Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaJul

12


Az egész világ olyan jelentéktelen, mint egy fűszál. Reális ez a nézet? Nos, lehet, hogy az emberek nagy részének furcsán hangzik. De kétféle úton érthetjük meg ezt.

Az egyik, ha kielemezzük a fűszál szépségét és nagyszerű tulajdonságait. Mert a fű az alázatosság szimbóluma. Apró, jelentéktelen élőlény, mégis rendelkezik néhány igazán figyelemre méltó tulajdonsággal. Például sosem áll egyedül, mindig társaságban van. Egy kis apróság, de mindig növekszik, és ebbéli zöldellő létezésével élelemül szolgál néhány nagyobb állatnak, mint az ásram juhai vagy Krsna tehenei. Aztán elérkezik az ősz. És abbahagyja a növekedést. A juhok pedig egészen a gyökeréig minden lerágnak, alig marad valami. Majd jön az újabb tavasz – és ismét növekszik! Ez nagyon erőteljes bizonyítéka az élet erejének. Néha nehéz idők járnak, mint például a tél, amikor dideregnek a lelkek és inkább elrejtőznek. Néha tél van odakint, az anyagi világban. Azt jelenti – nem kedvező a lelki növekedéshez. Nem számít, húzd vissza az energiáidat, raktározd el azokat és a következő megfelelő pillanatban, lépj ismét elő. Mert egy apró kis fűszál képes erre; akkor hogyne lennétek rá ti is képesek? Máskor vihar támad az erdőre. És a nagy és büszke fák letöretnek. Múlt nyáron volt egy ilyen hitetetlenül erős szél, és ki is tört néhány tucat óriási fát az ásram körül, szerencsére nem dőltek az ásramra. És az erdészek azt mondták, hogy minden 12-20. évben jön egy ilyen nagy vihar, mely nyomokat hagy maga után. A szőlő és különböző kerti növények is megsínylették. A fűvel semmi probléma. Mert alázatosságukat használták, hogy meghajoljanak a vihar előtt.

Ha tehát találkoztok valami nagyon erős elemmel, használjátok ezt a módszert. Ha meghajolsz, ha kész vagy elismerni, hogy a másik fél erősebb, kevesebb problémád lesz. Az alázat működik. Az alázat néha segít átélni bizonyos szituációkat. Ez az amit tanulhatunk egy egyszerű fűszáltól. És ha látjuk ezt az erőt a túléléshez, akkor azt mondhatjuk, hogy ez a világ dicsőségére válli, ha a fűszálhoz hasonlítjuk.

Másrészt azt mondják, hogy olyan jelentéktelen, mint egy fűszál. Hogyan hasonlíthatod a hatalmas univerzumot egy ilyen jelentéktelen valamihez? Nos, csak akkor ha találtunk valami jobbat. És ha rendelkezünk egy kis megértéssel a lelki égboltról, akkor azt mondhatjuk: oh, ez az anyagi univerzum semmi! Habár az isteni szépség megnyilvánul itt, ezen a relatív síkon. És ha ez a világ ilyen hihetetlen csodákkal rendelkezik, akkor el tudjuk képzelni mi történik a lelki égbolton, amely tökéletes.Leave a Reply