Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Sríla Prabhupád kiválasztott volt, hogy az egész világon elterjessze az üzenetet. Hogy megérthessük, ha elkötelezettje vagy az üzenetnek, ha elkötelezettje vagy a mesternek, akkor lehetsz kiválasztott. Kiválasztottnak lenni, hogy milyen célból, vagy milyen fontosságban, nem számít. Lehetsz a világ meghódítója, vagy egy vesztes; lehetsz egy birodalom királya, vagy a családod mestere – nem számít a hatáskör; ha átadod magad, elérheted a tökéletességet.

Ha azonban egy tiszta bhaktáról beszélünk, ha Sríla Parbhupádról beszélünk, akkor a követésről is beszélnünk kell. Sokak számára a követés egy hivatalos dolog, hovatartozás kérdése. Láttam egy képet: valaki azt mondja: „Sríla Prabhupád azt mondta, hogy az ISKCON az én testem.” Vagyis „a szervezet, amit megalapítottam az én testem.” Aztán a következő képen a guru, Sríla Prabhupád azt mondja: „Nem a test az énünk!” Miről is beszélünk tehát? Sokan azt gondolják, ha hivatalosan egy csoporthoz tartozol, akkor meg vagy mentve – függetlenül a viselkedésedtől. És most ne korlátozzuk ezt a fajta felfogást egy konkrét szervezetre, hanem általánosságban előfordulhat, hogy emberek ilyen félreértésben élnek: ha egy egyházhoz tartozom, ha egy szervezethez tarozom, egy konkrét guruhoz, akkor meg vagyok mentve; lehetek egy gazember, akkor is biztonságban vagyok, mert hivatalosan oda tartozom. De ez hamis elképzelés.

Hogyan dicsőíthetjük leginkább Sríla Prabhupádot? Egyszer a bhakták megkérdezték: „Prabhupád, hogyan tehetünk elégedetté? Ha sok könyvet eladunk? Ha új bhaktákat hozunk? Ha több pénzt csinálunk? Hogyan szolgálatunk, hogyan tehetünk leginkább elégedetté?” Ő pedig így válaszolt: „Nem, nem, nem… Csakis akkor tehettek elégedetté, ha tiszta bhaktákká váltok.” Lehet, hogy csak az anyagi eszközöket ismerjük fel, látjuk, csak a szolgálat anyagi lehetőségeit, de neki más a látásmódja. És ez a mi reményünk – hogy legalább a lelki tanítómesternek isteni kell legyen a látásmódja. Aztán ismét felmerül a kérdés, hogyan tehetjük leginkább elégedetté Sríla Prabhupádot? Ha ti, ha mi mind, tiszta bhakták leszünk. Amennyire csak lehetséges. Azért, hogy elégedetté tegyük Sríla Prabhupádot mindent meg kell tennünk, hogy a jelenlegi helyzetből indulva eljussunk az isteni szintre.

Sríla Srídhara Mahárádzs saktjávésa avatárként azonosította Sríla Prabhupádot. Ez egy különleges személyt jelent, aki isteni saktival, energiával van felruházva. Ezért mondhatjuk, hogy egy kiválasztott volt erre a szolgálatra, hogy megismertesse Krsnát a nyugati világgal, és a nyugati világot Krsnával.

Kérdés: Úgy tűnik, hogy mivel minden guru ugyan azt az üzenetet képviseli mind egynek kéne lenniük. Mégis azt látjuk, hogy különbözőek, és az egyik vonzó, a másik pedig még annál is vonzóbb. Hogy van ez?

Tírtha Mahárádzs: Nos, ne feledd, hogy az isteni tulajdonságok megnyilvánulnak az emberben. Az egység, vagy az isteni azonosság az emberi sokféleségben nyilvánul meg, tükröződik. Mint ahogyan az egyetlen nap visszatükröződik a sok harmatcseppben. Azt gondolom tehát, hogy az egység és a különbözőség egyetlen érme két szükséges oldala. Mint ahogyan az acsintja-bhédábhéda-tattva alapján gondolkodunk, a felfoghatatlan egyidejű azonosság és különbözőség alapján, ugyan így a guru, mint elv is egy és különböző. Ez nem egyfajta egyenruha. Mert a guru mint tattva, mint elv, egy isteni elv; és ez az isteni elv különböző módokon jelenik meg, hogy közelebb kerülhessen a különböző ízléssel, különböző megértéssel rendelkező emberekhez. A guruk különbözősége igazából azt szolgálja, hogy találkozzon vagy lehetőséget adjon az emberek különbözőségének. Mert a guru egy eszköz is; nem egyszerűen csak egy emberi lény, vagy egy személy, vagy egy isteni képviselő; széles a választék arra nézve, hogy az emberek hogyan értelmezik a lelki tanítómestert. De a tanítvány feladata az, hogy felismerje az emberben az isteni tulajdonságokat. Mert ha megkérdezel egy igazi lelki tanítómestert: „Vajon isteni személy vagy-e, vagy emberi lény, egy egyszerű bhakta?” Azt gondolom egyértelmű, hogy mi a válasz. A mi feladatunk mégis az, hogy meglássuk benne az isteni tulajdonságokat. És mivel a guru egy meghódolt személy, és Isteni eszköz, az Úr arra fogja használni, hogy felébressze a lelki ösztönzést, a lelki vágyat bennünk. Az egyik tehát vonzó, a másik még vonzóbb.

Ugyanakkor úgy érzem, hogy mivel a tanítók egységéről és különbözőségéről beszélgettünk, beszéltünk a különböző szervezetek vagy csoportok egységéről és különbözőségéről is. A bhakták egyik csoportja egyfajta hangulatot ápol, és lehet, hogy a bhakták egy másik csoportja egy másikat, hogy még több ember csatlakozhasson Krsna családjához. Ily módon azt gondolom, hogy a különbözőségek jók; megmutatják az odaadó szolgálat különböző oldalait. És Krsna nem egy fanatikus vízililiom rajongó, a lótuszvirágokat is szereti. Kertjében sokféle szépséges virág található; a lényeg, hogy a virágok legyenek jó illatúak.Leave a Reply