Archives

Calendar

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
First-Step

(Szvámí Tírtha 2016.01.08-i szófiai esti tanításából)

Azért gyűltünk itt össze, hogy lelki eszmecserét folytassunk s nagyra értékelem, hogy eljöttetek, mert sok dolog van, ami összeköt bennünket, például a közös lelki érdeklődésünk és a lelki céljaink – a végső cél, melyet elérhetünk. S megosztunk még valami nagyon közös sajátságunkat – a különbözőségeinket, amelyekkel rendelkezünk. Ez még szebbé teszi az összképet, mint ahogy egy kert is szép, ha csak egyfajta virágból áll; de még szebb, ha sok különféle virág nyílik benne. Hasonlóak vagyunk, mint a különböző virágok ugyanabban a kertben. S ez a különbözőség annyira összeköt bennünket, mert mindannyian azért dolgozunk és élünk, hogy még szebbé tegyük ezt az isteni kertet.

Éppen azon gondolkoztam, hogy sokatokkal már reggel is találkoztunk és közületek jópáran egy hosszú, kemény munkával töltött nap után ismét ideszentelitek az időtöket, hogy eljöjjetek az ásramba. Milyen volt a napotok? Vajon ez a nap egy újabb lépés volt az örökkévalóság felé vagy egy újabb lépés az idő, az energia és a figyelem elvesztegetésére? Remélem a napotok olyan volt, mellyel egy lépéssel közelebb kerültetek az örökkévalósághoz. Hogyan tudjuk ezt megtenni? Úgy, hogy mindig tudatában vagyunk a végső kötelességünknek itt a Földön.

Nemrégiben olvastam néhány írástudatlan kínai hölgy életszemléletét. Azt mondták: „Valaki világra hozott bennünket, mi pedig másokat hoztunk a világra – mi egyéb lenne a feladatunk?” Azt gondolhatnátok, hogy ez túl egyszerű. De, ha ezt az élet szentségének végzett szolgálatnak tekintjük, akkor ez egy teljes lelki utazás. Tehát minden a tudatosságtól függ. Ha állandóan, folyamatosan fenn tudjuk tartani ezt az összekapcsolt, isteni, lelkiséggel átfűtött tudatosságot – akkor minden nap egy lépéssel közelebb kerülünk az örökkévalósághoz. Akkor ez nem időveszteség.

Viszont reggel megértettünk egy nagyon közös jellemzőt, mely mindannyiunkat összeköt, amikor arról beszéltünk, hogy ki az alkalmas jelölt a bhakti gyakorlására. Elevenítsük fel, hogyan is hangzott: „A nagy lelkekkel, a mahátmákkal társulva, az emberben felébredhet egy parányi vonzalom Srí Krsna iránt, ugyanakkor azonban megeshet, hogy továbbra is nagyon ragaszkodik a gyümölcsöző cselekedetekhez és az anyagi érzéki élvezethez, és nem kész arra, hogy különböző lemondásokat végezzen. Ha az ilyen ember rendíthetetlenül vonzódik Krsnához, alkalmas jelöltté válik arra, hogy odaadó szolgálatot végezzen.”[1]

Látjátok ez az, ami összeköt bennünket. Valami jószerencse folytán lehetőséget kaptunk a tiszta bhaktákkal való társulásra, de azért még megvannak az árnyoldalaink és nem igazán állunk készen, hogy különböző lemondásoknak végezzünk. Ez a mi helyzetünk. Azonban ez tesz bennünket alkalmas jelöltekké a tiszta lelki gyakorlatok végzésére.

(folytatása következik)

[1] Az odaadás nektárja, 3. fejezet

 Leave a Reply