Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2005. szeptember 7, Ahtopol)
Általában azt gondoljuk, hogy a legnagyobb bűn az emberölés. Ez a legszörnyűbb bűncselekmény, amit csak elkövethetünk. Azonban van valami más, ami még ennél is szörnyűbb, a legnagyobb bűn.
Egy nagyon fontos pont az, hogy a lélek nem megölhető. A lélek örökkévalóságában tehát a legnagyobb probléma nem megölni valakit, vagy véget vetni jelenlegi életének. Mert örök lélek, folytatni fogja valamilyen módon. Ily módon csak egy személyt hátráltatsz, de a többiek tovább haladnak. Ha azonban lerombolod a kultúrát, megölöd az összes embert, aki része a kultúrának. Ha tiltott kapcsolatot tartasz fenn tiltott személyekkel, az azt jelenti – egyszerűen szólva – például, hogy elárulod az országod. Ez egy hatalmas bűn, mivel az egész országra hatással van. Ha elárulod a mestered, az egész missziót érinti. Ha elárulod a családod, mindenki szenvedni fog. Ezért ha elárulod, ha nem vagy hű a kultúrához, ha tönkreteszed, ez a legnagyobb bűn, amit csak el tudsz követni, mert ez mindenkire hatással van, tönkreteszed az egész rendszert, amit Isten adott. Egyetértetek? Súlyosabb, mint egy embert hátráltatni. Tömeges bűncselekmény.
Ne irtsátok ki tehát a kultúrát! Árulónak lenni nagyon veszélyes. Ez életünk minden szintjén láthatjuk. Titkos ügynöknek, vagy hazaárulónak lenni, lehet, hogy nagyon izgalmas – híres filmeket készíthetnek erről – azonban nem valami magas erkölcsi szint. Próbáljátok tehát megóvni a kultúrát. Természetesen először meg kell értenünk, hogy mi is a kultúra. Ezért minden részvevő vizsgálja meg a vaisnava kultúrát, a lelki kultúrát.
Mi az anyagelvűség három parancsolata? Csupán háromról van szó, nem kell egy tízes listát készítenetek. Az mondhatjuk, hogy kóla, chips és térerő. Az hiszem ezek inkább az „új korszak” parancsolatai. A materializmus három alappillére, hogy az ember egy állat, a lélek nem létezik és Isten csak kitaláció. És ezt hívom én a legnagyobb bűnnek! Mert ez lerombolja a kultúrát! Lerombolja a hitedet és önbecsülésedet.
Vizsgáljuk meg tehát a vaisnava kultúra alappilléreit, melyet Alexander Dumas mond ki: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!” Mindenki egyért, Krsnáért dolgozik! És egy mindenkiért, vagyis a lelki tanítómester mindenkiért.
Ha tehát csak ezt az egy alapelvet követjük, az egy nagyon egyszerű változat, nincsen tízparancsolat, nincsen még három sem, csak egy! „Egy mindenkiért, mindenki egyért!” És így felépíthetjük a vaisnava kultúrát. Ebben a francia íróban tehát láthatjátok a gyakorlati vaisnava filozófia előfutárát. Van azonban egy másik híres író és gondolkodó – Goethe – aki szintén adott egy következtetést. Azt mondta, hogy a legmagasabb eszmény az önkéntes meghódolás. És hogyan lenne ez lehetséges szeretet nélkül? Sríla Srídhar Mahárádzs azt mondja: „Halj meg, hogy élhess.” Önfeláldozás. A legmagasabb eszmény tehát az ÖNZETLEN és ÖNKÉNTES odaadás. És hogyan is lenne ez lehetséges istenszeretet nélkül? Tehát Goethe-t is tekinthetjük a gyakorlati vaisnava filozófia előfutárának.
És végül, Dumas és Goethe után olvashatod a bhakti sásztrákat ahol pedig egyértelmű választ találsz.


Leave a Reply