy elfelejtenek enni, vagy aludni, hazamenni, mert átadták magukat. És szívükben, a szándékaikban nagyon tiszták – nem bonyolult elmék. Ezért váljatok először bölcsekké, majd ártatlan gyermekekké. Ez az út hazafelé, vissza Istenhez.

Valaki: Amikor a gondolatok tettekké válnak.

Tírtha Mahárádzs: Oh! Nagyon közel vagy a lényeghez!

Jamuná: Mi a helyzet a gondolatok minőségével?

Tírtha Mahárádzs: Bárhogy is, a minőségtől függetlenül, az intelligencia az, ha el tudod érni a céljaidat. De hallottam a bölcsességnek egy másik meghatározását is „a szeretetre való gyakorlati képesség”. Elfogadjátok ez? Ez nagyon hasonlít ahhoz, amit idéztél, de a bhakti, az odaadás koncepciójába helyezve. A bölcsesség tehát nem az agy bonyolult labirintusa, hanem valami melegség, fény, mely isteni forrásból árad és vigaszt nyújt. Ez a bölcsesség. Ez a bölcsesség, amiről beszélek, nem egy emberi vívmány, hanem egy isteni áldás. Lehet, hogy anyagi szempontból nézve bölcs hőseink egyszerűek. De képesnek kell lennünk arra, hogy meglássuk a lényegi tulajdonságokat. A lelki intelligencia a lélek egy isteni tulajdonsága. Mert ez nem sok-sok információ ismerete, hanem az igazságnak, a lényegnek a meglátása. Ami a bölcsesség egy másik definíciója. Ezért fohászkodunk az isteni bölcsességhez, hogy szálljon ránk.[1] Bhagavad-gítá 12.8.Leave a Reply