Archives

Calendar

July 2020
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Гурудев убеждаващ - Copy

(Szvámí Tírtha 2014. január 14-én, Szófiában elhangzott tanításából)
 
 
A lelki társulás nagyon fontos. Pusztán az ásram meglátogatása is lelki gyakorlat, a bhaktákkal való társulás pedig nagy lehetőség az életünkben, hiszen az ő példájuk és energiájuk ránk száll. Egy ásram vagy templom a lelki gyakorlat színtere, itt kaphatunk és adhatunk, osztozhatunk valamiben. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én úgy érzem, hogy sokat kapok! És adni, felajánlani nagyon keveset tudok, de szerencsére sokan vagyunk, tehát ha mindannyian csak egy nagyon kicsinykét ajánlunk fel, akkor a mi Krsnánk elégedetté válik. 
Folytassuk hát felolvasásunkat az odaadó szolgálat 64 fő gyakorlatáról! Az előző tíz volt a szükséges előfeltétel. „A következő csoportba az itt felsorolt utasítások tartoznak:  Utasítsuk el mereven az abhakták társaságát!” [1]Mit is jelentsen ez? Barátaink többsége, és környezetünk, hogy úgy mondjam, abhakta, akkor vajon most szigorúan utasítsuk el az ő társaságukat? Ezek szerint legyünk remeték a Fekete-csúcson.[2] Vagy akkor mit jelentsen ez? Mi az instrukció pozitív jelentése? Nem elég pusztán nem társulni a nem-bhaktákkal, hiszen ha minden kapcsolatodat megszakítod embertársaiddal, akkor magadra maradsz. Hol van itt az utasítás pozitív jellege? Keresd a lelki társulást, társulj lelki emberekkel, s az ő társaságukban látóköröd megváltozik majd! Egyre inkább észrevesszük a minket körülvevő embertársaink lelki vonásait, és saját lelki minőségeink megmutatásával és megosztásával ők is lelkivé válnak idővel. Így kezdetét veszi egy nagyon különleges, finom és lassú átmenet. Ez a valódi jelentése annak, hogy adjuk fel a nem-bhaktikus társulást. Keresd az odaadásról szóló társulást!
A második instrukció így hangzik:  „Ne oktassuk azt, aki nem vágyik arra, hogy elkezdje az odaadó szolgálatot!” Más szavakkal, ahogy a Bhagavad-gítában áll: ne zavard meg mások elméjét![3] Ez alapszabály bármilyen fajta segítség esetén, legyen az társadalmi, egészségügyi, mentális vagy lelki segítségnyújtás – csak azoknak segíthetsz, akik ezt kérik. Ha valaki nem igényli a segítséget, mit tehet az ember? De még ekkor is van a bhaktáknak egy esélye – a legjobbakat kívánhatjátok az illetőnek. Vagy létezik egy másik titkos fegyverünk is – ez a praszádam. Ha bármilyen módon kapcsolatba hozzuk az embereket a spirituális energiával, akkor az a javukra válik.
Ám ha valaki kész odaadó szolgálatot vállalni, akkor útmutatásra van szüksége. A tanítvány meghatározása így hangzik: aki hagyja magát tanítani, vagyis kész elfogadni a vezetést, kész oltalmat venni – az ilyen személynek szüksége van útmutatásra; a gyenge tanítványoknak sok törődésre és figyelemre van szükségük. Nekik nagyon türelmesen s hosszasan el kell magyarázni, hogy mit is kell csinálni. Azt hiszem ez nyilvánvaló – ha valaki nehéz helyzetben van, az átlagosnál több törődésre van szüksége. Ám egy jó tanítványnak, egy jó bhaktának még sokkal több időre és törődésre van szüksége, hiszen nagyon nagy tudásvágy él benne. Tehát mindazoknak, akik nagyon rossz, vagy akik nagyon jó állapotban vannak, több törődésre van szükségük. A középső kategóriához tartozók képesek maguk boldogulni, jól tudnak magukban is működni.
Szerintem tudjátok, mire gondolok – az újonnan érkezőknek és az előttünk járóknak különleges gondoskodásra és törődésre van szükségük, hiszen az első kategóriába tartozóknak érezniük kell, hogy védelem alatt állnak. Míg nekünk az összes lehetséges időt és lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy a magasabb szinten lévőkkel társulhassunk, kaphassunk valamit tőlük, áldásaikat kérhessük.
Az odaadó szolgálatban az instrukcióknak csupán egyetlen célja van: hogyan tegyük Krsnát még boldogabbá, még elégedettebbé. Ez az, ami az instrukciókban összeköt bennünket. 
 
(folytatjuk)
 
1. Az odaadás nektárja, 6. fejezet
2. T A Szófiához közeli Vitosa-hegység legmagasabb csúcsa
3. Bhagavad-gítá 3.29.

 Leave a Reply