Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
9daccd0b80e662a600a2df74859201f0

(Szvámí Tírtha, 2013.01.04-ei szófiai reggeli előadása)

Csak a tudatlanok mondják, hogy az odaadó szolgálat (karma-jóga) különbözik az anyagi világ analitikus tanulmányozásától, a szánkhjától. A nagy tudásúak szerint, aki helyesen halad a két út egyikén, az mindkettő eredményét elnyeri.“[1]   

A darsanák, a klasszikus indiai filozófiai iskolák – mindig párokba rendeződnek. A logika például az anyagelvű tudományokhoz vagy atomizmushoz kapcsolódik. A jóga, mint misztikus út, mindig kapcsolódik a szánkhjához – a létezés analitikus vizsgálatához. Míg a rituálék tudománya, a szakrális tevékenységek a Védántához kapcsolódnak – ez a Védák ontológiai, lételméleti bölcselete. Tehát ezek mindig párokba rendeződnek. S ebben a versben Krsna a következőket említi: “Aki helyesen halad a két út egyikén, az mindkettő eredményét elnyeri.”

Ez ismét bizonyíték a transzcendentális folyamatra. Ez anyagi szinten nem így történik. Megpróbálsz ebédet főzni, s ezzel együtt már a vacsora is készen van. Ez lehetetlen! Igaz, hogy ez az aszkétákkal néha megtörténik, a reggelit is beleértve. Azonban, általában egy dolgot teszünk, s ennek eredményeként egy gyümölcs terem. Ha egy másik tevékenységgel vagyunk lefoglalva, akkor annak egy másik gyümölcs lesz a következménye. Lehetetlen mindkét eredményt elérni. Mivel az anyagi világ logikusan épül fel – azonban teljesen illogikus. Míg a lelki világ teljesen illogikusnak tűnik, holott teljesen logikus. Mert ott, ha az egyik úton jársz, akkor ezzel mindkét út eredményét is elnyered.

Mit is jelent a világ analitikus tanulmányozása, a szánkhja?  Kiválasztjuk, hogy mi a felszínes és mi a lényeges; mi a lelki és mi az anyagi; az állandó és az ideiglenes. S elfelejtjük az ideiglenes dolgokat, több figyelmet szentelünk az állandóakra. S mi is valójában a jóga? A jóga egy misztikus út, mely élő és szeretetteljes kapcsolatot teremt ember és a Legfelsőbb között. Ez a tökéletesedés útja. S ez egy misztikus út. A misztikus szó eredete nem az angol “mist” – köd szóból származik, hanem görög eredetű és a jelentése pedig “hallgatni”. Tehát csöndben maradni – ez az igazi miszticizmus. Határozottan állíthatjuk, hogy a jóga egy misztikus út és a miszticizmus nem igazán tanítható. Lehetetlen bárkit is megtanítani a misztikus tapasztalásokra. Tehát, ez nem szavak által történik. Ez nem szavakkal adható át, azonban az igazán misztikus mesterek, képesek olyan körülményeket, közeget teremteni, hogy a gyakorló misztikus tapasztalásokhoz jusson. Tehát, mit részesítetek előnyben? Analitikus tanulmányozását a “jó és rossz” dolgoknak, vagy inkább a misztikus élményeket?

Hajagríva: Én a misztikusat.

Szvámí Tírtha: Te a misztikusat, tehát egy misztikus. Mások? Ők is a misztikusat? Akkor, kérlek benneteket, hogy gyakoroljátok a szánkhját! Tegyetek különbséget a helyes és a helytelen; az anyagi és a lelki között, s elnyeritek a lelki tapasztalásokat! Mivel ez a két iskola mindig együtt jár, s ahogy Krsna említi az idézett versben: “aki helyesen halad a két út egyikén, az mindkettő eredményét elnyeri.”

Egyszer egy kezdő bhakta panaszkodott a mesterének: “Ó, Mesterem! Elmondtad, hogy hogyan ajánljunk fel füstölőt Krsnának – két körzés a lábhoz, és így meg így… De ha számolok, akkor nem tudok az Úrra figyelni.“ A Mester pedig így válaszolt: “Ó, kedves fiam, ha az Úrra figyelsz, akkor megszámolod hányat kell körözni.” Látjátok, ha odaszentelitek magatokat az egyiknek, akkor mindkettő eredményét elnyeritek. Mert a körök számolása, a körzés, hogyan kell felajánlani, valamennyi formaság – ez épp olyan, mint a szánkhja, elemzés. Természetesen az előbb említett példa nem része a szánkhja iskolának, viszont az elemzés – számolás, választás, helyes cselekedet – igen. De élő és szeretetteljes, misztikus kapcsolatot létesíteni a Legfelsőbbel és szeretettel felajánlani egy füstölőt – ez az igazi jóga.

[1] Bhagavad-gítá 5.4.

 Leave a Reply