Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha, 2018.01.04-i szófiai esti tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása)

Most pedig nézzük meg az öt elsődleges odaadó szolgálat közül a harmadik kategóriát, ami Krisna közeli társairól szól.

Dváraká városában a következő bhaktákat tartják Krisna közeli társainak: Uddhava, Dáruka, Szátjaki, Srutadéva, Satrudzsi, Nanda, Upananda és Bhadra. Valamennyien titkáraként vannak az Úrral, de néha személyes szolgálatát is végzik.”[1]

Ismerkedjünk meg közülük az első kettővel. Ki Dáruka? Ő Krisna szekérhajtója, ami egy nagyon tekintélyes pozíció. Miért? Mivel Krisna ugyanazt a feladatot végzi, mint Dáruka, miután Ardzsuna Őt választotta és nem pedig Krisna seregét. Ez egy nagyon bensőséges dolog, mivel Krisna alázatosan vállalja azt, hogy szolgálja barátját. De próbáljátok csak elképzelni azt a személyt, akitől Krisna elfogadja azt a szolgálatot, hogy a kocsihajtója lehet!

Az emberek néha azt gondolják, hogy ha van egy tekintélyes autójuk, az már valami, és nagy örömmel vezetik, de ez még mindig nem olyan előkelő, mintha privát sofőrük lenne. Saját járművet vezetni elég hétköznapi, közönséges dolog. Miért? Mivel itt azt láthatjuk, hogy Krisnának saját kocsihajtója van Dáruka személyében, ami igencsak elegáns dolog. Néha Krisnának ehhez van kedve, hát nem csodálatos? Ez egy igazán bensőséges kapcsolat, ugyanakkor Krisna ily módon felügyelet alatt is áll, mivel ha a saját fogatát vezeti, akkor csak Ő tudja, hogy merre jár. Viszont, ha van egy kocsihajtótok, akkor másvalaki is tisztában van azzal, hogy hol jártok. Valakinek mindig ott van a szeme rajtatok.

Ez a személy Dáruka, aki jól ért a járművek szereléséhez és nem meglepő, hogy ez a jelentése a nevének is.

Most pedig nézzük meg, hogy Krisna bensőséges társai közül ki a második személy. Ő Uddhava, Krisnának egy nagyon különleges barátja. Mielőtt Krisna elhagyta ezt a bolygót, Uddhavának furcsa érzése támadt, hogy már nincs túl sok ideje hátra, így alázatosan megkérte Krisnát: „Összefoglalnád kérlek még egyszer, hogy mi a legfontosabb az életben?” És ekkor Krisna elismételte tanításainak a végkövetkeztetését az Uddhava-gítában. Ezek a Bhágavata-purána 11. énekének rendkívül tömör és jelentőségteljes tanításai.

Uddhava szintén nagyon bensőséges barátja Krisnának, aki néha még a hírvivő szerepét is játssza. Mivel nagyon hasonlít Krisnára, amikor Vrndávanba érkezett a gópík teljesen összezavarodtak: „Lehet, hogy visszatért szeretett Kirsnánk? Ó nem, ez csak Uddhava…” Uddhavára a különböző stílusok jellemzők, mint ahogy a Krisnával való kapcsolata is nagyon változó. Alapvetően baráti a viszonyuk és egy kicsit feljebbvalója is Krisnának, mint egy idősebb rokon, vagy barát, egy szerető barát. Érzitek a különbséget az egyszerű barát és a szerető barát között? Nagyon nagy a különbség!

Az Úr Krisna sok-sok közeli társa közül Uddhavát tartják a legkiválóbbnak. A következő leírás őt mutatja be: „Teste feketés színű, akár a Jamuná folyó, és hasonlóan hűvös. Mindig olyan virágfüzérek ékesítik, melyeket előzőleg az Úr Krisna nyakában volt, és sárga selyemből készült ruhát visel. Két karja olyan, mint egy kapu két keresztrúdja, szeme olyan, mint a lótuszvirág, és ő a legfontosabb bhakta az Úr valamennyi társa közül. Ajánljuk hát tiszteletteljes hódolatunkat Uddhava lótuszlába előtt!”

Uddhava a következőképpen beszélt Srí Krisna transzcendentális tulajdonságairól: „Az Úr Srí Krisna, aki mesterünk és imádandó Istenségünk, az Úr Siva és az Úr Brahmá vezére és az egész univerzum irányítója, engedelmeskedik nagyatyja, Ugraszéna parancsainak. Ő a tulajdonosa sok millió univerzumnak, mégis egy parányi földért esdekelt az óceánhoz. S annak ellenére, hogy a bölcsesség óceánjához lehet hasonlítani, néha tőlem kér tanácsot. Végtelenül hatalmas és nagylelkű, mégis úgy hajtja végre tetteit, akár egy közönséges halandó.”

Látjátok, ez az, amit csodálunk, amit szeretünk Krisnában, hogy emberként jön el közénk.

(folytatása következik)

1. Az odaadás nektárja, 36. fejezetLeave a Reply