Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
A Bhagavad-gítá bevezető fohászaiban később ez áll: “vandé ham srí gurún…. A korábbi fohászban az “om agjána” általánosságban szólt a lelki tanítómesterhez. A “gurún” szó többes számot jelöl. Ez azt jelenti, hogy nem csak egy, hanem sok mesterem van. Mindenkinek a tiszteletemet ajánlom hát, aki a mesterem. Ezért azt mondják, hogy nem érhetsz el tökéletességet az által, ha csak egy mestert követsz. Egyetértetek?

Krpadhám: Nem. Egyáltalán nem értek egyet.

Tírtha Mahárádzs: Miért nem?

Krpadhám: Mert nehéz sok embernek odaszentelődni, sokkal egyszerűbb egynek odaszentelődni, egy személy felé fokuszálni szeretetünket. Mindig van egy, akinek jobban odaszenteled magad, mint a többieknek.

Tírtha Mahárádzs: Ez részben fanatikus!

Krpadhám: Igen, ez az.

Tírtha Mahárádzs: Radikálisan fanatikus! Ha megvizsgáljuk ezt a kérdést, hogy vajon egy személyt, vagy többet kövessünk-e, mi a véleményetek – egy vagy több?

Manóhari: Egy.

Dani: Úgy gondolom, hogy valójában tanácsokat és tudást sok embertől kapunk, mert különböző nézőpontokat mutatnak meg nekünk, de a végén általában van egy fő tekintély, aki összegyűjti és elmagyarázza mindezen nézőpontokat, egy egyszerű nézetben.

Paramánanda: Azt gondolom többet követünk, amíg megtaláljuk azt az egyet.

Dámódar: Én a „mindenki egyért, egy mindenkiért” elven gondolkodtam el. Talán a kettő kombinációja.

Prána Krsna: Egy.

Tírtha Mahárádzs: Ez itt egy radikális csapat!

Jasódá: Az én érzéseim a Daniéhoz hasonlóak. Srí Gurut követjük, de egy nagyon különleges személy formájában.

Dragi: Azt gondolom, egy gurunk van.

Dévanáth: Sok.

Prémánanda: Az én verzióm az, hogy az Istenszeretet bármely lelken keresztül elérhet hozzánk, de megmentő csak egy van.

Préma-latá: Ez után én már nem tudok mit mondani.

Tírtha Mahárádzs: El kell jutnunk egy közös pontra, habár mindannyian elmondtátok a személyes véleményeteket. Az igazi nézőpont azonban az egységes harmónia. És igazából egyet követve sokat fogunk követni, és sokat követve, egyet fogunk követni. Mert ha személyes lelki tanítómesteredre fókuszálsz, azáltal az egész paramparát követni fogod, az egész tradíciót. Egy személyben tehát sokat találsz. És ha sok kvalifikált személy tanácsát, tanítását és bölcsességét követed, ott meg fogod találni az egy egységes alapelvet. És ez Krsna guru funkciója. Sríla Srídhar Mahárádzs rendkívül mélyen írja le – hogyan terjed ki ez az isteni alapelv az emberekre. Ezért az egyben imádjuk a sokat, a sokban pedig az egyet. Ez a teljes látásmód. Ez a szintézis. Mert ameddig csak egy tézisünk van, addig találkozhatunk antitézisekkel. Ilyen a kettősségek világa, de hogy megszabaduljunk a kettősségektől, el kell jutnunk a szintézis szintjére.

Prémánanda kérdése: Megtennéd, hogy kommentálod a kijelentést, amit hallottam? A siksá és diksá guru közötti különbséget tárgyalta. És azt mondja, hogy a siksá-guru az a személy, aki azt mondja neked: „Nézd fiam, ott van a sarkon a bolt, van ott kenyér, menj és vegyél.” A diksá-guru pedig ugyan ezt fogja mondani, de pénzt is ad hozzá.

Tírtha Mahárádzs: Valóban?! Istenem! Most bajban vagyok! És…?

Prémánanada: Így magyarázták el a kétfajta guru közötti különbséget egy olyan személynek, aki nem hallott még róla, nem tudta, hogy mit jelent az egyik és mit a másik. Ha szeretnéd esetleg kommentálni.

Tírtha Mahárádzs: Nos, nagyon szép magyarázat. Nem ismertem ezt korábban. Ha tudtam volna korábban…

Mint alapmagyarázat lehet, hogy segít az embereknek. De a guru elv igazából egy. És több. Az egy sok formában nyilvánul meg. És a sok különböző forma, egy alapvető pontra fókuszál. Nem mondhatjuk tehát azt, hogy az egyik guru jobb vagy fontosabb, mint a másik. Mert ebből a szempontból azt mondhatjuk, meg kell értenünk, hogy a guru egy, egy isteni elv, isteni segítség, mely kiterjed ránk. És néhányaknak a diksá-guru a legfontosabb. Másoknak pedig a siksá-guru a fontosabb. Az egyiknek a náma-guru a fontos, a másiknak a mantra-guru. Másnak a szannjász-guru. Megint másnak a rasza-guru. Oly sok guru van tehát! Oly sok mesterünk van! De ahogyan egyikőtök említette, megmentő csak egy van. Az a különleges személy, akin keresztül a legtöbb inspirációt kapjuk – ő a mi megmentőnk. És ez a guruk bármely típusa lehet. Van, aki azt mondja, hogy még az elméd is lehet a gurud. És sokan azt a paramparát követik. De először meg kell tisztítani az elmét, és akkor válik igazi tanácsadóvá. Gyakorlatilag tehát, ha megvan a látásmód és szükségét érezzük, hogy tanácsokat kapjunk – akkor ennek nincs határa. Az ízlésed szerinti tanácsokat fogsz találni. De Krsna nem függ sem a diksától sem a siksától. Adhat diksát a siksán keresztül és siksát a diksán keresztül – amit csak szeretne, bármit megtehet. Nincs korlátozva. A te felfogásod korlátozott, de Ő nem.

 Leave a Reply