Archives

Calendar

June 2020
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaAug

28


Gurudev 2

Kérdés: A jógának melyik ágához tartozik, és mit tanít a tanítványainak?

Szvámí Tírtha: Jómagam a bhakti jógaiskolához tartozom, amely az odaadás, másként szólva az imádat ösvénye. A Védák egyes részei a karma-kánda, a gjána-kánda és az upászana-kánda. A karma-kánda jelenti a rituális cselekedeteket, a gjána-kánda az elméleti tudakozódást, és az upászana-kánda az imádat útját, amikor személyes hajlandóságunk fejlődik ki arra, hogy közelebb kerüljünk Hozzá és szolgáljuk a Legfelsőbbet. Tehát én ehhez az utóbbi iskolához tartozom, a bhaktihoz, vagyis az odaadás és az isteni szeretet ösvényéhez.

És mit tanítok a tanítványaimnak? Először is szeretnék tanulni a tanítványaimtól, mivel odaadást, lelkesedést és effajta nagyon jó tulajdonságokat tanulhatok tőlük. Cserébe próbálom velük és általában minden emberrel megosztani azt, amit a mestereimtől tanultam. Azt tanítom, hogy a jóga veleje az, hogy az ember sokkal inkább egy testtel rendelkező lélek, mint egy test, aminek néha lelke is van. Segíteni akarok nekik abban, hogy megtalálják a saját útjukat egy eleven és szeretetteljes kapcsolat létesítésére a Legfelsőbbel, és ez ne csupán egy rituális, klasszikus vagy hivatalos út legyen, hanem eleven hit.

Egyébként a mi avatási rendszerünkben három alapkövetelménynek kell megfelelni. A jelöltnek úgy kell közelítenie a Legfelsőbbhöz, mint szerető Istenhez, a szeretet Istenéhez; a lelki gyakorlataink szempontjából kedvező ajánlásokat és elveket kell tanulmányozniuk, követniük és a gyakorlatba átültetniük – beleértve az ahimszát, az egyéni meditációkat és a közös szolgálatokat; s végül aktívan ki kell fejezni elköteleződésüket, a kisebb és nagyobb közösség aktív tagjaivá kell válniuk. Összpontosítás a Jóistenre, a tanításokra és a szangára.Leave a Reply