Archives

Calendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
key

(az előző hétfői gondolatmenet folytatása) 

Mahádév kérdése: Van bármely előírás a guru és a tanítvány közötti kommunikációra vonatkozóan?

Szvámí Tírtha: Igen! Hasznos, hogy a legostobábbnak érezzük magunkat a mesterünk előtt, ugyanakkor azt is mondják, hogy a mestered előtt ‘ne viselkedj úgy, mint, aki a legostobább!

A viccet félretéve: ez nem csupán tisztelet kérdése, hiszen általában tiszteljük a tekintélyt. Ám különösen az isteni szeretet, a bhakti ösvényén járva a szeretetet próbáljuk gyakorolni. A formális tiszteleten túl szükség van egy szeretetteljes kapcsolatra a mester és a tanítvány között, és ez mindkettejük fejlődését segíteni fogja – egy nagyon is gyengéd módon. Ez egy nagyon lényeges gyarapodás a lelkiségben – amikor meg tudjuk tisztítani az érzelmeket azért, hogy ezek ne csupán egyszerű emberi érzések legyenek, amelyek jönnek és mennek, sokkal inkább valódi, mély, nagyon csiszolt lelki visszatükröződések, érzelmek, kapcsolatok. És utána ezek fogják megtisztítani a tudatot olyannyira, hogy sokkal inkább lehetővé válik az isteni valósághoz való közel kerülés.

Mahádév: Ha szeretetteljesek vagyunk a lelki tanítómesterünk felé, hogy kell tekintenünk e szeretetre? El kell vajon különítenünk a guru elv iránt érzett vonzalmat az ember iránt érzett vonzalomtól?

Szvámí Tírtha: Szerintem egyszerűbb tisztelni az elvet és szeretni az embert. Ám ha az elvet szeretitek, és az embert tisztelitek, szerintem az is egy jó kombináció lehet. Valahogyan mindkét képességet gyakorolnunk kell, mivel a tisztelet vagy megítélés sokkal inkább agyi funkció, vagyis intelligencia kérdése. A vonzalom vagy szeretet pedig sokkal inkább a szív feladata. A magasabb valóság megközelítéséhez szerintem mindkét képességünket használnunk kell. Néha az intellektuális képességünket kell gazdagítani egy kis érzelmi többlettel, máskor meg az érzelmi síkon van szükség az intelligencia segítségére. Tehát ha mindkét minőséget a megfelelő és harmonikus fejlődés érdekében tudjuk felhasználni, azt hiszem, akkor nagyon áldottak vagyunk.

Mahádév: Mit kell a tanítványoknak inkább alkalmazni az életükben – az érzelmeket vagy az elmét?

Szvámí Tírtha: Ez személyfüggő. Azoknak, akik sokkal inkább az elme síkján mozognak, azt szoktam javasolni: “Kérlek, kicsit érzelmesebben!’ Azoknak, akik pedig túlzottan érzelmesek, általában ezt tanácsolom: “Gondolkodj többet!” Hiszen akár egyik, akár a másik szélsőség felé mozdultok el, az nem segít. Egy magasabb szintézishez mindkét fő emberi képességre, vagyis az agy és a szív egységére van szükségünk, mivel akkor ezek egysége fog felemelni minket a magasabb síkra – nem pedig csupán az egyik vagy a másik. Éppen ezért úgy gondolom, a lelki siker kulcsa a magasabb szintézis egysége.

Mahádév: A nyugati embereknek általában gondot okoz a tekintély elfogadása. Vajon hogy tudja egy nyugaton élő ember olyannyira megnyirbálni az egóját, hogy el tudjon fogadni egy magasabb tekintélyt az életében?

Szvámí Tírtha: Azt hiszem ez egy általános betegség itt. Évszázadok óta így trenírozzák a nyugatiakat: ‘Harcoljatok a saját jogaitokért! Legyetek függetlenek!” Ezek értéknek számítanak a képzésünk, oktatásunk során, ezért egy olyan lelki rendszerrel találkozni, ahol a tekintélynek nagy a szerepe, az számos konfliktus forrása lehet. De szükség van a tekintély mély megértésére. Mi az a hierarchia például? Általában nem szeretjük a hierarchiát, de ha megvizsgáljuk a szót, a hierarchia szó szerinti jelentése: ‘a szentség ősi rendszere’. Ha lelkileg fejlődni szeretnénk, akkor feltétlenül szükségünk van erre az ősi áldott isteni struktúrára az életünkben.

Tehát ha megtaláljuk azoknak a kifejezéseknek a helyes megértését, amelyeket nem tudunk kezelni, vagy melyekkel nem vagyunk tisztában, úgy hiszem, éppúgy fejleszthetjük megértésünket, mint gyakorlatunkat.

 

(folytatása következik)

 Leave a Reply