Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Bhakti Kamala Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. szeptember 2, Szófia)
Mikor elkezdünk mantrázni, elindul a varázslat. Mert nagyon sokszor a lelkünket annyira befedi az anyag, az illúzió, hogy majdnem lehetetlen, hogy egy csöppet is kilássunk belőle. Néha még mozdulni is nehéz. Ha azonban szeretnéd megmozgatni a lelked, szeretnéd lerázni az illúzió ezen szoros kötelékét, csak kezdj el szíved legmélyéről mantrázni vagy énekelni.
Azt mondják Istent nagyon könnyű megközelíteni, mert nagyon közel van. Ne kerüljetek hát távol Tőle! Mikor megszólal a bhadzsan vagy te repülsz oda, vagy az a világ repül ide. Vagy félúton találkozunk.
Mikor reggel összegyűlünk, vagy csak magad vagy, mert nincs lehetőség együtt lenni, mi az, amit tehetünk? Csinálhatsz egy kis felajánlást az otthonodban, felajánlhatsz néhány virágot, füstölőt… Mert így azzal indul a napod, hogy adsz Istennek, és ez így tökéletes. Aztán énekelsz, dicsőíted. Dicsőítheted egyetemes formában: „óm namó bhagavaté vászudévája”, ez egy egyetemes ima. Vagy mondhatod több raszával: „Dzsaja Rádhé Sjám Dzsaja Rádhé Sjám”. Ahogy tetszik. Az éneklés szárnyat ad a léleknek. Nem tudsz többé az illúzióban ragadni, a lelked egyszerűen csak szárnyalni kezd. Miután reggel leromboltad tudatosságod korlátait csak ülsz csendben, teljesen némán, megnyitod mindazon különböző dolgokat, amiket meg kell nyitnod, megszabadulsz minden bonyodalomtól, amitől meg kell szabadulnod, kitárod szíved végül, teljesen… Ez egy nagyon fontos lépés, ne hagyjátok ki… Aztán megérinted a dzsapádat… és villámok szikráznak a dzsapa-szemek körül. Ahogyan a moziban szokták mutatni, történik valami és hírtelen elektromosság cikázik az illető körül… Olyannyira fel vagy töltve lelki energiával, hogy amikor megérinted a dzsapádat… szikrázik… Oly sok energia van jelen, oly sok szépség. Ilyennek kéne lennie a reggeli dzsapázásod minőségének, szikrák és villámok. És ha ilyen csodálatosan indul, tökéletes lesz a napod.


Leave a Reply