Archives

Calendar

January 2021
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
слънчев поглед_n

(Szvámí Tírtha 2015.09.07-i szófiai reggeli tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása)

Azt a látásmódot kell elsajátítanunk ahhoz, hogy képesek legyünk meglátni a dolgok kapcsolatát a Legfelsőbb Úrral. Miként tudjuk elérni a látásmódnak ezt az átalakulását – mi a javaslatod?

Paramánanda: Az Úr bhaktáival történő társulás által.

Szvámí Tírtha: Igen, ez nagyon fontos. S mi a saját, személyes erőfeszítésünk, hogy létrejöjjön ez a változás?

Paramánanda: Hogy szenteljük oda magunkat a Szent Névnek.

Szvámí Tírtha: Helyes. Ne feledkezzetek meg Gurudév példájáról. Egyszer azt mesélte nekünk, hogy amikor ő nagyon fiatalon Svédországban beköltözött az ásramba, egyik reggel elment a parkba egy dzsapasétára. Teljesen belemerült a mantrázásába és hirtelen azt vette észre, hogy ‘Várjunk csak egy pillanatra, ez a bokor megváltozott! Már nem ugyanaz a bokor, ami volt.’ Hirtelen minden dolog, amit látott elkezdett megváltozni. Azelőtt csak egy jelentéktelen bokor volt, majd egyszerre csak élővé változott, mely teljes mértékben lelki energiával lett átitatva. Tehát, ha meg akarjátok pillantani magatokat a tükörben, akkor  mantrázzatok, mantrázzatok többet. Vagy, ha a jelenlegi környezeteteket szeretnétek jobb színben látni, akkor dzsapázzatok többet! S egy másik világot fogtok látni. Szintén, hogyha meg akarjuk látni az Isteni valóságot – ez az út. Kapcsolódjatok össze Vele; ha nem vagytok összeköttetésben, akkor nincs nyitva az átjáró a számotokra. De amint átadjuk önmagunkat és az imáinkon, a mantrázásunkon keresztül összeköttetésbe kerülünk Vele – az ajtó feltárul. Tehát ez a mi reménységünk, hogy meg fog változni a látásmódunk. Ezért zengjük a Szent Neveket.

Tehát az első osztályú bhakták mindenhol érzékelik Srí Krsna jelenlétét. „A dzsungel fái és liánjai gyümölcseik s virágaik terhével meghajoltak az Úr előtt, mert úgy érezték, Srí Krsna az éltető erejük. Tiszta istenszeretetüknek köszönhetően az Úr jelenlétében lelki derűvel és rajongó örömmel, dúsan záporozták a méznektárt.” (Bhág.10.35.9.) Ez az Istenség iránt érzett tiszta szeretetük által volt lehetséges.”[1] Ez egy idézet a Srímad Bhágavatamból; és a szentírások sokszor leírják, hogyan változik meg minden, amikor Krsna megjelenik. Ahogy sétál, valamennyi növény elészórja virágát és még a fák is meghajolnak. A mozgó élőlények megtorpannak, várnak és a mozdulatlan élőlények, mint a fák reszketni kezdenek, s hatalmas mennyiségű nektárt záporoznak.

Ha szeretnénk az életünket ennek a versnek a mintájára alakítani, hogy miként tudjuk a legjobbat kihozni a jelen helyzetünkből, hogyan tudunk hatalmas mennyiségű nektárt záporozni, akkor ez csak az Istenség iránti tiszta szeretetünk által lehetséges. Ha ez megvan, akkor csak nektár fog áradni belőlünk. Ha valami más van odabent, akkor nem a tiszta nektár fog jönni. Akkor egy kevert, egy koktél dologgal fogtok rendelkezni. Néhány csepp nektár, néhány csepp keserű valami és így tovább. Tehát kérlek ápoljátok lelketeket az isteni tudás által, ily módon bármi is jöjjön belőletek az tiszta nektár lesz.

(folytatása következik) 

[1] Bhaktivédánta Szvámí Prabhupád: Az élet végső célja

 Leave a Reply