Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
waiting

(Szvámí Tírtha 2016. 08. 22-i ludastói esti tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

„A legfelsőbb igazság az illúziótól megkülönböztetett valóság, amely mindenki javát szolgálja.”[1]

Ha két lábbal az anyagi világban álltok, azt fogjátok mondani: „A lelki üzenet nem valós.” Viszont, ha két lábbal a lelki világban álltok, azt mondjátok: „Az anyagi nem létezik”. Ezek egyértelmű dolgok a két eset teljesen világos. A probléma abból fakad, hogy az egyik lábatok itt van a másik pedig odaát. Akkor nem tudjátok, hogy mi valós és mi valótlan. Döntsétek el, hogy melyik oldalon álltok; hova szeretnétek tartozni – ide vagy odaátra? Akkor majd jobban fogjátok látni a valóságot és az illúziót! Természetesen, ha az anyagi világban álltok, akkor még a valóságotok is irreális lesz, ami pedig nem valódi, nagyon igazinak tűnhet. De ha két lábbal már odaát vagytok, akkor az, amit valósnak tartotok, nagyon is valóságos lesz, és amit irreálisnak tartotok, az nagyon is valótlan. Ezért van szükségünk azok tanítására, akik a másik oldalon vannak, mert átadják az isteni üzenetet és lefordítják azt a mi nyelvünkre, hogy megérthessük.

Tehát az isteni igazságot, mely mindenki jólétét szolgálja megkülönböztették az illúziótól. Megpróbálunk bekukucskálni ebbe az isteni valóságba, hogy egy lopott pillantást vessünk reá. Miért lopott ez a pillantás? Mivel így érdekesebb, varázslatosabb. Ami könnyen elérhető, azt általában nem értékeljük eléggé! De, ha lopnunk kell ezt a pillantást az isteni valóságból, akkor arra azonnal kaphatóak vagyunk!

Néha nem tudjuk eldönteni, hogy mi igaz és mi hamis. De itt kapunk annyi biztatást, hogy ez félreérthetetlen legyen. Csak követnetek kell a folyamatot és akkor majd megértitek!

Hogy folytatódik ez a Bhágavatam vers? „Ez az igazság gyökerestől elpusztítja a háromszoros szenvedést.” Keleten azt mondják: „Az élet szenvedés és gyötrelem!” Mégis azok az emberek állandóan mosolyognak. Itt Nyugaton, azt gondoljuk, azt reméljük, hogy az élet vidám lesz, mégis nagyon savanyú az ábrázatunk. Valami nem stimmel! Tehát az anyagi lét nyomorúságát nem könnyű kiirtani. S be kell vallanom eleinte azt gondoltam, hogy a bhakták mentesek az anyagi szenvedéstől. De úgy tűnik ez nem így van! Mi is ki vagyunk téve az anyagi élet megtapasztalásának. Ennek ellenére reménykedhetünk abban, hogy Valaki vár ránk a végén!

S így folytatódik: „E szépséges Bhágavatam, amelyet a nagy szent Vjászadéva állított össze [érett tudása teljében], önmagában elegendő Isten megvalósításához. Mi szükség hát más írásra?” A Bhágavatamot egy élő bhágavata állította össze és közvetíti a számunkra. Vjászadéva testesíti meg az ideális gurut. Miért? Mert az isteni tudás, isteni felismerés birtokában van. „Érett tudása teljében” – ez pedig annyit jelent, hogy korábban majdnem teljesen fel volt hatalmazva, de mivel kellően érett volt hozzá, ezért teljesen fel volt hatalmazva. Ugyanez megtörténhet velünk is – elérhettek egy magas szintű megvalósítást. De amikor eléritek a teljes önmegvalósítást, akkor teljesen fel lesztek hatalmazva, a lelki érettségetek által. Ez hosszú időbe telik! Éppúgy, mint az anyagi életben – ahhoz, hogy felnőtt emberként tekintsünk rátok, el kell telnie jónéhány évnek, hosszú évek előkészülete után, egyszer csak észhez tértek; hasonlóan van ez a lelki életben is – ugyanaz a megvilágosodási folyamat. S mi a Bhágavatam áldása? Ez önmagában elegendő a Legfelsőbb teljes megvalósításához! Ezért azt mondják, hogy: „Mi szükség hát más írásra?” Mert itt megkaphatjátok az alapvető és lényegi információkat a Legfelsőbb Istenről. Információkat kaphattok Róla úgy, mint az Univerzum Legfelsőbb Ura és meg is érthetitek Őt, úgy, mint a szívek Ura. S ez az igazán lényeges információ!

„Amint az ember figyelmesen és alázatosan hallgatja a Bhágavatam üzenetét, e tudás művelésével megszilárdítja szívében a Legfelsőbb Úr helyzetét”.

Hány milliószor hallottuk már, hogy a Legfelsőbb Úr jelen van mindenki szívében, de vajon mennyit értettünk meg ebből a nagyon egyszerű tényből? Egy lopott pillantás, egy lopott pillantás a szívekbe. Tehát arról van szó, hogy ott felismerhetjük a Legfelsőbb jelenlétét a szívekben. Próbáljuk ezt megvalósítani. Egy lopott pillantás – nem sok, épp elég. Ha megtörténik, akkor elég!

Ezért igyekezzünk alázatosan odafigyelni erre az üzenetre, ez az odaadás útja! Ha elég szerencsések vagyunk és sikerül ilyen hangulatban odaszentelni a figyelmünket másokra, akkor minden bizonnyal megkapjuk azt az áldást, hogy bepillanthatunk különböző isteni dolgokba. Ezt a tudást adja a Bhágavatam – tisztelet és meditáció.

Tehát, sok sikert kívánok a közös erőfeszítéseitekhez! Tudjuk, hogy a saját erőfeszítéseink, még ha egyesítjük is az erőinket, nagyon korlátozottak. De fohászkodom az isteni áldásért, mely áthidalhatja az emberi korlátok és hiányosságok közötti szakadékot! Hiszen, ami lehetetlen a számunkra, az Számára könnyűszerrel lehetséges!

[1] Srimad Bhágavatam 1.1.2.Leave a Reply